Alumil Greece
Choose your local website

Νέα

Ενισχύουμε το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής» στο Αγγελοχώρι

Στην ALUMIL, πάντα βάζουμε στο επίκεντρο την αξία της κοινωνικής προσφοράς και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που έχουν ανθρωποκεντρικό πρόσημο, συμβάλλοντας, έτσι, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκαινιάσαμε πρόσφατα τη σύμπραξή μας με το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής», που βρίσκεται στο Αγγελοχώρι, ένα παραθαλάσσιο χωριό στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα κτίσμα της δεκαετίας του ’50, το οποίο έχει περάσει από πολλές φάσεις και σήμερα αποτελεί την έδρα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου. Η πρώτη μας δράση στο Σπίτι του Φύλακα πραγματοποιήθηκε στις 30/9 και περιελάμβανε τον καθαρισμό περιμετρικά του κτιρίου αλλά και σε μέρος της παράκτιας έκτασης της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου.  

 

Ο καθαρισμός 

 

 

Μέλη των Green Ambassadors, της εθελοντικής ομάδας εργαζομένων της ALUMIL, καθώς και εθελοντές της Save Your Hood, έφθασαν από νωρίς το πρωί στο σημείο συνάντησης. Εκεί συνομίλησαν με τον υπεύθυνο για το Σπίτι του Φύλακα, τον κ. Βαγγέλη Μίχο, ο οποίος περιέγραψε τις ανάγκες για τον καθαρισμό της ημέρας, έδωσε κατευθυντήριες και μοίρασε τον απαραίτητο εξοπλισμό στους εθελοντές.

 

 

Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της περιμετρικά του κτιρίου, αρχίζοντας να γεμίζει τις σακούλες με σκουπίδια και παλιά πλαστικά. Για περίπου δύο ώρες, οι εθελοντές κάλυψαν μια σημαντική έκταση, συλλέγοντας 15 σακούλες (σχεδόν 1500lt) με σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα όπως φελιζόλ και μπιτόνια, που απειλούσαν το ευρύτερο περιβάλλον γύρω από τις αλυκές. 

 

Οι παρέες... γράφουν ιστορία

 

 

Για μια επιτυχημένη εθελοντική δράση, εκτός από τον σωστό συντονισμό και το πνεύμα προσφοράς και αλληλεγγύης, είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα θερμό κλίμα συνεργασίας και κυρίως... καλής παρέας! Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, τα μέλη των Green Ambassadors και των Save Your Hood, κάθισαν στον εξωτερικό χώρο του Σπιτιού του Φύλακα της Αλυκής, απόλαυσαν την υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό, συζήτησαν για τις επόμενες κινήσεις τους και, τέλος, έκλεισαν την πρώτη αυτή συνάντηση... μετά μουσικής! 

 

Μερικές πληροφορίες για το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής»

 

 

Το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής» χτίστηκε το 1952, εποχή κατά την οποία το αλάτι ήταν κρατικό μονοπώλιο. Υπήρχε, λοιπόν, η ανάγκη φύλαξης των αλυκών και έτσι εγκαταστάθηκε εκεί ο πρώτος φύλακας, με την οικογένειά του και έμεινε για σχεδόν 15 χρόνια. Με τον καιρό, το κτίσμα εγκαταλείφθηκε και ειδικά από τη δεκαετία του ’90 άρχισε να γεμίζει σκουπίδια.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από το 2018 (λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Μ.Π. Συλλόγου Αγγελοχωρίου), με τον κ. Ευάγγελο Μίχο «μπροστάρη» στις ενέργειες καθαρισμού, αποκατάστασης και «επανεκκίνησης» του Σπιτιού και την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών που συνέδραμαν των προσπαθειών. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού, που φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαζεύει κόσμο που έρχεται να περάσει όμορφες στιγμές δίπλα στο κύμα. Ένα ερειπωμένο σπίτι του ’50 πήρε και πάλι ζωή και γίνεται «κόμβος» προσφοράς και επικοινωνίας των ανθρώπων.  

 

Η ALUMIL «αγκαλιάζει» το Σπίτι 

 

 

Η εταιρεία μας δίνει μεγάλη έμφαση στις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας και με «οδηγό» τους στρατηγικούς πυλώνες του ESG, αποφάσισε να συνδράμει σε μια πλευρά της πόλης που χρειάζεται υποστήριξη. Το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής» πρόκειται να αποτελέσει ένα ιδιότυπο hub, έναν τόπο συνάντησης της εθελοντικής ομάδας εργαζομένων Green Ambassadors, οι οποίοι από εκεί θα σχεδιάζουν τις επόμενες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τους επόμενους μήνες, η ALUMIL θα προχωρήσει σε ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου στο Σπίτι του Φύλακα, επιδιώκοντας να το καταστήσει ακόμη πιο λειτουργικό και φιλικό για τους επισκέπτες, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες εκδηλώσεις  για το κοινό της πόλης.  

Αποθήκευση