Alumil Greece
Choose your local website

Γλωσσάρι

Ανακαλύψτε την σημασία των λέξεων. Βρείτε τον όρο που αναζητάτε και μάθετε την σημασία του.
Αλφαβητική αναζήτηση

Άβαφο προφίλ

Το προφίλ αλουμινίου που δεν έχει υποστεί κάποια επιφανειακή επεξεργασία όπως ηλεκτροστατική βαφή, προανοδίωση, ανοδίωση, σουμπλιχρωμία κ.α.

Αεροδιαπερατότητα

Είναι ο δείκτης που δείχνει τη ροή του αέρα που περνά από το κούφωμα όταν αυτό είναι κλειστό. Επηρεάζεται από την πίεση που ασκείται στο κούφωμα από τον εξωτερικό αέρα. Τέλος, η αεροδιαπερατότητα επηρεάζει την ηχομόνωση.

Αίθριο

Είναι η εσωτερική αυλή, ο ελεύθερος ανοιχτός ή στεγασμένος με διαφανή υλικά χώρος εντός του κτιρίου. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή.

Ανακλινόμενο / Ανοιγοανακλινόμενο

Το ανοιγόμενο κούφωμα που μπορεί να λάβει θέση ανάκλησης, δηλαδή να ανοίξει μόνο το πάνω μέρος του, χάρη αερισμού και εξοικονόμησης χώρου.

Ανασυρόμενο ή Ανασηκούμενο

Είναι το κούφωμα που διαθέτει ειδικό μηχανισμό ώστε τα φύλλα του να κινούνται παράλληλα μεταξύ τους. Οι ειδικοί μηχανισμοί που διαθέτει πρώτα ανασηκώνουν το φύλλο και έπειτα αυτό ολισθαίνει πάνω σε οδηγούς.

Ανεμοπίεση

Πρόκειται για την πίεση που ασκεί ο εξωτερικός αέρας στο κούφωμα. Σημαντικός είναι ο δείκτης «αντοχής σε ανεμοπίεσης» που μετρά την παραμόρφωση ενός κουφώματος από την πίεση που του ασκεί ο αέρας.

Ανοδίωση

Είναι μια ηλεκτροχημική διαδικασία επιφανειακής επεξεργασίας για την παθητικοποίηση του αλουμινίου. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα οξείδωσης αλουμινίου που ενσωματώνεται πλήρως στην εξωτερική επιφάνεια των προφίλ, προσφέροντάς έτσι αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως αισθητική, σταθερότητα απόχρωσης, ανθεκτικότητα, ευκολία συντήρησης, υγεία & ασφάλεια.

Ανοιγοανακλινόμενο

Το κούφωμα που προσφέρει δυνατότητα ανοίγματος του φύλλου αλλά και δυνατότητα ανάκλησης.

Ανοιγόμενο

Το κούφωμα που ανοίγει με εσωτερική ή εξωτερική φορά, αναλόγως των μηχανισμών και των αναγκών.

Αντιδιάρρηξη / Αντίσταση κατά της διάρρηξης

Αναφέρεται στο βαθμό δυσκολίας που προσφέρει κάθε κούφωμα σε περίπτωση διάρρηξης.

Δίφυλλο ανοιγοανακλινόμενο

Το ανοιγοανακλινόμενο κούφωμα (βλ. ανακλινόμενο / ανοιγοανακλινόμενο) που αποτελείται από δύο φύλλα, το ένα είναι είτε σταθερό είτε ανοιγόμενο και το άλλο είναι ανοιγοανακλινόμενο.

 

Ηχομόνωση

Είναι η ικανότητα ενός κουφώματος να μειώνει την ένταση διάδοσης των ήχων, είτε από το εξωτερικό προς το εσωτερικό περιβάλλον είτε με την αντίθετη φορά.

Θερμοδιακοπή

Είναι το προφίλ συνήθως από πολυαμίδιο που προστίθεται μεταξύ δύο προφίλ αλουμινίου (λεγόμενη συρραφή των προφίλ) προκειμένου να διακόψει την μεταφορά της ενέργειας.

Θερμοδιαπερατότητα

Η θερμοδιαπερατότητα, (Uw για κούφωμα), είναι η ποσότητα θερμότητας που περνά μέσα από 1m² κουφώματος. Όσο μικρότερη η τιμή της θερμοδιαπερατότητας, τόσο καλύτερη η θερμομόνωση που προσφέρει το κούφωμα.

Θερμομόνωση

Είναι η ικανότητα ενός κουφώματος να μην επιτρέπει τη ζέστη ή το κρύο να εισέλθει στο εσωτερικό ή αντίστοιχα οι ιδανικές συνθήκες του εσωτερικού χώρου να μην εξέλθουν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Θερμομονωτικά

Είναι τα κουφώματα που διαθέτουν θερμοδιακοπή (βλ. θερμοδιακοπή) και παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις σε θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Κάσα/Οδηγός

Είναι το πλαίσιο που τοποθετείται σταθερά στον τοίχο περιμετρικά του ανοίγματος και επιτρέπει την εγκατάσταση του κουφώματος και των μηχανισμών αυτού. Ονομάζεται και οδηγός, καθώς πάνω στην κάσα το κούφωμα είτε ανοίγει είτε σύρεται.

Κατασκευαστής

Ο ειδικός τεχνίτης που αναλαμβάνει τη μελέτη των ανοιγμάτων του χώρου, την πρόταση εγκατάστασης του κατάλληλου συστήματος αλουμινίου, την κατασκευή και τη σωστή τοποθέτηση αυτού στο χώρο.

Κατωκάσι

Είναι ένα προφίλ που μπαίνει στο κάτω μέρος της πόρτας αλουμινίου. Συμβάλλει στην προστασία του χώρου, καθώς και στην συνολική απόδοση του κουφώματος σε δείκτες όπως η ηχομόνωση και η θερμομόνωση. Όταν αναφέρεται ο όρος «χαμηλό κατωκάσι», τότε πρόκειται για ιδιαίτερα λεπτό προφίλ κατωκασίου, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο, προσφέροντας επιπλέον ευκολότερη πρόσβαση.

Κινητές περσίδες

Οι περσίδες ενός συστήματος οι οποίες συνήθως ηλεκτρικά (ενδεχομένως και μηχανικά) μπορούν να κινούνται, διαφοροποιώντας τη θέση τους χάριν αερισμού ή σκίασης.

Κολώνα

Είναι το κατακόρυφο δομικό στοιχείο του κουφώματος και συχνά ο όρος αναφέρεται στην κεντρική κολώνα, δηλαδή στο μέρος εκείνο του κουφώματος που εμφανίζεται όταν δύο φύλλα τέμνονται.

Κούφωμα

Είναι η κατασκευή που εφαρμόζει σε άνοιγμα τοίχου και προορίζεται για να στηρίξει το μηχανισμό της πόρτας ή του παράθυρου. Κατ' επέκταση, ως κούφωμα ορίζεται το σύνολο πόρτας ή παραθύρου, δηλαδή το σύστημα αλουμινίου, τα εξαρτήματα αυτού και ο υαλοπίνακας (τζάμι).

Λάστιχο

Είναι ένα δομικό στοιχείο του κουφώματος, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την συνολική του απόδοση (πχ αεροδιαπερατότητα, υδατοστεγάνωση, ηχομείωση). Τοποθετείται ανάμεσα από τα προφίλ αλουμινίου και τα τζάμια, καθώς επίσης και στα σημεία εφαρμογής-κλεισίματος του φύλλου με την κάσα.

Λάστιχο για τζάμι

Είναι το λάστιχο (βλ. λάστιχο) που τοποθετείται περιμετρικά του τζαμιού, ανάμεσα από αυτό και το προφίλ αλουμινίου, ώστε να προσφέρει αφενός σταθερότητα στην κατασκευή, να απορροφά τυχόν κραδασμούς δίχως να σπάει το τζάμι και να παρέχει στεγάνωση από θερμότητα, νερό, αέρα και ήχο.
 

Μανιβέλα

Μοχλός που τοποθετείτε συνήθως σε ηλεκτροκίνητα ρολά και ρολά βαρέως τύπου. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος σηκώνει ή κατεβάζει το ρολό μηχανικά.

Ματσόλα

Είναι δικέφαλο σφυρί, παρόμοιο με τη βαριοπούλα και τον ματρακά, που έχει ξύλινη ή πλαστική κεφαλή αντί για σιδερένια και χρησιμοποιείται κυρίως για μικροδιορθώσεις κατά την τοποθέτηση των κουφωμάτων χωρίς να τα «τραυματίσουν».

Μεντεσές

Εξάρτημα με δύο τρυπημένα επίπεδα που τοποθετούνται το ένα στο φύλλο πόρτας, παραθύρου κλπ. και το άλλο στο πλαίσιο, ενώ συνδέονται μεταξύ τους με πίρο ώστε να ανοιγοκλείνει η πόρτα/παράθυρο ελεύθερα.

Μετάδοση θερμότητας

Είναι η μεταφορά θερμικής ενέργειας από ένα σώμα/σύστημα μεγαλύτερης θερμοκρασίας προς ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας. Πρόκειται για είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πραγματοποιείται είτε με αγωγή της θερμότητας (μεταξύ στερεών σωμάτων) είτε μέσω θερμικής ακτινοβολίας (από απόσταση).

Μηχανισμός

Συνδυασμός διαφόρων εξαρτημάτων προκειμένου να επιτευχθεί μία συγκεκριμένη λειτουργία. Για παράδειγμα, μηχανισμός κλειδαριάς κουφώματος, είναι το σύνολο των εξαρτημάτων που συνδυάζονται ώστε να κλειδώνει ένα κούφωμα.

Μονόφυλλο ανοιγοανακλινόμενο

Είναι το ανοιγοανακλινόμενο κούφωμα (βλ. ανακλινόμενο / ανοιγοανακλινόμενο) που αποτελείται από ένα και μόνο φύλλο.

Νεροχύτης

Μικρή οπή (τρύπα) η οποία γίνεται πάνω στο προφίλ αλουμινίου για να φεύγουν τα νερά τα οποία εισέρχονται μέσα σε αυτό. Από πάνω τοποθετείται πλαστικό κάλυψης (τάπα νεροχύτη) έτσι ώστε να καλύπτεται η τρύπα αλλά κυρίως για να αποφεύγεται η πιθανότητα επιστροφής του νερού που βγαίνει μέσα από το νεροχύτη.

Ντίζα

Σιδερένια βέργα που τοποθετείτε στο προφίλ και βοηθάει να κινούνται οι μηχανισμοί κλειδώματος.

Παντζούρι

Το εξώφυλλο που χρησιμοποιείται για τα κουφώματα και συνήθως είναι ανοιγόμενο ή συρόμενο. Προσφέρει σκίαση, ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Παράθυρο

Είναι ένα άνοιγμα στον τοίχο ενός κτιρίου, και σε αντίθεση με την πόρτα δεν ξεκινάει από το πάτωμα αλλά σε ένα συγκεκριμένο ύψος.

Πάχος υαλοπίνακα

Αναφέρεται στο πάχος του τζαμιού που τοποθετείται στο κούφωμα.

Πάχος υάλωσης

Είναι το συνολικό πάχος των υαλοπινάκων μετρώντας από το εσωτερικό του κουφώματος έως το εξωτερικό. Ο τρόπος μέτρησης παραμένει ίδιος ανεξάρτητα εάν έχουν τοποθετηθεί στο κούφωμα μονό, διπλό ή τριπλό τζάμι.

Περβάζι

Καλύπτει τον αρμό μεταξύ του κουφώματος και της τοιχοποιίας.

Περιστρεφόμενο

Είναι το ανοιγόμενο κούφωμα που ανοίγει και περιστρέφεται σε οριζόντιο ή σε κάθετο άξονα.

Περσίδα

Το καθένα από τα μικρά οριζόντια ορθογώνια κομμάτια αλουμινίου (ή άλλου υλικού) που αποτελούν μέρος ενός συστήματος (παντζούρι ή πέργκολα) και σχηματίζουν μεταξύ τους διάκενα που επιτρέπουν στον αέρα να διοχετεύεται στο χώρο.

Περσίδες σταθερές

Οι τοποθετημένες σε σταθερή θέση περσίδες σε ένα σύστημα, προσφέροντας συγκεκριμένες συνθήκες αερισμού και σκίασης.

Πολυαμίδιο

Μακρομόριο που παράγεται τεχνητά μέσω πολυμερισμού σταδιακής ανάπτυξης ή σύνθεσης στερεής φάσης. Χρησιμοποιείται ως παραχθέν προφίλ έπειτα από διέλαση, προκειμένου να τοποθετηθεί ανάμεσα από τα προφίλ αλουμινίου προκαλώντας θερμοδιακοπή.

Πόρτα

Είναι ένα άνοιγμα στον τοίχο ενός κτιρίου το οποίο ξεκινάει από το πάτωμα, σε αντίθεση με το παράθυρο το οποίο ξεκινά σε ένα συγκεκριμένο ύψος.

Προβαλλόμενο

Είναι το κούφωμα που ανοίγει στο κάτω μέρος του προς τα έξω

Προβαλλόμενο (υαλοπέτασμα)

Το υαλοπέτασμα που είτε στο κάτω μέρος του ανοίγει προς τα έξω είτε ολόκληρο, διαθέτοντας μηχανισμούς στο άνω και κάτω μέρος του, μπορεί να προβληθεί σε σταθερή απόσταση προς τα έξω.

Προφίλ

Το παραχθέν από διέλαση αλουμινίου προϊόν που χρησιμοποιείται στη σύνθεση και κατασκευή ενός συστήματος αλουμινίου.

Ράουλο

Μικρός τροχός που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός κύλισης του φύλλου ενός συρόμενου κουφώματος πάνω στον οδηγό.

Σπανιολέτα

Είναι η λαβή του κουφώματος. Έχει δύο θέσεις ώστε να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το κούφωμα, ενώ υπάρχει και μία τρίτη θέση ανάκλησης εφόσον το κούφωμα είναι ανακλινόμενο.

Τάπα

βλ. νεροχύτης

Τετράφυλλη/Εξάφυλλη φυσούνα

Η φυσούνα (βλ. φυσούνα) που αποτελείται από τέσσερα ή έξι φύλλα αντίστοιχα.
 

Τρύπα νεροχύτη κάσας

βλ. νεροχύτης

Υαλοπέτασμα

Συστήματα αλουμινίου που αποτελείται από πλαίσιο αλουμινίου και υαλοπίνακα, με εφαρμογή προς αντικατάσταση τοίχου κυρίως σε μοντέρνες προσόψεις, διαμορφώνοντας σε αυτό μια εντυπωσιακή γυάλινη όψη. Ιδιαίτερα σε ουρανοξύστες, προς εξοικονόμηση βάρους και εκμετάλλευσης επιπλέον χαρακτηριστικών, χρησιμοποιούνται υαλοπετάσματα έναντι τοιχοποιίας με ειδική τεχνική τοποθέτησης και εγκατάστασης στον χαλύβδινο σκελετό του.

Υδατοστεγανότητα

Είναι ο δείκτης που δείχνει εκείνο το σημείο πίεσης, όπου αν ξεπεραστεί τότε το κούφωμα θα χάσει την υδατοστεγανότητα του και θα περάσει νερό στο εσωτερικό του χώρου.

Φεγγίτης

Μικρό παράθυρο χώρου (δύναται να βρίσκεται ψηλά ή να χρησιμεύει παράλληλα για εξαερισμό), έχει συνήθως παραλληλόγραμμό ή ημικυκλικό σχήμα και τοποθετείται πάνω από πόρτα ή άλλο παράθυρο.

Φύλλο

Τμήμα του κουφώματος που διακρίνεται ως σταθερό ή κινητό. Ένα φύλο χαρακτηρίζεται ως κινητό όταν έχει τη δυνατότητα να ανοιγοκλείνει (ανοιγόμενο φύλλο, συρόμενο φύλλο κλπ.)

Φυσούνα

Κούφωμα που καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλα σε πλάτος ανοίγματα και χαρακτηριστικό του είναι η πλήρης ή εν μέρη αναδίπλωση των φύλλων στο πλάι.

Χούφτα

Το εξάρτημα που επιτρέπει το κλείσιμο ενός ανοιγόμενου φύλλου χωρίς αυτό να κλειδώνει αλλά και χωρίς να ανοίγει από τον αέρα.

Δεν βρέθηκαν εγγραφές με τα συγκεκριμένα κριτήρια.