Νέα Κουφώματα Αλουμινίου: Το “ταξίδι” από την αναζήτηση μέχρι την εγκατάσταση

Βήμα-βήμα, όλα τα στάδια της «διαδρομής» μέχρι την εγκατάσταση.
Marketing Department
Updated
8’ ανάγνωση
Νέα Κουφώματα Αλουμινίου: Το “ταξίδι” από την αναζήτηση μέχρι την εγκατάσταση
nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-1

Η αναζήτηση για τα νέα κουφώματα αλουμινίου

Το αρχικό στάδιο του “ταξιδιού” μας, με τελικό “προορισμό” την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων αλουμινίου, είναι από τα πιο σημαντικά. Και αυτό διότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες του χώρου μας, τι μας εκφράζει αισθητικά, καθώς και ποιες επιλογές έχουμε με βάση τον προϋπολογισμό μας.

Τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα ποικίλλουν και η ευρεία γκάμα είναι πιθανόν να δυσκολέψει την απόφασή μας. Για να αποφύγουμε τις αγοραστικές “κακοτοπιές”, είναι ορθό να αντλήσουμε όση περισσότερη γνώση μπορούμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων, τι προσφέρουν ανάλογα με τον τύπο και το κόστος τους και φυσικά πώς τα κουφώματα που θα διαλέξουμε μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

 

 

 

Η αξιολόγηση των κριτηρίων επιλογής

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-2

Κατηγορίες Κουφωμάτων

Πολλοί παράγοντες ενδέχεται να επηρεάσουν την τελική μας απόφαση και είναι σημαντικό να θέσουμε κάποιες προτεραιότητες. Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα. Τα πρώτα φημίζονται για την υψηλή τους στεγάνωση, ενώ τα δεύτερα επιλέγονται τόσο για μεγάλα ανοίγματα, όσο και σε κατοικίες που χρειάζονται εξοικονόμηση χώρου. Επίσης, όσον αφορά στο design, για minimal κατασκευές επιλέγονται συχνότερα συρόμενα κουφώματα με μειωμένο εμφανές αλουμίνιο στα προφίλ. Με βάση αυτό τον βασικό διαχωρισμό, μπορούμε να εξετάσουμε ποιο είδος ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-4

Τοποθεσία

Μέρος της απόφασής μας σχετίζεται επίσης με την τοποθεσία του σπιτιού. Αν, για παράδειγμα, η κατοικία μας βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, τότε η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου που έχουν περάσει από την επιφανειακή κατεργασία ενισχυμένης ηλεκτροστατικής βαφής – seaside class ή αντίστοιχα από την κατεργασία της ανοδίωσης, είναι η αρμόζουσα για αυτή την περίπτωση, καθώς έτσι θα υπάρχει η κατάλληλη προστασία απέναντι στη διάβρωση.

Επίσης, όσο πιο έντονες είναι οι καιρικές συνθήκες της περιοχής στην οποία ζούμε, τόσο υψηλότερες πρέπει να είναι οι επιδόσεις θερμομόνωσης, υδατοστεγανότητας και αεροπερατότητας του συστήματος αλουμινίου που θα επιλέξουμε, ώστε να απολαμβάνουμε την καθημερινή διαμονή μας, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-5

Ενεργειακή απόδοση κουφωμάτων

Οι επιδόσεις και η γενικότερη απόδοση των κουφωμάτων μας πρέπει να είναι το Α και το Ω όταν αναζητούμε σε ποιο προϊόν θα καταλήξουμε. Τα συστήματα με υψηλές θερμομονωτικές επιδόσεις συμβάλλουν στην καλύτερη αίσθηση στο εσωτερικό της κατοικίας και παράλληλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των εξόδων θέρμανσης, καθώς ελαχιστοποιούν τις απώλειες.

Αντίστοιχα, η στεγανότητα των κουφωμάτων μας έναντι φορτίου αέρα ή υδάτινων όγκων, είναι εξίσου σημαντική, καθώς ένα κούφωμα που “μπάζει”, προκαλεί ενεργειακές απώλειες στον χώρο μας και μειώνει την ποιότητα διαβίωσης σε αυτόν, καθιστώντας τον όχι μόνο ενεργοβόρο, αλλά και ασύμφορο από άποψη κόστους. Επιπλέον, με ένα σύστημα υψηλών επιδόσεων, το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού μειώνεται, λειτουργώντας έτσι με οικολογικό τρόπο, όπως επιτάσσουν και τα σύγχρονα δεδομένα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-6

Αντιδιάρρηξη

Κάτι που επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε, είναι ότι τα κουφώματα και οι μπαλκονόπορτές μας αποτελούν και πύλες εισόδου προς το εσωτερικό του σπιτιού μας. Οφείλουμε έτσι να λάβουμε υπόψιν τις αντιδιαρρηκτικές δυνατότητες που τα συνοδεύουν. Η κλίμακα σχετικά με τις ιδιότητες αυτές είναι η RC. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκεκριμένη ένδειξη, τόσο περισσότερη ώρα και πιο ισχυρά εργαλεία θα χρειαστεί ένας δυνητικός εισβολέας για να διαρρήξει το κούφωμά μας. Γι’ αυτό, χρειάζεται πάντα να συλλέγουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα κλειδώματα και τις δυνατότητες του συστήματος που θα αγοράσουμε, αναζητώντας τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-7

Αισθητική

Σε συνδυασμό όλων των παραπάνω πολύ σημαντικών παραγόντων, το στυλ και ο αισθητικός προσανατολισμός του κουφώματος, επηρεάζει και ενίοτε καθοδηγεί την τελική μας απόφαση. Σε αυτό τον τομέα, το χρώμα του κουφώματος παίζει ρόλο κλειδί. Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που ευνοεί την επιφανειακή κατεργασία και έτσι προσφέρει μεγάλο εύρος χρωματικών λύσεων. Η ηλεκτροστατική βαφή, που συνηθίζεται στα κουφώματα αλουμινίου, παρέχει μια τεράστια γκάμα επιλογών, τόσο ως προς το χρώμα, όσο και ως προς τις υφές (γυαλιστερή, ματ ή σαγρέ), ενώ παράλληλα προσδίδει σταθερότητα απόχρωσης, αλλά και αντοχή σε ενδεχόμενα χτυπήματα ή γρατζουνιές.

Όσον αφορά στην αντοχή, η διαδικασία της ανοδίωσης θωρακίζει ακόμα περισσότερο το κούφωμα (εδώ το προφίλ αλουμινίου εμβαπτίζεται στο χημικό υγρό και έτσι δημιουργείται ένα στρώμα που είναι μέρος του μετάλλου πλέον). Οι χρωματικές επιλογές που διατίθενται μέσω της ανοδίωσης είναι μεν λιγότερες από αυτές της ηλεκτροστατικής βαφής, ωστόσο καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα αισθητικών προτάσεων. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη δυνατότητα της προανοδίωσης, μιας διαδικασίας που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα της ανοδίωσης με αυτά της ηλεκτροστατική βαφής, προσφέροντας, έτσι, ενισχυμένη προστασία έναντι της διάβρωσης, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό χρωματικών επιλογών.

Ως εναλλακτική των προαναφερόμενων λύσεων, η σουμπλιχρωμία, μια τεχνική απομίμησης ξύλου, μας δίνει την ευχέρεια να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα πλήθος αποχρώσεων και υφών. Η μέθοδος αυτή έχει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και επίσης δίνει αντοχή στο προφίλ αλουμινίου, καθώς για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιούνται ανθεκτικές πούδρες, που συμβάλλουν στη διατήρηση της γυαλάδας και της απόχρωσης του κουφώματος.

Τέλος, πέρα από τις αποχρώσεις, έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα σε πιο συμβατικές ή μοντέρνες και πιο αφαιρετικές γραμμές κουφωμάτων, πάντα ανάλογα με το ύφος που έχει ο χώρος και την αισθητική κατεύθυνση που επιθυμούμε να δώσουμε. Άλλωστε, το αλουμίνιο ως υλικό έχει το πλεονέκτημα της απεριόριστης μορφοποίησης, χωρίς εκπτώσεις στην ανθεκτικότητά του.

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-8

Κόστος

Πριν καταλήξουμε στην απόφαση αγοράς, ο παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι φυσικά ο προϋπολογισμός που διαθέτουμε. Με γνώμονα τις οικονομικές μας δυνατότητες, οι επιλογές κουφωμάτων ποικίλλουν και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Αν επιθυμούμε μια low budget λύση, μπορούμε να κατευθυνθούμε σε οικονομικές επιλογές κουφωμάτων που παρέχουν ικανοποιητικό βαθμό θερμομόνωσης, συνιστώντας μια αξιόπιστη επιλογή.

Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο ανεβαίνει ο προϋπολογισμός μας, τόσο μπορούμε να κινηθούμε σε κουφώματα που παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις θερμομόνωσης, στεγανότητας, αλλά και αντιδιάρρηξης. Παράλληλα, αν διαθέτουμε μεγαλύτερο budget, ανοίγει και η επιλογή των minimal κουφωμάτων, με μεγάλες συρόμενες μπαλκονόπορτες και λεπτά προφίλ. Εκτός από την αισθητική τους αξία και τις υψηλές επιδόσεις, τα minimal κουφώματα προτιμώνται γιατί προσδίδουν ανεμπόδιστη θέα και ευνοούν την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός, με σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι μας.

Επίσκεψη σε εκθεσιακό χώρο και τελική απόφαση

Το σημείο αυτό αποτελεί μια πολύ κρίσιμη στιγμή της έως τώρα «διαδρομής» μας. Έχουμε συλλέξει τις πληροφορίες μας, έχουμε αξιολογήσει τις ανάγκες μας και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την τελική απόφαση. Δεδομένης της γνώσης που έχουμε συλλέξει, είναι η κατάλληλη στιγμή να προγραμματίσουμε την επίσκεψή μας σε ένα showroom, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα κουφώματα για τα οποία ενδιαφερόμαστε, να μιλήσουμε με ειδικούς του κλάδου και να λύσουμε κάθε απορία μας. Επίσης, η επίσκεψη σε έναν εκθεσιακό χώρο, μας δίνει την ευκαιρία να αγγίξουμε και να λειτουργήσουμε τα κουφώματα, έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Μετά από μια τέτοια επίσκεψη, η τελική απόφαση γίνεται ευκολότερη και κάθε τυχόν ενδοιασμός θα βρει την κατάλληλη απάντησή του.

nea-koufomata-alouminiou-to-taxidi-apo-tin-anazitisi-mechri-tin-enkatastasi-9

Η εγκατάσταση των νέων κουφωμάτων αλουμινίου

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι παράγοντες που καθορίζουν την τελική μας απόφαση σχετικά με τα κουφώματα που επιθυμούμε για τον χώρο μας. Αφού περάσουμε επιτυχώς από όλη αυτή τη διαδικασία και καταλήξουμε στο κούφωμα που καλύπτει τις δικές μας απαιτήσεις, φτάνουμε στην τελευταία, αλλά ίσως τη σημαντικότερη “στροφή” αυτού του “ταξιδιού”: την εγκατάσταση των κουφωμάτων μας.

Η κατασκευή και εγκατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια διαδικασία πολύπλευρη και απαιτητική. Γι’ αυτό οφείλουμε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες διερευνητικές ενέργειες, ώστε ο τεχνικός ή η κατασκευαστική ομάδα που θα εγκαταστήσει το προϊόν που αγοράσαμε να διαθέτουν τη γνώση και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ολοκληρώσουν επιτυχώς και με υπευθυνότητα την επένδυσή μας.

Η ορθή και ομαλή λειτουργία ενός κουφώματος, εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, εξαρτάται και από τη σωστή εγκατάστασή του, με τρόπο που να μην δημιουργεί περιθώρια για μελλοντικές δυσλειτουργίες και να εξασφαλίζει σταθερότητα και αντοχή στην καθημερινή χρήση. Οι προδιαγραφές και οι επιδόσεις του κουφώματός μας έχουν ως βασική προϋπόθεση διατήρησής τους την επιτυχημένη εγκατάσταση από τον τεχνικό που θα έρθει στον χώρο μας. Ένα σύστημα αλουμινίου υψηλών επιδόσεων, το οποίο θα τοποθετηθεί με λανθασμένο ή ελλιπή τρόπο είναι βέβαιο ότι θα απωλέσει μέρος των επιδόσεων και δυνατοτήτων του. Έτσι, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής στη διαδικασία αγοράς κουφωμάτων, αποτελεί και το πιο κομβικό για τη μετέπειτα λειτουργία τους.

Συμπέρασμα

Αν έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αγορά νέων κουφωμάτων αλουμινίου, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαδικασία με προσοχή, ακολουθώντας ένα – ένα τα επόμενα βήματα, που θα μας οδηγήσουν στην επιλογή κουφωμάτων τα οποία θα εκφράζουν το προσωπικό μας όραμα και ταυτόχρονα θα δώσουν αξία στην επένδυση που κάναμε, βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας.

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα