Alumil Greece
Choose your local website

Νέα

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Πώς συνδέεται η προστασία τους με την παγκόσμια κρίση νερού;

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα που το 1971 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η «Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας». Στόχος της «Σύμβασης Ραμσάρ», η οποία περιλαμβάνει 1.524 υγροτόπους έκτασης 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων, είναι η προστασία και η συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και διεθνών δράσεων.   

Τι είναι οι υγρότοποι;  

«Υγρότοπος» ονομάζεται είτε η περιοχή που κατακλύζεται από νερό μόνιμα ή εποχικά είτε η περιοχή που το έδαφός της είναι υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα έλη, τα δέλτα, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί, οι λιμνοθάλασσες και οι λίμνες, φυσικές ή τεχνητές.  

Ποιοι υγρότοποι προστατεύονται στην Ελλάδα από τη «Σύμβαση Ραμσάρ»; 

Το Δέλτα του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, οι λίμνες Ισμαρίδα (Ν. Ροδόπης) και Βιστωνίδα (Ν. Ξάνθης), το Πόρτο Λάγος στην Ξάνθη, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα του Νέστου, η λίμνη Κερκίνη (Ν. Σερρών), οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια (Ν. Θεσσαλονίκης), το Δέλτα των ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι (Ν. Ηλείας).  

Πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι;  

Η αξία των υγροτόπων, γλυκού και αλμυρού νερού, είναι τεράστια για τη φύση και την ανθρωπότητα. Ας δούμε συνοπτικά τι μας προσφέρουν (οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το WorldWetlandsDay.org): 

  • Συγκρατούν και μας παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού που χρησιμοποιούμε. Παράλληλα, λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού του νερού από ρύπους, καθιστώντας το ασφαλές για πόση.  

  • Αποτελούν ρυθμιστές του κλίματος, καθώς αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα και από τα δάση. 

  • Προστατεύουν από πλημμύρες, με κάθε στρέμμα τους να απορροφά έως και 5,6 εκατομμύρια λίτρα πλημμυρικού νερού.  

  • Φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα, καθώς το 40% των ειδών παγκοσμίως ζουν και αναπαράγονται σε υγροτόπους.  

  • Μας εξασφαλίζουν τροφή μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες και τους ορυζώνες.  

Οι υγρότοποι εκπέμπουν S.O.S.  

Δυστυχώς, οι υγρότοποι είναι το πιο απειλούμενο οικοσύστημα της Γης, καθώς ο ρυθμός εξαφάνισής τους είναι τριπλάσιος συγκριτικά με τον αντίστοιχο των δασών. Τα τελευταία 50 χρόνια, έχει χαθεί το 35% των υγροτόπων στον κόσμο, ενώ 1 στα 3 είδη του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν. Αιτία όλων αυτών, η ολοένα και αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα που προκαλεί τη ρύπανση των υδάτων και την καταστροφή των οικοσυστημάτων.   


Γιατί μας αφορά η καταστροφή των υγροτόπων;  

Παρά το γεγονός ότι η Γη αναφέρεται συχνά ως «μπλε πλανήτης» λόγω της έντονης παρουσίας του υδάτινου στοιχείου, μόλις το 2,5% του συνολικού νερού είναι γλυκό και λιγότερο από 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες μας. Η βασικότερη πηγή γλυκού νερού είναι οι υγρότοποι.   

Η υπερκατανάλωση γλυκού νερού (η χρήση νερού αυξήθηκε 6 φορές τα τελευταία 100 χρόνια) μας έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια κρίση, καθώς η φύση δεν προλαβαίνει να αναπληρώσει το νερό που καταναλώνουμε, ποσότητα που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια τόνους καθημερινά.  

Συνεπώς, καταστρέφοντας τους υγροτόπους, καταστρέφουμε τις μοναδικές πηγές γλυκού νερού που διαθέτουμε και εντείνουμε την κρίση του νερού.  

Η σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού για την ALUMIL  

Δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα του γλυκού νερού είναι περιορισμένη, η ορθή διαχείρισή του είναι πολύ σημαντική. Τι καταφέραμε στην ALUMIL μέσα στο 2021, όπως αποτυπώνεται και στην 3η μας Έκθεση ESG

  • Ανακυκλώσαμε το 35% του συνολικού νερού που χρησιμοποιούμε στις παραγωγικές εγκαταστάσεις μας.   

  • Εξοικονομήσαμε 6,59% περισσότερο νερό, αλλάζοντας τη χημική προεργασία του αλουμινίου στο οριζόντιο βαφείο σε πλήρη όξινη.  

  • Εξοικονομήσαμε 46,8% του νερού που χρησιμοποιείται στο οριζόντιο βαφείο μέσω του κλειστού κυκλώματος απιονισμένου νερού.  

  • Ανακυκλώσαμε το 43,85% του νερού που χρησιμοποιείται στο κάθετο βαφείο.  

  • Εξοικονομήσαμε 3,3% περισσότερο καθαρό νερό στην ανοδίωση.   

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για την προστασία του περιβάλλοντος; Διαβάστε εδώ.

Αποθήκευση