Alumil Greece
Choose your local website

Ρετιρέ στο Μαρούσι

Η πρόκληση

Μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990 στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο και η ανάγκη για μια ολική αναμόρφωση των χώρων, συνθέτουν τα κύρια συστατικά του έργου που ολοκλήρωσε ο αρχιτέκτονας Ελευθέριος Αμπατζής.

Η λύση

Τα πάντα εδώ ξεκινούν από το άπλετο αθηναϊκό φως και το στοίχημα ήταν να διαμορφωθούν έτσι οι χώροι ώστε αυτό να διαχέεται ανεμπόδιστο σε όλο το σπίτι. Η βασική τροποποίηση ήταν η δημιουργία εσωτερικής ενότητας του σπιτιού, καθώς η προηγούμενη διάταξη το χώριζε σε πολλά μεμονωμένα δωμάτια που δεν συνδέονταν μεταξύ τους. Στον τωρινό σχεδιασμό το οίκημα αποκτά την εξωστρέφεια που χρειάζεται και οι χώροι “συνομιλούν” μεταξύ τους (καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα βρίσκονται σε έναν ενιαίο χώρο, με τον πάγκο της κουζίνας να δίνει έντονο στίγμα). Έτσι, αρκετοί εσωτερικοί τοίχοι κατεδαφίστηκαν και το φυσικό φως που λούζει την κατοικία λόγω της θέσης της, μπορεί να περνάει ανενόχλητο.

Σε όλη την έκταση της οικίας δεσπόζει το εντυπωσιακό ξύλινο δάπεδο, που είναι σα να αγκαλιάζει και να ζεσταίνει το πάτωμα. Σε αρμονική συνέχεια του ξύλινου δαπέδου συναντάμε έπιπλα – statements, πολλά από τα οποία σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα: ο μπρούντζινος πολυέλαιος, η μεγάλη γυάλινη σφαίρα στον χάλκινο θόλο του καθιστικού, καθώς και το κυκλικό τραπέζι - επίσης από χαλκό - μπροστά από το τζάκι, όλα συνδέονται υποστηρίζοντας τη γενική αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σπιτιού είναι η απαράμιλλη θέα προς την Πεντέλη και τον Υμηττό. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η αρχιτεκτονική μελέτη αναδεικνύοντας τη βεράντα - μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα με τις συρόμενες minimal μπαλκονόπορτες - στην οποία οδηγούν όλα ανεξαιρέτως τα δωμάτια, αλλά και με τη χρήση καθρεπτών που μοιάζει σα να μεταφέρουν το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω των αντανακλάσεων.

Η κατοικία αυτή στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, αποδεικνύει πως ο σωστός σχεδιασμός και η αφαιρετική διάθεση, μπορούν να απογειώσουν έναν χώρο, κάνοντάς τον πιο λειτουργικό και ταυτόχρονα περισσότερο ελκυστικό στην καθημερινότητα.

Ταυτότητα έργου
Χώρα
Ελλάδα
Πόλη
Μαρούσι
Περιοχή
Αττική
Αποθήκευση