Alumil Greece
Choose your local website

DOC – Temporary Floating House

Η πρόκληση

Όταν η Lime Studio σχεδίαζε το DOC έπρεπε να συνδυάσει δύο βασικά «θέλω», ένα λειτουργικό οίκημα σε μία αρκετά ιδιαίτερη τοποθεσία. Και αυτό έγινε! Το DOC αποτελεί ένα σπίτι με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που …«τοποθετείται» σε μία μοναδική τοποθεσία: το κανάλι Borcea, στη Ρουμανία. 

Η λύση

Τόσο η θέση του όσο και η επιθυμία ενός νέου τύπου κατοικίας - μια πλωτή, πολυλειτουργική, κινητή κατοικία - επέβαλαν ειδικές και περίπλοκες συνθήκες ανοικοδόμησης. Οι υψηλές διακυμάνσεις της στάθμης του ποταμού λόγω των εποχιακών αλλαγών καθώς και οι περιορισμοί στο διαθέσιμο χρηματικό ποσό για την υλοποίηση του έργου, είχαν ως αποτέλεσμα την κατασκευή ενός ρυμουλκούμενου σπιτιού, μία πλωτή πλατφόρμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφερθεί. Το σπίτι ακολουθεί πλήρως τις εποχιακές αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών και αλλάζει μαζί μ’ αυτές. Η απλότητα στον σχεδιασμό του έρχεται ως αποτέλεσμα της ευκινησίας του. Συμπαγής και με έναν απλό, ορθογώνιο σχεδιασμό, ο χώρος αποκτά μια εντυπωσιακή αισθητική και ενσωματώνεται φυσικά στην τοποθεσία, αναδεικνύοντάς την μάλιστα. Η καθημερινή θέα είναι εκπληκτική και οι εικόνες που προσφέρονται σε αυτό το κάδρο μέσω των μεγάλων παραθύρων και των αίθριων εντυπωσιάζουν. Ο χαρακτήρας του σπιτιού μπορεί να είναι ανοιχτός, όμως προσφέρει πλήρη ιδιωτικότητα από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, επιτρέποντας βέβαια την απρόσκοπτη θέα προς την πόλη μέσω της θέσης της. Η ιδιαίτερα πλούσια πολυλειτουργικότητα μίας ευκίνητης κατοικίας όπως το DOC, σε ένα σημείο που αγαπούν να συναντώνται οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, δημιουργεί νέες προοπτικές για μια ξεχασμένη και ανεξερεύνητη έως τώρα περιοχή - τον ποταμό Δούναβη και την περιοχή Calarasi. Το εγχείρημα της δημιουργίας του ξεκίνησε εντάσσοντας στον σχεδιασμό του μία ιδέα, μία ιδιαίτερη τοποθεσία και μία κοινότητα που χαίρεται να βρίσκεται στο νερό, αξιοποιώντας στο έπακρο την εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στο κανάλι η οποία προσαρμόστηκε στις τρέχουσες ανάγκες.

Ταυτότητα έργου
Χώρα
Ρουμανία
Πόλη
Καλαράσι
Έτος
2016
Αποθήκευση