Alumil Greece
Choose your local website

Dexamenes Seaside Hotel

Η περίπτωση

Η ιστορία ξεκινά στο μακρινό 1830, έπειτα από την απελευθέρωση της Ελλάδας, όταν η καλλιέργεια της σταφίδας άκμαζε και αποτελούσε το κύριο εξαγωγικό προϊόν του τότε Ελληνικού Βασιλείου. Το 1910 το εμπόριο πλήττεται και έτσι προκύπτει η ανάγκη εκμετάλλευσης  του αδιάθετου προϊόντος, το οποίο μετατρέπεται πλέον σε κρασί. Έτσι λοιπόν, οι εγκαταστάσεις που αξιοποιήθηκαν μετέπειτα για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αρχικά αποτελούσαν δεξαμενές αποθήκευσης οίνου. Χτισμένες κοντά στη θάλασσα για να εξυπηρετούν στο έπακρο τη θαλάσσια μεταφορά τους μέσω πλοίων, που είχαν ως εφαλτήριο την Κουρούτα της Πελοποννήσου, για να ξεκινήσουν τα υπερπόντια ταξίδια τους. 

Η λύση

Εγκαταλελειμμένες οι εγκαταστάσεις ήδη από τη δεκαετία του 1920, αποτέλεσαν έναν υπέροχο δημιουργικό καμβά για το αρχιτεκτονικό γραφείο K-studio προσφέροντας απλόχερα μία παλέτα από σκυρόδεμα, χάλυβα, ξύλο και γυαλί. Χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παρέμβαση, όλα αυτά τα αυστηρά και βαριά δομικά στοιχεία μετατρέπονται σε ένα μέρος ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης. Δύο σειρές των δέκα δεξαμενών, διαστάσεων 5 έως 6 μέτρα η καθεμία, στο τέλειο μέγεθος για να γίνουν δωμάτια ξενοδοχείου, το καθένα με ιδιωτικό μπάνιο και σκιερό αίθριο. Μια ρηχή πισίνα χωρίζει τις 2 σειρές δωματίων, αντανακλώντας το φως στο χώρο και επιτρέποντας στο δροσερό αεράκι να μετριάζει τα ζεστά απογεύματα. Εκτός από τα δωμάτια-δεξαμενές, τα 2 προϋπάρχοντα στο χώρο πέτρινα κτίρια έχουν μετατραπεί προσεκτικά για να ενταχθούν στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ως λειτουργικοί χώροι εστιατορίου και εκδηλώσεων, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία του πολιτισμού της περιοχής και της ιστορίας μέσα από την τέχνη και την κουζίνα. Τα ανοίγματα των κτιρίων έχουν αντιμετωπισθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και καλύφθηκαν με τρόπο ώστε να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη διασύνδεση του εσωτερικού χώρου με κάθε στοιχείο του εξωτερικού περιβάλλοντος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία ισορροπία ηρεμίας και φυσικής γαλήνης σε όλο το μήκος και πλάτος των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου. 

Αρχιτεκτονική μελέτη: K-studio

Ταυτότητα έργου
Χώρα
Ελλάδα
Πόλη
Κουρούτα
Έτος
2018
Αποθήκευση