Alumil Greece
Choose your local website
Why Aluminium Header

Γιατί να επιλέξω συστήματα αλουμινίου

Υπάρχουν σίγουρα αρκετές επιλογές υλικών για παράθυρα και πόρτες. Πού όμως υπερέχει το αλουμίνιο; Καταρχήν, το αλουμίνιο αποτελεί ένα μέταλλο με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, το οποίο έφερε την επανάσταση σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς. Αν και πολύ πιο ελαφρύ από άλλα μέταλλα, διαθέτει πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές και γι΄αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον στην πολύ απαιτητική αεροναυπηγική. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτικό απέναντι σε πολλές μορφές διάβρωσης και απαιτεί σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης.

Επιπλέον, το αλουμίνιο αποτελεί το 3ο πιο συχνό στοιχείο στο φλοιό της γης. Αποτελεί ένα «πράσινο» υλικό, που έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται για πάντα, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του, χωρίς κάποια ποιοτική υποβάθμιση. Η ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωση του είναι μόλις το 5% εκείνης που καταναλώνεται για την αρχική παραγωγή του, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο πράσινα υλικά στον οικοδομικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι τα εξής:

Mechanical properties

Μηχανικές ιδιότητες

Αν και πολύ πιο ελαφρύ από άλλα μέταλλα, το αλουμίνιο έχει εξαιρετική αντοχή και στιβαρότητα, γεγονός που του προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα στην ασφάλεια και τη διάβρωση στο χρόνο. Επιπλέον, παραμένοντας αναλλοίωτο από την επίδραση των συστολοδιαστολών, προσφέρει υψηλή ακρίβεια διαστάσεων και μέγιστη στεγάνωση.

↑ 3ο πιο συχνό στοιχείο στο φλοιό της Γης
↑ 100% ανακυκλώσιμο, χωρίς ποιοτική υποβάθμιση
↑ Ένα δίφυλο κούφωμα μπορεί να «σηκώσει» έως και 1.000kg

Επίσης, η στιβαρότητα των κουφωμάτων αλουμινίου επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων για μέγιστο φυσικό φωτισμό, χωρίς τον κίνδυνο να λυγίσουν και να στραβώσουν τα κουφώματα, όπως συμβαίνει συχνά με άλλα, πιο αδύναμα, υλικά. Ακόμη και με πολύ λεπτά προφίλ, ένα δίφυλλο κούφωμα αλουμινίου μπορεί να «σηκώσει» πάνω από 1000 κιλά!

Σε περίπτωση πυρκαγιάς τα κουφώματα αλουμινίου, όχι μόνο δεν υποβοηθούν την εξάπλωσή της μέσα στο σπίτι, αλλά την περιορίζουν. Το αλουμίνιο, σε αντίθεση με άλλα υλικά, απορροφά και απομακρύνει μεγάλο μέρος της θερμότητας της φωτιάς χάρη στην υψηλή θερμική του αγωγιμότητα. Όταν λιώσει (σημείο τήξεως στους 660οC) επιβραδύνει τη φωτιά, χωρίς να δημιουργεί εύφλεκτα ή τοξικά αέρια.

TIP: Σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια ή θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, ενδείκνυται συστήματα αλουμινίου για εξάλειψη των παραμορφώσεων και αντοχή στο χρόνο.

Ασφάλεια

Τα κουφώματα αλουμινίου, χάρη στην ανθεκτική και συμπαγή κατασκευή τους, προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας και αποτρέπουν παραβιάσεις από επίδοξους διαρρήκτες.
Καθώς είναι ιδιαίτερα στιβαρά, συνεργάζονται αποτελεσματικά με πληθώρα μηχανισμών & εξαρτημάτων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της ασφάλειας. Τα κουφώματα της ALUMIL πιστοποιούνται για την αντιδιαρρηκτική προστασία τους σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο «RC - Resistance Classification».

Security
Design

Design

Ο χώρος στον οποίο διαμένουμε ουσιαστικά αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού μας, καθώς ξοδεύουμε κατά μέσο όρο πάνω από το 50% του χρόνου μας στις κατοικίες μας. Και αν το καλοσκεφτούμε, τα κουφώματα ενός σπιτιού αποτελούν βασικό μέρος της συνολικής λειτουργικής και αισθητικής αξίας του, διαμορφώνοντας την εσωτερική και την εξωτερική του όψη.

Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν ατελείωτες σχεδιαστικές επιλογές, τόσο σε τυπολογίες και διαστάσεις (π.χ. minimal σχεδιασμός με πολύ λεπτά προφίλ, γωνιακές τυπολογίες, πολύφυλλες κατασκευές), όσο και σε επιφανειακές επεξεργασίες, διαθέτοντας μία τεράστια παλέτα χρωμάτων και υφών (π.χ. μεταλλικά χρώμα, γυαλιστερά ή ματ, απομίμηση ξύλου), που θα καλύψουν σίγουρα κάθε ανάγκη και επιθυμία. Είναι γεγονός ότι κανένα άλλο υλικό δε μπορεί να προσφέρει μία τόσο μεγάλη σχεδιαστική ευελιξία, δίχως περιορισμούς!

Τέλος, τα συστήματα αλουμινίου δεν περιορίζονται μόνο σε παράθυρα και πόρτες, αλλά επιτρέπουν την δημιουργία πλήθους αρχιτεκτονικών κατασκευών. Από πέργκολες, κάγκελα και φυσούνες έως περσίδες σκίασης και αίθρια, καθώς και πολλές ακόμη ειδικές κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι εάν επισκεφθείτε έναν κατασκευαστή αλουμινίου, θα μπορέσετε να πάρετε μία συνολική προσφορά με όλες τις λύσεις που ενδέχεται να χρειάζεστε.

Θερμομόνωση

Πολλές φορές λέγεται ότι τα κουφώματα αλουμινίου υστερούν στη θερμομόνωση ή στην ηχομόνωση, γεγονός που αποτελεί έναν… μύθο! Η πρόοδος της τεχνολογίας και η συνεχής έρευνα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία κουφωμάτων αλουμινίου με πολύ υψηλές επιδόσεις μόνωσης.

Τα κουφώματα αλουμινίου όταν ενισχυθούν με ειδικά μονωτικά πολυαμίδια, μπορούν να προσφέρουν επίπεδα θερμομόνωσης κατάλληλα ακόμη και για παθητικά κτίρια μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τα συστήματα της ALUMIL χρησιμοποιήθηκαν για το πρώτο έργο κατασκευής πιστοποιημένου παθητικού κτιρίου στην Ελλάδα - από την ομάδα Passivistas σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.). Έτσι, σε συνδυασμό με υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή τζάμια υψηλής θερμομόνωσης, ένα κούφωμα αλουμινίου «θωρακίζει» το σπίτι σας απέναντι στις ανεπιθύμητες θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος, χειμώνα-καλοκαίρι. Επιπλέον, χάρη στη χρήση προηγμένων ελαστικών στεγάνωσης, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ακόμη και οι ψυχροί βόρειοι άνεμοι, χωρίς κίνδυνο τα παράθυρά σας να μπάζουν.

Τέλος, η πολύ υψηλή ανακλαστικότητα (albedo) που έχει το αλουμίνιο ως υλικό, «αποκρούει» την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνει τη θερμότητα που απορροφούν τα κουφώματα σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Άλλωστε, γι΄αυτό γίνεται ευρεία χρήση περσίδων σκίασης από αλουμίνιο στα κελύφη των κτιρίων.

Thermal insulation
Sound insulation

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά κατά την επιλογή κουφώματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται σε αστικά περιβάλλοντα με υψηλή ηχορύπανση.

Για το λόγο αυτό γίνονται έλεγχοι και πιστοποιήσεις αναφορικά με το βαθμό ηχομόνωσης που προσφέρουν τα παράθυρα και οι πόρτες. Τα ποιοτικά στεγανωτικά ελαστικά που εφαρμόζει η ALUMIL εσωτερικά και περιμετρικά των συστημάτων της, καθώς και το ερμητικό «σφράγισμα» των κουφωμάτων της κατά το κλείδωμα, χωρίς την ύπαρξη κενών από όπου μπορεί να διαπεράσει ο ήχος, προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης.

Φυσικά, όπως και στη θερμομόνωση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση της ηχομείωσης είναι τα τζάμια που θα τοποθετηθούν στο κούφωμα. Για παράδειγμα, ένα τριπλό τζάμι προσφέρει ασύγκριτα υψηλότερη ηχομόνωση σε σχέση με ένα απλό μονό τζάμι.

Γιατί να επιλέξω συστήματα αλουμινίου