Alumil Greece
Choose your local website
types of windows

Τύποι κουφωμάτων

Η επιλογή του τύπου κουφώματος περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραμέτρους και θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν ανοιγόμενα, συρόμενα, ανασυρόμενα, περιστρεφόμενα κουφώματα, αλλά και φυσούνες (πτυσσόμενες πόρτες). Οι βασικότεροι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι το πλάτος των ανοιγμάτων στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί το κούφωμα, ο διαθέσιμος εσωτερικός χώρος (στενός χώρος, παρουσία επίπλων κτλ.) και οι ζητούμενες επιδόσεις των κουφωμάτων σε επίπεδο στεγανότητας, θερμομόνωσης, ηχομόνωσης καθώς και σε επίπεδο ασφάλειας.
Hinged Windows

Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγανότητας στον αέρα και το νερό καθώς επίσης και μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, τα ανοιγόμενα κουφώματα διατίθενται σε πολλούς τύπους και σχέδια και δέχονται σήτα και παντζούρι ή ρολό εξωτερικά. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλα ανοίγματα, δηλαδή με πλάτος πάνω από 2,00 m, ακόμη και στην περίπτωση δίφυλλης μπαλκονόπορτας. Επίσης, πάντα θα πρέπει να διατίθεται ο απαιτούμενος χώρος εσωτερικά, ώστε να μπορεί να ανοίγει το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα χωρίς εμπόδια. Υπάρχουν σειρές απλές και θερμομονωτικές. Η ALUMIL διαθέτει πληθώρα λύσεων σε ανοιγόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες:
 • Εσωτερικό παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς τα μέσα)
 • Εξωτερικό παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς τα έξω)
 • Ανακλινόμενο παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς το επάνω μέρος)
 • Προβαλλόμενο (ανοιγόμενο προς το κάτω μέρος και έξω)
 • Μονόφυλλο, δίφυλλο, τρίφυλλο κλπ
 • Συνδυασμός συρόμενου – ανοιγόμενου (μηχανισμός Volkswagen)

Περιστρεφόμενα κουφώματα

Τα περιστρεφόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι η κατάλληλη επιλογή για ιδιοκτήτες που επιθυμούν να πετύχουν μέγιστο εξαερισμό σ' ένα δωμάτιο. Το παράθυρο μπορεί να περιστραφεί προς τα μέσα είτε σε οριζόντιο είτε κάθετο άξονα, ανάλογα με τη θέση των μηχανισμών περιστροφής. Αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή και ενδείκνυται σε περιπτώσεις μεγάλων χώρων και ανοιγμάτων, καθώς μπορεί να στηρίξει μεγάλα βάρη.
Pivot Windows
Sliding Windows

Συρόμενα κουφώματα

Η οικονομία χώρου είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα συρόμενα κουφώματα. Έτσι, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις μαζικές κατασκευές –τις πολυκατοικίες- όπου επιβάλλεται η οικονομία ως προς το χώρο. Ένα συρόμενο κούφωμα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που χρειάζεται να καλύψετε ανοίγματα μεγαλύτερα από 1,70 m πλάτος. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χώρος γύρω από το παράθυρο είναι περιορισμένος, το συρόμενο κούφωμα αποτελεί την ιδανική επιλογή. Για μεγάλα ανοίγματα, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε ένα τεχνολογικά ανώτερο ανασυρόμενο κούφωμα, το οποίο ανοίγει πολύ πιο εύκολα και παρέχει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στον ειδικό μηχανισμό ανύψωσης, ο οποίος ανασηκώνει το φύλλο με αποτέλεσμα τα ράουλα να κυλούν πολύ πιο εύκολα πάνω στον οδηγό του κουφώματος.
Τα σύγχρονα συρόμενα κουφώματα έχουν εξελιχθεί πολύ, δίνοντας αξιόπιστες λύσεις με εξαιρετική λειτουργικότητα.
Η ALUMIL διαθέτει διάφορους τύπους συρόμενων ή ανασυρόμενων συστημάτων για κουφώματα:
 • Επάλληλα – Στα οποία περισσότερα από ένα φύλλα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε ξεχωριστό οδηγό κύλισης.
 • Φιλητά – Στα οποία δυο φύλλα βρίσκονται πάνω στον ίδιο οδηγό κύλισης και το κλείδωμα πραγματοποιείται στο σημείο όπου ενώνονται.
 • Χωνευτά – Συνήθως, ένα ή δυο φύλλα τα οποία κατά το άνοιγμά του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας εισέρχονται (χωνεύονται) μέσα στον τοίχο.
 • Γωνιακά – Κατασκευές στις οποίες δυο φύλλα κάνουν μεταξύ τους ορθή γωνιά (90ο) και κλειδώνουν μεταξύ τους στο σημείο όπου ενώνονται.

Σταθερά κουφώματα

Τα σταθερά παράθυρα στερεώνονται στον τοίχο χωρίς καμία λειτουργία κλεισίματος ή ανοίγματος. Σε γενικές γραμμές, είναι σχεδιασμένα για να αφήνουν το φως να μπει μέσα στο κτήριο. Επιπλέον τα σταθερά κουφώματα τοποθετούνται σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες των κτηρίων επιθυμούν να νιώθουν μεγαλύτερη αμεσότητα με το εξωτερικό περιβάλλον και να θέλουν αυξάνεται η αίσθηση της ελευθερίας τους
Fixed Windows
Bi-folding Windows

Φυσούνες

Σε περίπτωση που διαθέτετε πολύ μεγάλα ανοίγματα και επιθυμείτε να έχετε ανεμπόδιστη πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, υπάρχει και η λύση της φυσούνας, της οποίας το βασικό πλεονέκτημα είναι η πλήρης ή εν μέρη αναδίπλωση των φύλλων στο πλάι του κουφώματος. Η συγκεκριμένη λύση προτιμάται συνήθως σε επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή καφετέριες, αλλά και σε ευρύχωρες κατοικίες και χαρίζει μεγάλη ελευθερία κίνησης και ευκολία πρόσβασης.
Συνοψίζοντας, οι προσφερόμενες λύσεις είναι πολλές και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τον εκάστοτε χώρο. Σε γενικές γραμμές, για να επιλέξουμε το σωστό τύπο κουφώματος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα σημεία:
 • Το άνοιγμα που θέλουμε να καλύψουμε (μήκος, πλάτος, ύψος)
 • Τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον
 • Τη διαρρύθμιση του σπιτιού και τα έπιπλα που υπάρχουν στο χώρο
 • Την ευκολία πρόσβασης στο κούφωμα, τόσο για το άνοιγμα/κλείσιμο, όσο και για τον καθαρισμό του μέσα/έξω
 • Το επίπεδο ασφάλειας που επιθυμούμε να επιτύχουμε
 • Την αισθητική που θέλουμε να επιτύχουμε
Τέλος, για την ασφάλεια αλλά και την καλύτερη διαβίωσή σας, όλα τα κουφώματα μπορούν επιπρόσθετα να δεχθούν σήτα, παντζούρι και ρολό. Η ALUMIL διαθέτει ένα πολύ μεγάλο εύρος προϊόντων, το οποίο διασφαλίζει ότι θα βρείτε τη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Ειδικά για τα ρολλά, η ALUMIL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα θερμομονωτικών κουτιών ρολών, τα οποία εναρμονίζονται με τις ανάγκες του νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να επιλέγονται ώστε τα κουφώματά σας να είναι συμβατά με τους νέους κανονισμούς θερμομόνωσης

Σχεδιασμός

Το design στα κουφώματα έχει εξελιχθεί πλέον τόσο πολύ, που μπορεί πραγματικά να αλλάξει την όψη του χώρου σας ριζικά.

Η κυρίαρχη σύγχρονη τάση είναι ο minimal σχεδιασμός, το λεγόμενο «less is more». Ο minimal σχεδιασμός στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οπτικού πεδίου και κατά συνέπεια του φυσικού φωτισμού, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης.

Τα συστήματα της ALUMIL σχεδιάζονται σύμφωνα με τις τελευταίας τάσεις σχεδιασμού και περιλαμβάνουν:

 • Ίσιες γραμμές με όσο τον δυνατόν λιγότερους εμφανείς αρμούς
 • Εργονομικές λαβές υψηλής αισθητικής σε διάφορα χρώματα
 • Κρυφούς μεντεσέδες
 • Κρυφά φύλλα για ελαχιστοποίηση του εμφανούς αλουμινίου
 • Κάσες κρυμμένες στην τοιχοποιία
 • Στενό μπινί/γάντζο χωρίς παραπανήσιους αρμούς, ώστε να δίνεται περισσότερος χώρος στο τζάμι
 • Χαμηλό κατωκάσι για εύκολη πρόσβαση σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Εξετάζοντας το επίπεδο της θερμομόνωσης ενός κουφώματος

Ο τύπος ενός κουφώματος επηρεάζει το επίπεδο της θερμομόνωσης που μπορεί αυτό να προσφέρει. Έτσι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν συνήθως υψηλότερη θερμομόνωση σε σχέση με τα συρόμενα, καθώς ο σχεδιασμός τους επιτρέπει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στα περιμετρικά μονωτικά ελαστικά γύρω από το φύλλο και την κάσα. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή το επίπεδο στεγανότητας, ένα δίφυλλο συρόμενο κούφωμα στο οποίο το ένα φύλλο είναι συρόμενο και το άλλο σταθερό, προσφέρει μεγαλύτερη θερμομόνωση από ένα αντίστοιχο στο οποίο και τα δυο φύλλα είναι κινούμενα.

Για να είμαστε όμως βέβαιοι ότι το κούφωμα που επιλέγουμε έχει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, θα πρέπει να εξετάζουμε δυο βασικούς δείκτες: το Uf και Uw του κουφώματος.

Το Uf αποτελεί τον δείκτη που καταδεικνύει το επίπεδο θερμομόνωσης του κουφώματος χωρίς το τζάμι, δηλαδή μετρά καθαρά τη θερμική απώλεια της κάσας και του φύλλου. Μέσω του Uf μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα δυο διαφορετικά κουφώματα και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο της θερμομόνωσης που προσφέρουν. Επίσης θα πρέπει πάντα να ζητάτε τις πιστοποιήσεις Uf της εταιρίας του συστήματος, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το προϊόν έχει ελεγθεί αντικειμενικά από τρίτο ανεξάρτητο φορέα. Για να καταλήξουμε, όμως, σε μία τελική απόφαση θα πρέπει να εξετάσουμε το δείκτη Uw, ο οποίος μετρά τις θερμικές απώλειες του παραθύρου συνολικά, συμπεριλαμβανομένου και του τζαμιού που θα τοποθετηθεί στο κούφωμα.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τζάμι αποτελεί συνήθως το 70%-80% της επιφάνειας ενός κουφώματος, αντιλαμβανόμαστε ότι ο δείκτης Uw παίζει καθοριστικό ρόλο στη θερμομόνωση που θα έχουμε.

Για παράδειγμα, μπορεί ένα απλό κούφωμα αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση να έχει, με την εφαρμογή ενός ενεργειακού τζαμιού, ένα επίπεδο θερμομόνωσης παρόμοιο με ένα άλλο πιο ακριβό θερμομονωτικό κούφωμα αλουμινίου στο οποίο όμως δεν τοποθετήθηκαν ενεργειακά τζάμια. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε και τους δυο δείκτες, δίνοντας όμως παραπάνω έμφαση στο Uw που αποτελεί στην ουσία τον τελικό δείκτη θερμομόνωσης του παραθύρου. Να σημειωθεί, ότι στις πόρτες εισόδου ο αντίστοιχος δείκτης λέγεται Ud και μετρά το επίπεδο της θερμομόνωσης της πόρτας σε συνδυασμό το πάνελ που έχει εφαρμοστεί.

Επιπλέον, ο δείκτης Ug προσδιορίζει τη θερμομόνωση που έχει το τζάμι. Στην ουσία το Uf σε συνδυασμό με το Ug διαμορφώνουν το τελικό Uw (για παράθυρα/μπαλκονόπορτες) ή Ud (για εξώπορτες).

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι οι παραπάνω δείκτες μετρούν τη θερμική απώλεια, γι’αυτό ονομάζονται και δείκτες θερμοπερατότητας. Όσο πιο μικρή είναι η θερμική απώλεια, τόσο μεγαλύτερη θερμομόνωση προσφέρουν τα εξεταζόμενα κουφώματα. Συνεπώς, όσο πιο μικροί είναι οι δείκτες Uf, Ug, Uw και Ud, τόσο καλύτερες ενεργειακές επιδόσεις θα διαθέτουν τα κουφώματά σας. Για παράδειγμα, ένα συρόμενο κούφωμα με Uw =1,6 W/m2K, θα προσφέρει υψηλότερη θερμομόνωση σε σχέση με ένα συρόμενο κούφωμα με Uw =1,9 W/m2K. Τέλος, τονίζουμε ότι το Uw και το Ud θα πρέπει να υπολογίζονται και να συγκρίνονται πάντα για συγκεκριμένες διαστάσεις κουφώματος.