Alumil Greece
Choose your local website

Alex Hotel Kastella

Η περίπτωση

Το Boutique Hotel “The Alex” ανακατασκευάστηκε στη θέση ενός ξενοδοχείου της δεκαετίας του '80 στον λόφο της Καστέλλας,  με στόχο να αποτελέσει το νέο τοπόσημο  του Πειραιά, λόγω της μοναδικής πανοραμικής θέας που προσφέρει από την Πάρνηθα μέχρι τον Σαρωνικό κόλπο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα.  

Η λύση

Η γενικότερη φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού βασίστηκε στη δημιουργία ενός comfort city hotel, που λόγω της περίοπτης τοποθεσίας του, έπρεπε να στρέφεται προς τη θάλασσα και να καδράρει τη θέα, ενώ παράλληλα να αποτελεί κομμάτι του αστικού ιστού. Η φιλοσοφία αυτή εκφράστηκε με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, όσο και στον εσωτερικό σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων και των δωματίων. 

Με κατευθυντήριο άξονα τη θέα, το πλαίσιο του κάθε δωματίου «ανοίγεται» προς τη θάλασσα δημιουργώντας μία χοάνη, η οποία λειτουργεί και ως διαχωριστικό που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα και παράλληλα δίνει ρυθμό και κλίμακα στην όψη. Μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν απρόσκοπτη θέα, διατηρώντας τον αρχιτεκτονικό ρυθμό που επιτάσσει το πάντρεμα του μετάλλου με τη φυσικότητα του τοπίου. Οι κεκλιμένες οροφές και οι τοίχοι των πλαισίων προσδίδουν μία πλαστικότητα στην όψη ενώ παράλληλα δημιουργούν μία εσοχή. 

Η λογική του πλαισίου επαναλαμβάνεται και στο σχεδιασμό των δωματίων. Tο ξύλινο πάτωμα και το δρύινο γραφείο αντισταθμίζουν την σκληρότητα του μετάλλου. Οι διάδρομοι του ξενοδοχείου έρχονται σε αντίθεση με την ζεστή ατμόσφαιρα του εσωτερικού του δωματίου καθώς μέσα από μονοχρωματικές επιλογές και γραμμικές κατευθύνσεις στον φωτισμό δημιουργείται ένας μίνιμαλ χώρος. 

Σε όλο το κτίριο κυριαρχούν υλικά, όπως ξύλο (δρυς) και μέταλλο, ενώ όλες οι αποχρώσεις των υλικών αναφέρονται σε γήινους τόνους, που προσδίδουν διαχρονικότητα και αίσθηση ηρεμίας.  

Οι κοινόχρηστοι χώροι της υποδοχής, μαζί με το all day café στο ισόγειο και το εστιατόριο στο roof top, έχουν ένα κοινό σχεδιαστικό concept, βασιζόμενο σε επενδύσεις τοίχων με κατακόρυφα ξύλινα πηχάκια, με ξύλινες ένθετες κατασκευές καθιστικών και σκουρόχρωμο ενιαίο δάπεδο από πλακίδια μεγάλων διαστάσεων.  Μέσω των «The Botanist» και  «Nest» το ξενοδοχείο υποδέχεται τον επισκέπτη σε χώρους φιλόξενους που διατηρούν τον χαρακτήρα της αστικής πολυτέλειας του ξενοδοχείου εξασφαλίζοντας την οπτική συνέχεια με την πόλη. 

Αρχιτεκτονική μελέτη: HHHArchitects 

*Η περιγραφή που αναπτύχθηκε προέρχεται από πηγή του Αρχιτεκτονικού Γραφείου αξιοποιώντας κάθε πληροφορία που παραχωρήθηκε για το έργο.

Ταυτότητα έργου

Χώρα
Ελλάδα
Πόλη
Καστέλλα
Περιοχή
Αττική
Αποθήκευση