Alumil Greece
Choose your local website
corporate-responsibility-header

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η ανάγκη να προσφέρουμε στην κοινωνία αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε η ίδρυση της Alumil
csr

Συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω των δραστηριοτήτων μας.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι απλά μία ακόμη σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, για όλους εμάς στην Alumil είναι μία στάση ζωής, είναι η φιλοσοφία μας που ξεκινά από το έτος ιδρύσεως της εταιρείας και μεγαλώνει, καθώς ο Όμιλος αναπτύσσεται παγκόσμια. Πρόκειται για ενέργειες που γίνονται με πρόθεση και στόχο τη βελτίωση του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στην οποία ζει και δραστηριοποιείται. Οι υπηρεσίες μας δομούνται και προσφέρονται με γνώμονα ένα βασικό κανόνα τριών αξιών που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους: άνθρωπος – ευημερία – ανάπτυξη.

Πώς μπορεί να υλοποιηθεί όμως αυτό το τρίπτυχο; Με έμπρακτες ενέργειες. Στην Alumil, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:

 • Στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας.
 • Την καταπολέμηση των κοινωνικών αποκλεισμών.
 • Την πολιτική ίσων ευκαιριών στην απασχόληση.
 • Την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε.

Πρόγραμμα “Green Alumil”

 

Ως μία αμιγώς παραγωγική δύναμη στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας στη διέλαση αλουμινίου, αναγνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στο περιβάλλον και την επιτακτική ανάγκη της προστασίας αυτού. Έτσι, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το ολοκληρωμένο περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα με την επωνυμία “Green Alumil”, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων για την πρόληψη, αντιμετώπιση, αποφυγή περιβαλλοντικών ζητημάτων και την εκπαίδευση-ενημέρωση όλων όσων ενδιαφέρονται να σταθούν στο πλάι μας εκφράζοντας το σεβασμό τους στον πλανήτη μας.

Η μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία μας, μας έχει διδάξει πως πρέπει να πρωτοπορούμε συνεχώς, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με απόλυτο σεβασμό. Την ίδια επιτυχία επιδιώκουμε και στην αειφόρο ανάπτυξη και θέτουμε τα θεμέλια με μία σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος που αποσκοπούν στην ενημέρωση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Έχουμε προσχωρήσει με την εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου κοινού, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων:

 • Ενημερωτικές προβολές που απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου, 
 • Παραγωγή και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου, με κεντρικό σύνθημα «Αγάπα τον πλανήτη σου με τα ελαττώματα σου» κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε το Φεβρουάριο του 2008 με μία σειρά προβολών σε μαθητές Λυκείου της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας–ντοκιμαντέρ «Μία Ενοχλητική Αλήθεια», με κεντρικό «πρωταγωνιστή» τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore. Στη συνέχεια, η Alumil από κοινού με το Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Δήμο Επανομής διοργάνωσαν ημέρα καθαρισμού της παραλίας Επανομής. Η συγκεκριμένη δράση είχε σαν στόχο αφενός τον καθαρισμό της παραλίας, αφετέρου δε την ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, όσο και των ίδιων των εργαζομένων της Alumil. Ιδιαίτερη επιτυχία στη δράση μας, αποτέλεσε το γεγονός ότι συμμετείχαν εθελοντικά έφηβοι και νέα παιδιά, ενισχύοντας το χαρακτήρα και τονίζοντας ότι η νέα γενιά είναι ενεργή.

Ως απόρροια των δράσεων του Ομίλου, έρχεται η βράβευση με έπαινο για την Καινοτομία και τη Συμβολή του στην Ενίσχυση της Οικολογικής Συνείδησης, συμμετέχοντας στο Διαγωνισμό Οικολογικής Επιχειρηματικής Καινοτομίας, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Business Forum της 73ης ΔΕΘ, που ήταν αφιερωμένο στο Περιβάλλον (ECO-FORUM & ECO2-FORUM).

Μία ακόμη σημαντική κίνηση από την πλευρά του Ομίλου σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, έρχεται το 2007. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων τύπου HPS εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Alumil, με νέου τύπου LED λαμπτήρες, εξοικονομεί έως και 80% κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό. 

Παράλληλες δράσεις

Ο οικολογικός χαρακτήρας του Ομίλου, αποτελεί μία πτυχή εφαρμογής της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, η οποία όμως δεν περιορίζεται και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε καλύπτουν πολλαπλά επίπεδα και τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται:
 • Ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας
 • Στήριξη συλλόγων και φορέων προς ενίσχυση του κοινωφελούς τους έργου («Το Χαμόγελο του Παιδιού», ΕΛΕΠΑΠ, Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών ν. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ», Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τμήμα Κιλκίς)
 • Πραγματοποίηση πολιτιστικών γεγονότων
Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2019 η Alumil προχώρησε σε μία ιδιαίτερα σημαντική και καινοτόμο κίνηση, δωρίζοντας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου drone. Δίνοντας προτεραιότητα και έμφαση στην πρόληψη, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός διασφαλίζει την έγκαιρη επέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών, κάνοντας το έργο των πυροσβεστών όχι μόνο πιο εύκολο, αλλά κυρίως πιο αποτελεσματικό.


Η Alumil στο CSR Hellas

Η Alumil σήμερα αποτελεί βασικό στέλεχος του Ελληνικού Δικτύου (CSR Hellas) για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και ιδρυτικό μέλος του Global Compact (Οικουμενικό Σύμφωνο) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα δίκτυο επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποστολή την προώθηση της έννοιας της ΕΚΕ και την προβολή της, τόσο προς τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και προς το κοινωνικό περιβάλλον, με απώτερο στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Με τη συμμετοχή του Ομίλου στο παγκοσμίου βεληνεκούς Δίκτυο, η διοίκηση της Alumil εκφράζει την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ και παράλληλα τη δέσμευσή της για την ευθυγράμμιση της λειτουργίας και της δραστηριότητας της εταιρείας με 10 παγκόσμια αποδεκτές αρχές στους τομείς:
 • Ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
 • Συνθηκών εργασίας,
 • Προστασίας του περιβάλλοντος και
 • Καταπολέμησης της διαφθοράς
Το Global Compact, η μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία Εταιρικής Υπευθυνότητας, αποτελείται από περίπου 5.000 μέλη (εταιρείες, διεθνή συνδικάτα εργαζομένων, φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.) από όλα τα μέρη του κόσμου.