Alumil Albania
Choose your local website

Lajme

ArXellence 2: Rezultatet e konkursit ndërkombëtar arkitektural të ALUMIL

"ArXellence 2", konkursi ndërkombëtar i arkitekturës i ALUMIL, është përfunduar me sukses të shtunën, më datë 21 Nëntor, ku janë shpallur 6 çmime fituese dhe 4 përmendje nderuese. Pas këtij konkursi të parë të suksesshëm të "Arxellence" në vitin 2018, kompania jonë vendosi të organizojë "ArXellence 2". Konkursi u miratua nga Bashkimi Ndërkombëtar i Arkitektëve (UIA) dhe u krye në bashkëpunim të vazhdueshëm dhe të ngushtë me Komisionin Ndërkombëtar të Konkurrencës të UIA (Këshilli ICC). ALUMIL, si organizator, siguroi transparencën e plotë dhe zbatimin e standardeve ndërkombëtare të UNESCO-s për Konkurse Arkitektonike. Anëtarët e jurisë ndërkombëtare të votimit garantuan rezultatet, pasi vlerësuan propozimet dhe dhanë 6 çmime dhe 4 përmendje nderuese, sipas përmbledhjes së konkursit. 

 

Sfida

ALUMIL bëri një thirrje të hapur për propozime dhe ide në lidhje me rizhvillimin e anës perëndimore të Selanikut. Subjekti "ArXellence's 2" synonte të merrte ide novatore nga komuniteti global arkitektonik në lidhje me krijimin e një Distrikti të ri Qendror të Biznesit (CBD). Sipas kritereve të vendosura nga UIA, Distrikti i Biznesit duhet të karakterizohet nga efikasitet dhe qëndrueshmëri e lartë e energjisë, duke ripërcaktuar portën perëndimore të qytetit për të mirëpritur qytetarët dhe sipërmarrësit (kontributi në zhvillimin e qëndrueshëm, ndikimi social, qëndrueshmëria ekonomike etj.). Evolucioni dhe ridizenjimi i bregdetit perëndimor të keqpërdorur të Selanikut do të ripërcaktojë pozicionin e tij në hartën ndërkombëtare dhe do të përmirësojë cilësinë e jetës për qytetarët. Për më tepër, Selaniku do të rivendosë prestigjin e tij si një qytet kryesor në zonën e Ballkanit, duke tërhequr investitorë, biznese dhe vizitorë të rinj.

 

ArXellence 2… në numra

Pjesëmarrja në "ArXellence 2" tejkaloi pritshmëritë tona: 1.464 regjistrime nga 90 vende dhe 173 projekte të paraqitura. Për shkak të kufizimeve që ka shkaktuar pandemia e koronavirusit, vlerësimi i propozimeve u krye në internet duke ndjekur protokollet ndërkombëtare. Juria shqyrtoi në detaje çdo hyrje përmes telekonferencës dhe projeksionit te stimuluar të propozimeve të krijuara nga arkitektët në të gjithë botën. Vlerësimi i përgjithshëm nga Juria ndërkombëtare rezultoi në 6 çmime dhe 4 përmendje të nderuara, duke përmbushur kriteret e UIA.

Juria

Juria votuese

Kasper Guldager Jensen, përfaqësuesi i UIA (Arkitekt, Danimark)

Nikolaos Salpingidis, përfaqësuesi i Alumil (Drejtor i Novacionit , Greqi)

Gabriella Carillo (Arkitekte, Meksikë)

Lauren Haiden (Arkitekte, Afrika e Jugut)

Dimitrios P. Tsomocos (Menaxhim dhe Financë , Mbretëri e Bashkuar/Greqi)

 

Juria alternative

Sara Martin Camara, përfaqësuese e UIA  (Arkitekte, Francë)

Oren Sussman (Ligje dhe Financë, Izrael)

 

Këshilltar Profesional i Konkursit

Evangelos Lyroudias, konsulent i ALUMIL (Arkitekt , Greqi)

 

Çmimet 

6 çmimet e dhëna nga Juria e "ArXellence 2" janë si më poshtë:

 

Çmimi i parë

Titulli i propozimit : The Lodge

ID e konkurrencës: d15bd86f-2938

Emri i pjesëmarrësit : Alejandro Piqueras

Zyra arkitektonike : ALE Studio

Vendi : Spanjë

 

Çmimi i dytë

Titulli i propozimit : The Green Hub 

ID e konkurrencës : 20d6099c-5616

Emrat e pjesëmarrësve : Angeliki Tzifa, Sofia Nikolaidou

Vendi : Shtetet e Bashkuara të Amerikës 

 

Çmimi i tretë

Titulli i propozimit : Thessaloniki Green Pier

ID e konkurrencës : c24d129b-ca90

Emrat e pjesëmarrësve : Mircea Mogan, Alexandra Virlan

Zyra arkitektonike : Mogan Architecture

Vendi : Hollandë

 

Çmimi i katërt 

Titulli i propozimit : Bioclimatic Urban Lighthouse

ID e konkurrencës : 7fcb61a5-e4bc

Emrat e pjesëmarrësve : Alberto Mizrahi, Guillermo Lesch, Osvaldo Alvarez Rojas, Valeria Franck, Federico Menichetti, Leticia Alfaro, Philippa Jane Page

Vendi : Francë

 

Çmimi i pestë

Titulli i propozimit : De-fragmenting the Productive City

ID e konkurrencës : 6a1e10a2-7174

Emrat e pjesëmarrësve : Maria Chrysoula Akrivou, Antonis Athanasiou

Vendi : Hollandë

 

Çmimi i gjashtë

Titulli i propozimit : A view of the bay - A glance at the future

ID e konkurrencës : 5fc57b05-4a53

Emrat e pjesëmarrësve : Marco Broekman, Floris Van der Zee, Martha Seitanidou, Jordy Stamps, Yunshih Chen, Timothy Simons, Marina Lysenkova

Zyra arkitektonike : Bura urbanism

Vendi : Hollandë

 

Përmendje e nderuar 

Titulli i propozimit : The Gates of Thessalonica

ID e konkurrences : d7633b4d-e29c

Emri i pjesëmarrësit : Ivo Panteleev

Zyra arkitektonike : ADA - Agency Design & Architecture

Vendi : Bullgari

 

Përmendje e nderuar

Titulli i propozimit : Ships Forest

ID e konkurrencës : a8ef5994-ee73

Emrat e pjesëmarrësve : Perraguin Olivier, Spiegelstein Jacques, Letourmy Laurent

Zyra arkitektonike : hOP/ar

Vendi : Francë

 

Përmendje e nderuar

Titulli i propozimit : Thessaloniki Wave (T-WAVE)

ID e konkurrencës : cb17c371-dd7c

Names of participants: Andrea Michelini, Jacopo Berlendis, Alberto Gasparini, Tommaso Tassi, Alessandro Bonaventura, Mauro Baessato, Rade Batinica, Antonio Spena, Carlo Leonardi, Filippo Marsigli, Roberto Franchini, Giancarlo Franchini, Giacomo Gola, Davide Cappochin, Giuseppe Cappochin, Amarda Velcani, Thimi Rudi, Charis Christodoulou, Avra Bousda, Margarita Lekka, Vilma Chastaoglou, Matteo Taramelli, Roberto Zuccon

Zyra arkitektonike : F&M Ingegneria Spa

Vendi : Itali

 

Përmendje e nderuar

Titulli i propozimit : City’s New Pulse

 ID e konkurrencës : c981fd16-5b56

Emrat e pjesëmarrësve : Esteban Colmenares, Sanhita Chaturvedi, Shashank Jain, Anshul Bhargava, Ben Kikkawa, Joao Pedro Costa, Florentina Tsakiri

Zyrat arkitektonike : Studio C+C / Studio 4215

Vendi : Mbretëria e Bashkuar 

 

Rezultati dhe hapat e ardhshëm

ALUMIL, duke qenë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e specializuar në sistemet arkitektonike të aluminit, organizoi këtë konkurs duke synuar të ndajë vizionin e një qyteti që përmirëson cilësinë e jetës së njerëzve. Ne bëmë një thirrje të hapur për ide krijuese dhe inovatore dhe jemi të kënaqur që kjo sfidë frymëzoi kaq shumë njerëz në të gjithë botën. Pavarësisht nga vështirësitë e pashembullta për shkak të pandemisë, ne insistuam në zhvillimin e konkursit duke ruajtur karakterin e tij ndërkombëtar. Ne jemi krenarë jo vetëm për numrin e madh të propozimeve që kemi marrë nga kaq shumë vende, por edhe sepse të gjitha këto paraqitje u vlerësuan nga një Juri ndërkombëtare me profesionistë shumë të kualifikuar. Ne besojmë se një konkurs idesh ofron ekspertizën e nevojshme që është thelbësore për çdo lloj planifikimi hapësinor. Dizajni arkitektonik ka fuqinë të thërrasë evolucionin kulturor dhe përmes konkurseve arkitektonike ne kemi mundësinë të ofrojmë mundësi të reja përmirësimi për qytetet tona.

"ArXellence 2" ishte një konkurs që rihapi diskutimin rreth ridizenjimit  të hapësirës urbane të Selanikut dhe krijoi një platformë plot ide arkitekturore frymëzuese në lidhje me rizhvillimin e bregut ujor perëndimor të qytetit. Por mbi të gjitha, "ArXellence 2" dërgoi një mesazh pozitiv dhe të sigurt të shpresës dhe optimizmit, bazuar në zhvillimin e avancuar urban dhe qëndrueshmërinë.

 

 

 

 

 

 

 

Shto tek të preferuarat