Alumil Croatia
Choose your local website
types of windows

Vrste prozora

Baš kao što postoji mnogo različitih vrsta kuća, postoji i mnogo različitih vrsta prozora i vrata. Koji ćete izbor donijeti ovisi o tome kakav izgled želite za svoj dom. Neki vole obilje prirodne svjetlosti koja dolazi s prozorima od poda do stropa, dok drugi uživaju u okretno-nagibnim sustavima, pa čak i uz slabiji protok zraka koji nudi okretni nagibni prozor.

Odabir prave vrste prozora ili vrata nije laka stvar i zahtijeva posebnu pozornost. Možete birati između okretno-nagibnih sustava, kliznih prozora, podizno-kliznih sustava, okretnih prozora i harmonika vrata. Najvažniji čimbenici koje treba uzeti u obzir su širina raspona u koji će se ugraditi prozor ili vrata, raspoloživi unutarnji prostor (granice prostora, prisustvo namještaja itd.) i potrebne performanse u pogledu propusnosti zraka i vodonepropusnosti, toplinske izolacije, zvučne izolacije i sigurnosti.
Hinged Windows

Zidni prozori

Zidni prozori pružaju izvrsnu razinu toplinske izolacije, zvučne izolacije i nepropusnosti protiv zraka i vode. Međutim, oni ne mogu pokriti velika raspona širine preko 2,00 m, čak i u slučaju dvokrilnih vrata. Oni također zahtijevaju odgovarajuću količinu prostora kako bi se prozor ili vrata mogli otvoriti bez prepreka.

ALUMIL nudi širok raspon različitih panti prozora i vrata za terase:

 • Otvaranje prema unutra sa ili bez funkcije nagiba
 • Otvaranje prema van
 • Prozori s gornjim ovjesom (koji se odozdo otvaraju)
 • Okomiti ili vodoravni okretni prozori
 • Kombinacija kliznog i zglobnog prozora s mehanizmom za odbravljivanje

Okretni prozori

Okretni prozori su prikladan izbor zamjenskog prozora za vlasnike kuća koji žele u sobu uključiti maksimalnu ventilaciju. Okvir okretnog prozora pričvršćen je okretnim mehanizmom, koji se nalazi na sredini puta nasuprotnih panti prozora koje pričvršćuju prozorski okvir na okvir. Prozor se tada može okrenuti prema unutra, vodoravno ili okomito, ovisno o mjestu okretnih mehanizama. To ostavlja krila obješena u sredini okvira, koja drže suprotne osovine. Zamjenski okretni prozor pruža mogućnost okvira prozora koji se može potpuno otvoriti.

Pivot Windows
Sliding Windows

Klizni prozori

Klizni prozori i vrata vrlo su dobra opcija u slučaju da trebate pokriti raspone širine veće od 1,70 m. Štoviše, klizni prozori su idealna opcija kada imate ograničen prostor oko prozora. Također, za velike raspone možete upotrijebiti tehnološki vrhunski podizno-klizni sustav koji je puno lakši za klizanje i pruža izvrsnu nepropusnost protiv zraka i vode, zahvaljujući posebnom mehanizmu za dizanje koji podiže okno i omogućava da valjci glatko klize po šina okvira. Moderni klizni prozori i vrata prešli su dug put i pružali pouzdana rješenja, uz izvrsnu funkcionalnost.

ALUMIL nudi širok izbor kliznih ili podizno-kliznih prozora i vrata:

 • Horizontalni klizni prozori - u kojima više kliznih prozora stoje jedan pored drugog na zasebnim kliznim stazama.
 • Prozori u stilu sastanka - u kojima dva klizna prozora stoje na istoj kliznoj stazi i u sredini su zaključana na njihovoj spojnoj točki.
 • Džepni prozori - Obično se jedan ili dva klizna prozora koji se otvoreni skrivaju u zidu.
 • Ugaoni prozori - konstrukcije u kojima dva klizna prozora čine pravi kut (90o) i zaključana su na njihovoj spojnoj točki u kutu.

Fiksni prozori

Fiksni prozori učvršćeni su na zid bez ikakvih operacija zatvaranja ili otvaranja. Općenito, predviđeni su za prijenos svjetlosti u sobu. Potpuno ostakljene rolete učvršćene su na okvir prozora. Ova vrsta prozora koristi se u situacijama kada je potrebno samo svjetlo ili providnost, jer nije moguće provjetravanje kroz fiksni prozor
Fixed Windows
Bi-folding Windows

Dvostruko sklopivi prozori

Ako su vrlo veliki rasponi i želite lak pristup vanjskim prostorima, možete odabrati rješenje sklopivih vrata. Njegova glavna prednost je potpuno ili djelomično presavijanje krila na bočnu stranu okvira. Ovo se rješenje najčešće preferira u profesionalnim prostorima, kao što su restorani i kafići ili velike kuće, pružajući potpunu slobodu kretanja i lak pristup.

Ukratko, pruža se ogromna količina rješenja i zato biste trebali biti oprezni s nekim pojedinostima vezanim za svaki određeni prostor. Općenito, kako biste odabrali pravu vrstu prozora ili vrata, trebali biste uzeti u obzir sljedeće:

 • Razmak koji želite pokriti (duljina, širina, visina)
 • Klimatski uvjeti vanjskog okruženja.The layout of the house and its furniture
 • Pristup prozoru ili vratima kako biste ih mogli otvoriti / zatvoriti, kao i očistiti izvana i iznutra.
 • Stupanj sigurnosti koji želite postići.

 

Konačno, imajući u vidu vašu sigurnost i bolju kvalitetu života, svi prozori i vrata po želji se mogu kombinirati s mrežama protiv komaraca, roletnama i kapcima. ALUMIL nudi široku paletu proizvoda koji osiguravaju da ćete naći rješenje koje savršeno odgovara vašim potrebama.

Dizajn prozora i vrata toliko se razvio da stvarno može promijeniti izgled vašeg prostora. Glavni trend danas je minimalistički dizajn, ono što nazivamo "manje je više". Minimalistički dizajn ima za cilj maksimizirati vaše vidno polje i samim tim upad dnevnog svjetla, kako bi se poboljšala kvaliteta vašeg života.

ALUMIL proizvodi dizajnirani su u skladu s najnovijim trendovima u dizajnu i imaju:

 • Ravne i minimalne linije
 • Ergonomske ručke visoke estetike i različitih boja
 • Skrivene šarke
 • Skrivena krila za smanjenje vidljivog dijela aluminija
 • Okviri skriveni unutar zidova
 • Uski središnji profili za kontinuirane opsežne staklene površine
 • Niski pragovi koji omogućuju lak pristup starijim osobama, djeci i osobama s posebnim potrebama u skladu s europskim standardima.

Ispitivanje toplinske izolacije prozora ili vrata

Vrsta prozora ili vrata utječe na stupanj toplinske izolacije, tako da, kao što je već spomenuto, okretno-nagibni sustavi prozora nude veću toplinsku izolaciju od kliznih prozora, jer njihova konstrukcija omogućuje bolje brtvljenje zahvaljujući izolacijskim gumama postavljenim oko prozorskog krila i okvira. Iz istog razloga, tj. stupanj nepropusnosti, klizni prozor s dva krila u koji je jedno krilo klizno, a drugo fiksirano, nudi veću toplinsku izolaciju od odgovarajućeg u kojem kližu oba krila.

Međutim, da bi bili sigurni da prozor koji odaberemo ima visoku razinu toplinske izolacije, trebali bismo razmotriti dva ključna pokazatelja: Uf-vrijednost i Uw-vrijednost.

Uf označava stupanj toplinske izolacije prozora bez stakla, tako da mjeri samo toplinski gubitak okvira i krila. Kroz Uf možemo izravno usporediti dva različita okvira i donijeti korisne zaključke o razini toplinske izolacije koju nude. Međutim, kako bismo došli do konačnog zaključka, trebali bismo provjeriti vrijednost Uw koja mjeri toplinski gubitak prozora u cjelini, uključujući staklenu ploču. S obzirom na činjenicu da staklo obično čini 70% -80% ukupne površine prozora, očito je da je indikator Uw ključan za toplinsku izolaciju prozora.

Na primjer, jednostavni neizolirani aluminijski prozor s energetski učinkovitim staklom može imati toplinsku izolaciju sličnu drugom skupljem termički izoliranom aluminijskom prozoru koji ne uključuje energetski učinkovitu staklenu ploču.

Dakle, moramo obratiti pažnju na oba pokazatelja, ali da naglasimo više Uw što je zapravo konačna toplinska izolacija prozora. Imajte na umu da se na ulaznim vratima odgovarajući indikator naziva Ud i mjeri stupanj toplinske izolacije vrata u kombinaciji s primijenjenom pločom.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, Ug indikator određuje samo toplinsku izolaciju staklene ploče. Konkretno, Uf vrijednost u kombinaciji s vrijednošću Ug dovodi nas do krajnje Uw vrijednosti (za prozora / balkonska vrata) ili Ud vrijednosti (za ulazna vrata).

Važno je zapamtiti da svi gore navedeni pokazatelji mjere toplinske gubitke, zbog čega se nazivaju i pokazatelji toplinskog prijenosa. Niži toplinski gubitak, veća je toplinska izolacija ispitivanih prozora ili vrata. Stoga, što je niža vrijednost Uf, Ug, Uw i Ud - veća je energetska učinkovitost vaših prozora i vrata. Na primjer, klizna vrata s Uw = 1,6 W / m2K ponudit će veću toplinsku izolaciju od kliznih vrata s Uw = 1,9 W / m2K. Na kraju, treba naglasiti da se Uw i Ud uvijek moraju izračunavati i uspoređivati ​​za određene dimenzije okvira.