Alumil Croatia
Choose your local website
factors

Čimbenici koji utječu na svojstva okvira

Window orientation and placement

Položaj i orijentacija

Pozicija okvira je još jedna stavka koja značajno utječe na vaš konačni odabir okvira. Izloženost suncu, vremenski uvjeti, naleti vjetra i orijentacija okvira faktori su koje je potrebno uzeti u obzir  (npr. za prozore okrenute prema sjeveru, energetski neefikasni okviri se ne preporučuju zbog velikih gubitaka energije. Istovremeno,prozori okrenuti prema jugu izloženi su jačem sunčevom zračenju).

Dizajn okvira

Funkcija okvira može igrati ključnu ulogu u odabiru jer utječe na ventilaciju, čišćenje, sjenčanje i funkcionalnost.
Window Design
Glass Choice

Stakla

Značajna stavka, poput stakla , vrlo je važna za energetsku učinkovitost okvira. Moderno staklo udovoljava standardima energetske učinkovitosti a noviji dvoslojni ili troslojni, s jednom ili dvije praznine između njih radi bolje toplinske i zvučne izolacije, brzo zamjenjuju starije modele. Energetski učinkovito staklo može biti skupo, ali se može smatrati investicijom, što dugoročno štedi Vaše troškove energije.

Zaštita od sunca

Orijentacija otvora utječe na zaštitu od sunca. Za sjeverne otvore jednostavni vodoravni sustavi (pomični ili fiksni) pružaju bolje zasjenjenje, jer se sunčeve zrake ljeti nalaze na višoj točki u odnosu na zimu. Štoviše, za sjeverne otvore nisu potrebni sustavi zaštite od sunca. Za istočne i, posebno, zapadne otvore, savjetuju se nagnuti okomiti sustav, jer su ti otvori izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti tijekom poslijepodneva.
Window shading
Benefiti aluminijumskih prozora i vrata