Alumil Albania
Choose your local website

Galeria Kombëtare e Greqisë

Sfida

Në vitin1896 juristi dhe artdashësi Alexandros Soutsos la trashëgimi e koleksionin e tij të madh të artit në Shtetin Grek. Në atë kohë, askush nuk mund ta imagjinonte se si do të përdorej ky koleksion. Sidoqoftë, ky veprim luajti rolin kryesor në krijimin e "Galerisë Kombëtare të Greqisë", e cila u krijua në 1900 në Athinë dhe u bë një nga ndërtesat më ikonike në historinë kulturore të vendit. "Galerisë Kombëtare", që këtë vit shënon 121 vjetorin e  funksionimit, i duhej një dizajn i ri arkitektonik, që do ta përgatiste atë për një epokë të re.

Zgjidhja

Zyrat arkitekturore Grammatopoulos -Panousakis Architects dhe D Vasilopoulos Architects ishin përgjegjës për projektin e ri dhe AKTOR S.A. mori përsipër proçesin e ndërtimit. Dizajni i ri ndjek një filozofi urbane moderne dhe është në përputhje me qasjen e muzeve të ngjashëm ndërkombëtarë. Në veçanti, 11.000 metra katrorë iu shtuan ndërtesës para-ekzistuese (9.720 metra katrorë) më shumë se dyfishimi i sipërfaqeve të saj funksionale. Pas përfundimit të rinovimit dhe zgjerimit të tij, muzeu ofron 2.230 metra katrorë hapësira të reja ekspozuese. Gjithashtu, ndërtesa tani ka 1.645 metra katrorë depo për koleksionet e artit, një sallë pritjeje prej 910 metrash katrorë dhe dy dyqane dhuratash.
Vlen të përmendet se "Galeria Kombëtare" e sapo rinovuar tani ka një kat më shumë dhe tre nivele më shumë thellësi. Është projektuar në një mënyrë që përhap ndjenjën e lirisë, duke ruajtur lidhjet e saj me qytetin. Restoranti është një shembull perfekt, pasi ndodhet në katin e fundit dhe ofron një pamje panoramike të Athinës dhe monumentit të Akropolit. Sistemet prej alumini përfundojnë ndërtimin e përgjithshëm, duke siguruar nivele të larta izolimi termik dhe funksionalitet maksimal, pa kompromise në lidhje me identitetin e tij estetik.

Fasada e ndërtesës dallohet për fasadat e shtrenjta që ofrojnë një ndjenjë bashkëkohore, duke unifikuar mjedisin e brendshëm me mjedisin e jashtëm. Gjithashtu, sistemi minimal, i avancuar i fasadave kontribuon në rritjen e ndriçimit natyral dhe në qëndrueshmërinë dhe performancën statike ndaj kushteve ekstreme të motit. Si ndriçimi i duhur ashtu edhe qëndrueshmëria strukturore janë shumë të rëndësishme për një muze si "Galeria Kombëtare", me vizita të shumta nga vizitorët. Në këtë mënyrë, sigurohet jo vetëm atmosfera e këndshme, por mbi të gjitha siguria e njerëzve dhe koleksioni i artit të muzeut.


*Studimi fillestar arkitektonik: Milonas Fatouros Moutsopoulos (Nuk u implementua në Muzeun e Luftës). Studimi përfundimtar arkitektonik: Milonas Fatouros & partneri D. Antonakakis (arkitekt i ri). Plani i zgjerimit dhe modernizimit të tij u krye nga zyrat arkitekturore Grammatopoulos -Panousakis Architects dhe D Vasilopoulos Architects.


Identiteti Projektit

Vendi
Greece
Qyteti
Athens
Viti
2021
Shto tek të preferuarat