Alumil Albania
Choose your local website

Shtëpia Ncaved

Situata

Shtëpia NCAVED nga  MOLD architects, i përshtatet një vendi shkëmbor dhe me erë në Agios Sostis, Greqi, duke u ndërtuar në brendësi të tokës. Rezultati është një shtëpi që është shumë e mbrojtur dhe përfiton plotësisht nga pamjet e oqeanit.

Zgjidhja

Dizajni u gjenerua nga projektimi i një rrjeti drejtkëndor në të gjithë shpatin, duke rezultuar në një 'tabelë shahu' tre-dimensionale të trupave të ngurtë dhe boshllëqeve. Gjeometria e ngurtë ndërpritet me rrotullimin e boshtit të jashtëm të rrjetit. Ky rotacion shërben për të hapur zonën e ndenjes dhe për të siguruar pamje më të gjërë.

Muret mbajtëse gjatësore prej guri përcaktojnë pjesën e jashtme të banesës dhe pamjet e drejtpërdrejta drejt vijës së horizontit. Ndërkohë, ndarjet më të shkurtra tërthore janë bërë prej qelqi dhe hapen përgjatë gjithë gjatësisë së tyre. Instalimi i sistemit SUPREME S650 PHOS Eclipse me kornizat minimale prej alumini dhe instalimi krejtësisht i fshehur i shinave i mbuluar me përfundimin e dyshemesë prej mermeri, lejon unifikimin e mjedisit të jashtëm me mjedisin e brendshëm dhe siguron një pamje të papenguar.

Ndërsa pjesa e përparme e shtëpisë hapet plotësisht nga ana lindore, dritaret e pasme janë vendosur nën tokë dhe hapen në kopshtet e brendshme në një lëvizje që rrit rrjedhën e ajrit dhe sjell dritë natyrale në zonat e dyshemesë nëntokësore.

 I ngulitur në shpat, një sërë shkallësh të jashtme lidhin tre nivelet e shtëpisë me hyrjen kryesore, e cila ndodhet në papafingon e dhomës së ndenjes. Kjo zbritje e qetë në brendësi të shtëpisë zbulon ngadalë hapësirat e fshehura fillimisht, ndërsa kornizon pamjet nga deti. 

 Arkitektët shpjegojnë se zonat ‘brenda-shpella’ janë hapësira ‘negative’ që rezultojnë nga shkëputja dhe heqja e një pjese të shkëmbit. Ndjenja e përafërt e hapësirave të zgavrës natyrore rikrijohet me zgjedhjen e materialeve dhe ngjyrave, duke qenë guri, betoni, druri dhe veshja metalike.

 

* Burimi për përshkrimin e mësipërm është zyra e MOLD Architects

Identiteti Projektit

Vendi
Greqi
Qyteti
Serifos
Viti
2020
Shto tek të preferuarat