Alumil Romania
Choose your local website

Complex Sportiv Unirea

Printre provocările proiectului se află cea care ține de eficiența economică a soluțiilor, derivată din logica spațială și împachetarea rațională a funcțiunilor. Provocarea arhitecturală cea mai importantă a venit din răspunsul pe care l-a oferit biroul de arhitectură DICO&TIGANAS către contextul natural-peisager deosebit. Acesta i-a provocat să recurgă la o comunicare vizuală cât mai bună și subtilă între spațiile interioare care îmbracă sala principală si exteriorul natural sau amenajat. Astfel, biroul de arhitectură a recurs la transparență și transluciditate, obținută prin suprafețe vitrate și placaje cu tablă de aluminiu perforată, care capătă astfel și rol de protecție solară. Tâmplăriile din aluminiu și tabla perforată, tot din aluminiu, sunt elementele anvelopei care permit exprimarea ritmurilor compoziției arhitecturale, robuste, sobre și contemporane.

Toate aceste elemente vor fi preluate de următoarele dotări din complex și reinterpretate personalizat în special la clădirea stadionului, cu care se va crea un dialog formal-material principal pentru ansamblu. 

Zona în care se prevede dezvoltarea acestui complex sportiv cuprinde deja un aerodrom sportiv și de agrement cu o pistă de decolare-aterizare și un complex de pârtii de schi alpin, cu 3 piste, instalație de transport pe cablu și instalație pentru zăpadă artificială. Actuala sală polivalentă are o capacitate mică, este amplasată într-o zonă periferică folosită pentru depozite industriale, ateliere și servicii, pe un teren limitat care nu permite dezvoltarea și integrarea cu alte funcțiuni conexe. Mutarea programului într-o zonă naturală pitorească și accesibilă deschide posibilități ample de dezvoltare pentru viitor, pentru crearea unui adevărat pol sportiv și de agrement, pentru toate categoriile de utilizatori. Infrastructura de mobilitate și de utilități este existentă dar trebuie dezvoltată în raport cu dezvoltarea complexului. Constrângerile spațiale sunt minime, terenul fiind generos ca suprafață, totuși, având pantă naturală destul de accentuată în anumite zone, a fost necesară o modelare atentă a terenului amenajat, cu terase și legături cât mai bune între diferitele subzone ale acestuia. 

Conceptul sălii profită de accesibilitatea și rezervele de teren de pe toate laturile, accentuând perspectiva axială spre accesul principal, de pe platoul generos care se formează între această clădire și viitorul stadion de fotbal, prevăzut în ansamblu. Diferitele funcțiuni distincte îmbracă practic spațiul terenului de joc și gradenele pentru public, propunând conexiuni clare. Subsolul general nu a fost necesar datorită platformelor de parcări exterioare ample, clădirea fiind așezată optim pe teren și oferind o perspectivă de colț ascendentă, ideală pentru percepția celor care sosesc aici dinspre oraș. Toate categoriile de utilizatori își găsesc circuitele de acces și utilizare proprii, care nu interferează între ele, conform normativelor pentru astfel de dotări. Sportivii, personalul, publicul general, spectatorii VIP și business, precum și jurnaliștii au cu toții accesurile destinate și zonele de pregătire, antrenament, lucru sau vizionare distincte. 

 

Arhitect: DICO&TIGANAS

Identitatea proiectului

Tara
Romania
Orasul
Bistrița
Zona
Unirea
Ani
2022
Dimensiune
14.453 mp
Adaugati la favorite

Producator de tamplarie

SC Geoplast Product SRL

Str. Lavandei 15
0040263238674
DETALII