Alumil Romania
Choose your local website

IRO

Când ne gândim la un spital, prima imagine este cea a unui spațiu impersonal, o clădire cu fațade ample, albe, volumetrie care sa fie îndreptată strict către funcționalitate, fără o preocupare pentru estetică. Este dificil să asociem acest gând limitativ, care induce o stare de disconfort pentru pacient, cu o experiență optimistă, pozitivă.

De aceea, pentru acest proiect, arhitectul Sebastian Savescu a considerat că imaginea pe care o are pacientul mai întâi, din exterior, despre clădire este importantă pentru crearea unei stări pozitive înainte de a intra efectiv înăuntru, unde traseul funcțional lasă rar timp pentru observarea spațiilor. Așadar, s-a dorit desprinderea de idei preconcepute și abordarea transparenței, folosită în arhitectură pentru a crea dialogul spațiilor interior-exterior ca un liant în relația pacient - spital.

Abordarea folosită în proiectare este sugerată din tehnica de screening, mai multe imagini separate care conturează în final o imagine coerentă a întregului. Astfel, pentru fațade s-a dorit îndepărtarea de imaginea fațadelor uzuale ale spitalelor, cu geamuri regulate, distribuite uniform și a fost adoptată o abordare dinamică. Raportul plin-gol-plin, variabil, animă fațada și volumul în general, iar culoarea o ajută să îi dea energia necesară. Starea de bine a pacientului începe prin percepția clădirii, un reper pentru zonă, cu momentul în care această suprafață vitrată și ferestrele laterale îl fac curios.

Fațadele laterale folosesc ideea imaginilor disparate, folosite în SCREENING, reprezentate de ferestre. Ferestrele au fost unite cromatic și volumetric pentru a reprezenta corelarea, interpretarea informațiilor, unele dintre ele fiind marcate cu chenare roșii, reprezentând astfel selectarea informației relevante pentru DIAGNOZĂ.

Fațada principală, unde a fost aleasă folosirea peretelui cortină, simbolizează imaginea de ansamblu rezultată. Cele două ipostaze în care a fost folosită tâmplăria, dar și modul în care aceasta relaționează interiorul cu exteriorul, reprezintă principalul element estetic al compoziției de ansamblu.

Această dinamică a jocului de fațadă poate fi un element reconfortant pentru pacient, studii demonstrând că un spital cu arhitectură prietenoasă poate influența în bine starea pacientului. Soluțiile tehnice nu au reprezentat opreliști pe parcursul proiectării și execuției, oferind posibilitatea transformării viziunii arhitecturale în realitate.

 

Arhitect: Sebastian SAVESCU - SAM ideas

Identitatea proiectului

Tara
Romania
Orasul
Iasi
Zona
Iasi
Ani
2022
Adaugati la favorite