Alumil Romania
Choose your local website

Noutati

Articole noi despre activitătile, obiectivele Alumil și rolul companiei în societate

Mențiune apel de idei „Casa bioclimatică ALUMIL”- Interviu cu autorii: Panait Andra, Păduraru Cosmin, Ambrosă Alexandru, Șolcă Adina-Elena

1. Câteva cuvinte despre echipa care a lucrat la acest proiect?

Echipa este  formată din 3 studenți și un profesor. În ultimii ani am început să dezvoltăm un interes pentru arhitectură sustenabilă și evoluția profesiei de arhitect în următorii ani. Considerăm că vor exista multe oportunități în această direcție în viitorul apropiat.

2. Ce v-a motivat să participați la acest apel de idei?

Tema ni s-a părut interesantă, de actualitate, și am considerat-o o provocare potrivită pentru skillurile pe care ni le-am dezvoltat în ultima perioadă.

3. Vă rugăm să descrieți în câteva cuvinte propunerea pe care ați făcut-o. 

Provocarea pentru noi a fost să creăm o locuință cu un design interesant, modern, cu spații interioare care să surprindă, dar care n același timp să tină cont și de diverse principii bioclimatice. Orientarea casei și a ferestrelor asigură un aport echilibrat de energie termică solară, în timp ce atriumul, elementul principal al casei, ajută la ventilarea naturală a casei.

4. Ce dificultăți ați întâmpinat?

Forma alungită a terenului pe direcția sud–nord nu a fost ideală în cazul nostru, deoarece o casă cu design pasiv solar funcționează mai bine orientată pe direcția est-vest.

5. Ce credeți că a scos în evidență proiectul vostru? 

Credem că am reușit să obținem un echilibru între design și performanță. 

6. Cu ce plecați după această experiență?

Credem că uneori apare un conflict între design și performanță, din acest motiv a fost interesant să vedem cum putem aplica principii de proiectare sustenabilă la o scară mică și cum le putem relaționa cu intențiile estetice pe care le-am urmărit.


Descriere proiect Atrium House

Proiectul propus constituie o locuință adaptată stilului de viață modern pentru o familie tânără cu doi copii, organizat atatâ dup principii functițonale, cât și principii bioclimatice. Pentru a atinge un standard ridicat de eficiență energetică și confort, au fost folosite sistemele Alumil, care au permis suprafețe vitrate mari. Pentru zona de zi a fost folosit sistemul armonic SF85 cu 7 panouri, iar pentru atrium, sistemul glisant S440 cu două, respectiv trei panouri. Pentru restul tâmplăriei a fost folosit sistemul S77 datorită rezistenței termice ridicate a acestuia.

De asemenea, pentru realizarea controlului solar au fost folosite alte două produse Alumil, sistemul de parasolare M5600 și pergola PG120P, care a constituit o metoda de acoperire elegantă a terasei de la etaj. Organizarea spațiilor interioare are în vedere o orientare cardinală ideală a acestora. Astfel, buctarăia, împreuna cu dormitoarele se deschid spre est, pentru a profita de soarele de dimineață, iar spațiile de zi se deschid spre sud, orientând priveliștea către lac. Vestul are un caracter mai opac, pentru a se evita posibila supraîncălzire în după-amiezele calde de vară, iar nordul este complet închis, pentru a evita pierderile de căldură în sezonul rece.

Geometria casei este gândită după principii de design solar pasiv și permite o umbrire a suprafețelor mari vitrate din zona de zi în anotimpul cald, însă permite razelor de soare să pătrund în anotimpul rece și să ncaălzească spațiul interior. Pe nord, suprafața de anvelopantă este redusă.

Interiorul casei prezintă o serie de sisteme pasive care vor reduce consumul de energie necesar pentru încălzire, respectiv răcire. Cel mai important element propus este atriumul din centrul casei. Realizat cu sistemul S440 Alumil, pentru un standard de eficienț termicaă ridicat, acesta îndeplinește multiple funcții. În anotimpul cald, atriumul este deschis și, prin efectul de horn, aerul cald de la parter și etaj este eliminat prin partea superioară a atriumului, făcând loc aerului răcoros dinspre lac să intre în casă prin dreptul zonei de zi. În anotimpul rece, atriumul va fi închis și va acționa ca o seră, ncălzind aerul interior. De asemenea, la partea superioară a fost integrată sticla fotovoltaică care, datorită pantei de 25 grade a atriumului, captează energia solară pe tot timpul anului.

Geometria și designul casei, împreuna cu sistemele Alumil și un set de sisteme active, ventilare cu recuperare de caldur, panouri fotovoltaice și solare, sisteme de reciclare și refolosire a apei negre, gri și de ploaie, au făcut posibilă realizarea unei locuințe eficiente energetic, cu un grad ridicat de confort.
Adaugati la favorite