Alumil Romania
Choose your local website

Noutati

Articole noi despre activitătile, obiectivele Alumil și rolul companiei în societate

Premiul I „Casa bioclimatică Alumil”- Interviu cu Pîntea Ruben și Măzărianu Dragoș

1. Câteva cuvinte despre echipa care a lucrat la acest proiect?

Suntem o echipă bine legată, formată din 2 arhitecți stagiari. Lucrăm bine împreună încă de la începutul școlii de arhitectură datorită faptului că avem aptitudini complementare din sfera arhitecturii și a designului.

2. Cum ați aflat despre apelul de idei?

Am aflat despre acest concurs de idei prin pagina de facebook a OAR București.

3. Ce v-a motivat să participați?

În primul rând ne-a atras atenția tema concursului - arhitectura bioclimatică,  fiind una foarte actuală și o problemă reală cu care ne confruntăm în România, și în al doilea rând, am fost motivați de beneficiile pe care poate să ni le aducă acest concurs: nu atât aspectul financiar ci mai degrabă recunoașterea și promovarea care este foarte importantă pentru arhitecții aflați la început de drum.

4. Ne puteți descrie în câteva cuvinte propunerea pe care ați făcut-o? 

Am vrut să proiectăm o casă performantă energetic în primul rând prin arhitectură. Având în vedere orientarea sitului spre lac și totodată spre sud, din capul locului am hotărât să retragem locuința în limita de nord a sitului și astfel să dăm întâietate grădinii ample ce coboară ușor spre lac. Am ales un volum compact, tăiat riguros, ce are un perete opac spre nord, dublat de o suită de spații servante ce adăpostesc casa, eliberează planul încât toate spațiile nobile să fie neîntrerupte,  orientate spre soare, în legătură directă cu grădina și lacul. 

5. Ce dificultăți ați întâmpinat?

Provocarea a fost să integrăm echipamentele performante Alumil într-un mod armonios în arhitectură încât imaginea finală să fie una coerentă, discretă; o arhitectură simplă, potrivită acestui context natural.

6. Cât timp ați lucrat la pregătirea propunerii?

Am lucrat la propunere aproximativ o lună: am avut 2 săptămâni de documentare și concept, iar ultimele 2 pentru elaborarea proiectului.

7. Ce credeți că a scos în evidență proiectul vostru și de ce? 

De multe ori, în încercarea de a proiecta o casă performantă energetic se neglijează alți factori care sunt, credem noi, cel puțin la fel de importanți pentru un proiect reușit: aspectul urbanistic-integrarea casei în context; estetica arhitecturală și totodată spațialitatea interioară. Așa cum am spus anterior, intenția noastră a fost ca aceste concepte și echipamente care ajută la obținerea unei locuințe performante energetic să fie integrate armonios în propunere pentru ca proiectul final să nu fie dictat de ele ci mai degrabă întregit cu ajutorul lor.   

8. Cu ce rămâneți după această experiență?

Fiecare proiect e un prilej de a căpăta experiență și a afla lucruri noi. Dincolo de premiul de care suntem foarte mândri, plecăm cu multe cunoștințe legate de arhitectura bioclimatică pe care, cu siguranță, le vom aprofunda în următoarele proiecte.  

Descriere proiect

„Locuință la lac”

Situl dat reprezintă un caz ideal pentru proiectarea unei locuințe bioclimatice. Acesta oferă o deschidere generoasă ce coboară ușor spre lac în partea de sud. Neavând date precise despre beneficiarii locuinței, am decis să începem studiul de la existent – grădina. Locuința se dezvoltă pe toată latura scurtă a terenului și se retrage spre capătul sitului, astfel obțînând o grădină amplă în partea de sud ce privește spre lac.

Fațada nord a casei este dublată de zona de servicii, barieră opacă ce adăpostește casa și eliberează planul pentru a obține un spațiu interior continuu în relație cu grădina. Toate spațiile nobile ale locuinței sunt în legătură directă cu ea și orientate spre peisaj. Deși limbajul arhitectural folosit este unul contemporan, am vrut ca arhitectura casei să integreze în contextul natural: parterul are un caracter tectonic, o orizontală puternic ancorată în pământ, materializată printr-o terasă continuă ce traversează tot parterul casei, acoperită cu o pergolă ce se deschide și închide pentru a asigura umbrirea potrivită în contextul unui soare puternic de vară sau protejează terasa de precipitații. Aceasta este un element important al casei, ea se desfășoară pe toate cele  fațade însorite, mărind spațiul interior către peisaj și creând zone mai retrase în lateralele casei.

Etajul folosește un limbaj diferit, un înveliș de lemn, un acoperiș în 2 ape ce nu este doar rezultatul esteticii dorite ci răspunde cerințelor legate de precipitațiile specifice zonei și are un unghi potrivit pentru integrarea panourilor solare. Acestea au o împărțire riguroasă astfel obtținându-se o coerență a fațadei. Spațiul de zi este continuu, segmentat de piese de mobilier, iar spațiul cel mai important al casei, livingul este amplasat central și se desfășoară pe dublă înălțime și beneficiază de lumină naturală din plin prin prisma ferestrelor glisante cât și a iluminării zenitale.

Dormitorul matrimonial și bucătăria au fost orientate spre sud est, obțînând astfel lumina naturală energizantă încă de la primele ore ale dimineții, iar spațiile de studiu au fost orientate spre sud vest pentru a beneficia de mai multă lumină în a doua parte a zilei. Latura lungă a terenului este accentuată printr-o alee ce coboară spre esplanada ce mărginește lacul. De-a lungul ei a fost creată o grădină de legume în relație directă cu bucătăria casei. Întrega casă a fost coborâtă cu 50 cm de la cota străzii pentru a permite amplasarea garajului în limita de nord a terenului.

Adaugati la favorite