Alumil Romania
Choose your local website

Noutati

Articole noi despre activitătile, obiectivele Alumil și rolul companiei în societate

Expoziția ArXellence 2: Sărbătorirea arhitecturii globale în Salonic

Timp de 2 săptămâni, de pe 11 pe 26 Septembrie, Salonic a fost centrul comunității arhitecturale globale. Expoziția oficială a competiției arhitecturale internaționale organizată de ALUMIL a avut un succes răsunător, primind recenzii excelente din partea instituțiilor, a industriei arhitecturale și a cetățenilor din Salonic. 

 

Propunerile

Expoziția a avut loc în curtea Centrului de Transformări & Abilități Digitale- Cisco, expunând 173 de propuneri arhitecturale din toată lumea, privind reproiectarea coastei de vest a Salonicului, conform principiilor dezvoltării sustenabile. 

În cadrul impresionantelor panouri luminate, vizitatorii au putut vedea imagini ale diferitelor sugestii, au putut observa viziunea arhitecților prin propriile cuvinte și observarea detaliată a fiecărui studiu de caz.

În același timp, bogata istorie atât a zonei supuse competiției și a orașului însăși a fost expusă la intrarea în expoziție și le-a oferit vizitatorilor tot contextul, conectând trecutul cu viitorul. 

 

Inovația

Principalul scop al expoziției ArXellence 2 a fost implicarea cetățenilor Salonicului în acest efort, pentru a atinge uriașul potențial pe care îl are zona de coastă din Salonic. În acest fel, expoziția a introdus un element special: fiecare vizitator a avut șansa de a scana cu telefonul mobil un cod QR, pentru a vota proiectul care li se pare cel mai bun. Așadar, vizitatorii nu numai că au văzut evoluția zonei de coastă, dar au fost participanți activi în demersurile privind orașul natal.

 

Masa rotundă

Sambătă, 11 Septembrie la ora 11 dimineața, un alt eveniment a avut loc în paralel cu expoziția ArXellence 2: o masă rotundă intitulată “Identificarea posibilului și a necesarului între moștenirea culturală și arhitectura modernă”. Moderatorul discuției – unde au existat aproape 1000 de participanți online - a fost arhitectul și consultantul profesionist al competiției, domnul Evangelos Lyroudias, în timp ce participanții ceilalți au fost membri aleși din comunitatea arhitecturală, inginieria civilă și alți profesioniști care lucrează în planificarea urbană.  

Evenimentul a început cu un scurt discurs al inițiatorului ArXellence 2 și Directorului de Inovație ALUMIL, domnul Nikolaos Salpingidis, care a precizat că “arhitecți din 90 de țări și-au pus la încercare imaginația în ceea ce privește orașul nostru și viitorul său. Ce ne-am dorit să realizăm prin această competiție a fost găsirea unor metode prin care să putem duce la capăt astfel de proiecte în viitor, fără a rămâne doar idei pe hârtie”. Pe parcursul discuției, vorbitorii s-au axat pe problema majoră a reamenajărilor și reproiectarea coasteo de vest oferind perspective personale din punct de vedere al arhitecturii și al proiectării urbane. 

 

Tururile Pietonale Tematice

ALUMIL, în colaborare cu Tururile Pietonale din Salonic și SYMVOLI | Conferințe și Management Cultural, a oferit publicului un program de tururi în zona vastă a coastei de vest, gratuit. Turul “La Poarta Vestică”, a pus cap la cap o zonă cu un trecut bogat: de la Villa Petridi, Strata Sapphous și zona ghetoului Baron Hirs, până la Vechea Gară, Mylos VILKA, Muzeul Apei și Frigiderul Francez, fiecare locație “spune” propria poveste. Ultima oprire a fiecărui tur a fost curtea emblematicei clădiri a Vechii Măcelării, unde participanții au avut oportunitatea să viziteze expoziția ArXellence 2. 


Pe lângă plimbările oferite de ALUMIL, în weekendul 25 & 26 Septembrie, au fost organizate “plimbările moștenirii industriale”, ca parte a Casei Deschise din Salonic. Plimbările au avut Vilka drept punct de pornire, și s-au desfășurat de-a lungul întregii zone din jurul 26th October Street, cu opriri la cele mai importante clădiri. Ultima oprire a plimbărilor Casei Deschise a fost curtea Vechii Măcelării și expoziția ArXellence 2. Merită menționat că ALUMIL a fost sponsorul de aur al Casei Deschise Salonic, susținând în mod activ instituția.

 

 

 

Privind spre viitor

ArXellence 2 a fost o mare provocare pentru ALUMIL. Compania, întotdeauna pionieră în industriile sale, a purtat o misiune fără precedent: să organizeze o competiție arhitecturală internațională cu susținerea Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) și să pună Salonicul în lumina reflectoarelor comunității arhitecturale globale. Inițiativa ALUMIL a fost bine primită de arhitecții internaționali, de reprezentanții instituțiilor orașului și – după cum a arătat prezența la eveniment- de către rezidenții orașului. O nouă platformă de idei arhitecturale pentru viitorul coastei de vest este la dispoziția Statului. Ce rămâne de făcut este aranjarea procedurilor necesare, astfel încât viziunea ALUMIL privind viitorul Salonicului să devină realitate. 

Adaugati la favorite