Alumil Romania
Choose your local website
Safety

Siguranta

Protecție anti-efracție


În primul rând, este necesar să fie cunoscut faptul că nu există niciun sistem ce oferă siguranță și rezistență totală anti-efracție. Rezistența anti-efracție este un reper al timpului (cronometrat în minute) necesar unui sistem pentru a face față unei eventuale spargeri. Timpul și instrumentele necesare unei spargeri sunt determinante pentru caracteristicile pe care sistemul le va avea. Tâmplăria proiectată anterior nu beneficia de asemenea caracteristici de rezistență, deoarece din partea clienților nu veneau astfel de solicitări, privind rezistența anti-efracție. Ramele de lemn, mai vechi, sunt un bun exemplu. Creșterea incidenței spargerilor a determinat și creșterea nevoii de siguranță. În ziua de azi, caracteristicile de siguranță sunt un factor important în procesul decizional al clienților.

Așadar, pentru ramele batante, recomandăm mecanisme cu multiple puncte de închidere, amplasate perimetrului dintre cercevea și toc. Adițional, este necesar ca ușile glisante să fie echipate cu încuietori interne. Dincolo de alegerea ferestrelor, este extrem de importantă și alegerea ușii de acces, deoarece este cel mai vulnerabil punct în cazul unei spargeri.

Astfel, alegerea unei uși de acces securizată, precum cele din aluminiu, este vitală pentru siguranța reședinței dumneavoastră. Totuși, nu toate ușile din aluminiu oferă același nivel de siguranță. Ușile coplanare, ce sunt prevăzute cu plăci metalice, sunt superioare celorlalte. O rangă (sau uneori chiar și o lovitură mai puternică) poate ușor deteriora o ușă cu un panel simplu. În cazul ușilor coplanare, infractorul trebuie să acționeze asupra ușii la punctul dintre canat și ramă, ceea ce poate necesita un timp îndelungat.
În cele din urmă, ușile de acces de siguranță ar trebui să fie întotdeauna prevăzute cu mecanisme multiple de blocare. În cazul în care ușa dumneavoastră are o parte fixă, atunci recomandăm utilizarea sticlei triplex de securitate.
Clasa de rezistențăDurata rezistenței
Descriere
RC 1N* Infractor ocazional: utilizarea forței fizice
RC 2N* - Infractor ocazional: instrumente simple, precum o șurubelniță, un clește, o pană.
RC 23 minInfractor ocazional: instrumente simple, precum o șurubelniță, un clește, o pană.
RC 35 minInfractor ocazional sau experimentat: folosește instrumente mai avansate
RC 410 minInfractor experimentat ce folosește și instrumente pentru taiere sau un ciocan
RC 515 minInfractor experimentat ce folosește și echipament electric
RC 620 minInfractor experimentat ce folosește și echipament electric de mari dimensiuni

*N din clasele de rezistență RC1N și RC2N reprezintă standardele naționale și definește faptul că sticla utilizată poate fi stabilită la nivel național.

Sfaturi pentru rezistența anti-efracție

  • 42% din tentativele de tâlhărie sunt preîntampinate de sisteme de securitate performante
  • Folosirea sistemului potrivit trebuie să fie prioritate pentru clieți; accesoriile unui sistem pot oferi siguranța dorită doar atunci când sunt utilizate corespunzator. O fereastră înclinată este pentru infractori precum o fereastră deschisă, în ceea ce privește rezistența anti-efracție.
  • Mânerele ușilor și ferestrelor ce sunt prevăzute cu încuietoare trebuie să fie încuiate! De asemenea, cheile trebuie să fie îndepărtate, pentru a preveni tentativele de spargere a sistemului de pe partea exterioară.
  • O fereastră încadrată la clasa RC2 cu un mâner prevăzut cu încuietoare și sticlă securizată pe interior poate fi de mare utilitate pentru siguranța copiilor.
  • Pentru accesoriile rezistente la tentative de spargeri, asamblarea, instalarea și configurarea corespunzătoare ar trebui făcute cu atenție și precizie pentru obținerea rezultatelor maxime.
  • Ideal este să solicitțti estimări asupra nivelurilor de siguranță chiar din faza de proiectare, precum și utilizarea sistemelor testate și certificate.

Este important de menționat faptul că, până și astăzi, cele mai multe sisteme sunt încadrate la clasele RC1 sau RC2. Rar sunt întâlnite sisteme încadrate la clasele RC3/RC4. Ușile de siguranță, pe de cealaltă parte, oferă standarde ridicate de siguranță și sunt adesea încadrate la clasele RC3/RC4. Pentru a vă asigura de siguranța sistemului dumneavoastră, este necesar să obțineți o certificare, împreună cu o declarație de performanță, de la o organizație de încredere (laborator), ce a efectuat testările necesare pentru a încadra sistemul în una din categoriile menționate în Clasele de Rezistență.