Alumil Romania
Choose your local website
Safety

Siguranta

PROTECTIE ANTI-EFRACTIE


In primul rand, este necesar sa fie cunoscut faptul ca nu exista niciun sistem ce ofera siguranta si rezistenta anti-efractie totala. Rezistenta anti-efractie este un reper al timpului (cronometrat in minute) necesar unui sistem pentru a face fata unei eventuale spargeri. Timpul si instrumentele necesare unei spargeri sunt determinante pentru caracteristicile pe care sistemul le va avea. Tamplaria proiectata anterior nu beneficia de asemenea caracteristici de rezistenta, deoarece din partea clientilor nu veneau astfel de solicitari, privind rezistenta anti-efractie. Ramele de lemn, mai vechi, sunt un bun exemplu. Cresterea incidentei spargerilor a determinat si cresterea nevoii de siguranta. In ziua de azi, caracteristicile de siguranta sunt un factor important in procesul decizional al clientilor.

Asadar, pentru ramele batante, recomandam mecanisme cu multiple puncte de inchidere, amplasate pe perimetrul dintre cercevea si toc. Aditional, este necesar ca usile glisante sa fie echipate cu incuietori interne. Dincolo de alegerea ferestrelor, este extrem de importanta si alegerea usii de acces, deoarece este cel mai vulnerabil punct al unei spargeri.

Astfel, alegerea unei usi de acces securizata, precum cele din aluminiu, este vitala pentru siguranta resedintei dumneavoastra. Totusi, nu toate usile din aluminiu ofera acelasi nivel de siguranta. Usile coplanare, ce sunt prevazute cu placi metalice, sunt superioare celorlalte. O ranga (sau uneori chiar si o lovitura mai puternica) poate usor deteriora o usa cu un panel simplu. In cazul usilor coplanare, infractorul trebuie sa actioneze asupra usii la punctul dintre canat si rama, ceea ce poate necesita un timp indelungat.
In cele din urma, usile de acces de siguranta ar trebui sa fie intotdeauna prevazute cu mecanisme multiple de blocare. In cazul in care usa dumneavoastra are o parte fixa, atunci noi recomandam utilizarea sticlei triplex de securitate.
Clasa de rezistentaDurata rezistentei
Descriere
RC 1N* Infractor ocazional: utilizarea fortei fizice
RC 2N* - Infractor ocazional: instrumente simple, precum o surubelnita, un cleste, o pana.
RC 23 minInfractor ocazional: instrumente simple, precum o surubelnita, un cleste, o pana.
RC 35 minInfractor ocazional sau experimentat: foloseste instrumente mai avansate
RC 410 minInfractor experimentat ce foloseste si instrumente pentru taiere sau un ciocan
RC 515 minInfractor experimentat ce foloseste si echipament electric
RC 620 minInfractor experimentat ce foloseste si echipament electric de mari dimensiuni

*N din clasele de rezistenta RC1N si RC2N reprezinta standardele nationale si defineste faptul ca sticla utilizata poate fi stabilita la nivel national.

SFATURI PENTRU REZISTENTA ANTI-EFRACTIE

  • 42% din tentativele de talharie sunt preintampinate de sisteme de securitate performante
  • Folosirea sistemului potrivit trebuie sa fie prioritate pentru clienti; accesoriile unui sistem pot oferi siguranta dorita doar atunci cand sunt utilizate corespunzator. O fereastra inclinata este pentru infractori precum o fereastra deschisa, in ceea ce priveste rezistenta anti-efractie.
  • Manerele usilor si ferestrelor ce sunt prevazute cu incuietoare trebuie sa fie incuiate! De asemenea, cheile trebuie sa fie indepartate, pentru a preveni tentativele de spargere a sistemului de pe partea exterioara.
  • O fereastra incadrata la clasa RC2 cu un maner prevazut cu incuietoare si sticla securizata pe interior poate fi de mare utilitate pentru siguranta copiilor.
  • Pentru accesoriile rezistente la tentative de spargeri, asamblarea, instalarea si configurarea corespunzatoare ar trebui facute cu atentie si precizie pentru obtinerea rezultatelor maxime.
  • Ideal este sa solicitati estimari asupra nivelurilor de siguranta chiar din faza de proiectare, precum si utilizarea sistemelor testate si certificate.

Este important de mentionat faptul ca, pana si astazi, cele mai multe sisteme sunt incadrate la clasele RC1 sau RC2. Rar sunt intalnite sisteme incadrate la clasele RC3/RC4. Usile de siguranta, pe de cealalta parte, ofera standarde ridicate de siguranta si sunt adesea incadrate la clasele RC3/RC4. Pentru a va asigura de siguranta sistemului dumneavoastra, este necesar sa obtineti o certificare, impreuna cu o declaratie de performanta, de la o organizatie de incredere (laborator), ce a efectuat testarile necesare pentru a incadra sistemul in una din categoriile mentionate in Clasele de Rezistenta.