Alumil Romania
Choose your local website
types of windows

Tipuri de ferestre

Asa cum exista o gama variata de tipuri de case, asa exista si o mare varietate de tipuri de ferestre si usi. Cele pe care le alegeti depind de ce aspect doriti sa oferiti resedintei dumneavoastra. Sunt persoane care prefera sa aiba un volum foarte mare de lumina naturala ce patrunde in incapere pe toata suprafata ferestrei, de la podea si pana in tavan, in timp ce alte persoane prefera ferestre cu operare batanta si chiar un alt volum de aer ce patrunde prin operarea acestuia.

Alegerea tipologiei potrivite pentru ferestrele sau usile dumneavoastra nu este o misiune neaparat usoara si solicita atentie sporita. Puteti alege dintre sisteme batante, sisteme glisante, ferestre pivotante sau usi armonice. Cei mai importanti factori ce trebuie luati in considerare sunt latimea spatiului in care usa sau fereastra urmeaza sa fie amplasate, spatiul interior disponibil (limitarile de spatiu, mobila din incapere etc) si performantele necesare privind impermeabilitatea si etanseitatea la aer, izolarea termica, atenuarea fonica si nivelul de siguranta.
Hinged Windows

Tamplarie ferestre

Ferestrele casetate ofera niveluri excelente de izolare termica, atenuare fonica si impermeabilitate. Totusi, nu pot acoperi suprafete extrem de largi, de peste 2m latime, chiar si in cazul unor usi in doua canate. Ele necesita, de asemenea, spatiul interior suficient, pentru ca usa sau fereastra sa poata fi deschisa fara nicio problema.

ALUMIL ofera o gama variata de ferestre si usi:

 • Deschidere interioara cu sau fara functie de inclinare
 • Deschidere exterioara
 • Deschidere suspendata (se deschid spre exterior din partea inferioara)
 • Ferestre pivotante verticale sau orizontale
 • Combinatii de ferestre glisante si batante, cu mecanism de deviere.

Ferestre pivotante

Ferestrele pivotante sunt un bun inlocuitor pentru proprietarii care doresc sa profite de o ventilare maxima intr-o incapere. Cerceveaua ferestrei pivotante este securizata pe tocul ferestrei cu un mecanism pivotant, localizat la jumatatea lungimii cercevelelor ferestrelor opuse, ce ataseaza cerceveaua tocului. Fereastra poate fi atunci deschisa spre interior fie orizontal sau vertical, depinzand de localizarea mecanismului pivotant. Acesta lasa cerceveaua suspendata pe mijlocul tocului, sustinuta de pivoti opusi. O fereastra pivotanta ofera si optiunea deschiderii complete.
Pivot Windows
Sliding Windows

Ferestre glisante

Ferestrele si usile glisante sunt o optiune foarte buna in cazul in care aveti nevoie sa acoperiti spatii ample, cu o latime mai mare de 1,70m. Mai mult decat atat, ferestrele glisante sunt optiunea ideala pentru cazurile in care nu exista suficient spatiu in zona ferestrei dumneavoastra. De asemenea, pentru spatii ample puteti folosi un sistem liftant-glisant superior, ce ofera o glisare mai facila si o impermeabilitate absoluta contra patrunderii apei si aerului, multumita mecanismului special ce ridica cerceveaua, permitand rulourilor sale sa se miste lin pe sina. Ferestrele si usile glisante moderne sunt in punctul in care ofera solutii de incredere, cu functionalitate excelenta.

ALUMIL ofera o varietate mare de ferestre si usi liftant-glisante:

 • Ferestre glisante orizontale - mai multe ferestre sunt asezate una langa cealalta pe sine de alunecare separate
 • Ferestre care se intalnesc - doua ferestre glisante sunt plasate pe aceeasi cale de rulare si se blocheaza in punctul central
 • Ferestre incastrate in perete - De regula, una sau doua ferestre glisante, in momentul in care sunt deschide, ele gliseaza in perete
 • Ferestre in colt liber - Constructii in care doua ferestre glisante formeaza un unghi drept (90º ) si se blocheaza la punctul de conectare din colt.

Ferestre fixe

Ferestrele fixe sunt fixate in perete, fara niciun mecansim de deschidere sau inchidere. In general, sunt utilizate pentru a permite patrunderea luminii in incapere. In cazul acestora, obloanele sunt fixate pe toc. Acest tip de fereastra este utilizat in situatiile in care lumina este necesara sau ventilarea nu este posibila prin intermediul unui geam fix.
Fixed Windows
Bi-folding Windows

Usi armonice

Daca exista spatii foarte largi si doriti sa aveti acces facil catre zonele exterioare, puteti opta pentru o usa armonica. Avantajul lor principal este plierea totala sau partiala pe toc. Aceasta solutie este cel mai adesea preferata in spatii profesionale, precum restaurante sau cafenele sau in case mari, oferind liberatate de miscare deplina si acces foarte facil.

Pentru a rezuma, exista o gama vasta de solutii si, de aceea, este nevoie sa acordati atentie sporita unor anumite detalii, privind fiecare spatiu in parte. In general, pentru a alege tipologia corecta pentru usa sau fereastra, ar trebui sa luati in considerare urmatoarele:

 • Suprafata pe care doriti sa o acoperiti (lungime, latime, inaltime)
 • Conditiile climaterice ale mediului exterior
 • Design-ul casei si al mobilei
 • Accesul catre fereastra sau catre usa, pentru a putea fi curatate in interior si in exterior
 • Nivelul de siguranta pe care doriti sa il obtineti
In final, avand in minte siguranta si o mai buna calitate a vietii, toate usile si ferestrele pot fi combinate cu plase contra insectelor, rulouri si obloane. ALUMIL ofera o gama vasta de produse, ce va asigura ca veti gasi solutia ce corespunde perfect nevoilor dumneavoastra.

Design

Design-ul ferestrelor si usilor a evoluat foarte mult si pot, cu adevarat, schimba aspectul spatiului dumneavoastra de locuit. Trendul principal in zilele noastre este reprezentat de designul minimalist, cunoscut si sub numele de ""less is more"". Designul minimalist are ca scop asigurarea unei panorame neobturate si, prin urmare, si sporirea volumului de lumina naturala ce patrunde in incapere, pentru imbunatatirea calitatii vietii dumneavoastra.

Produsele ALUMIL sunt proiectate in concordanta cu ultimele trenduri si au:

 • Linii drepte si minimaliste
 • Manere ergonomice cu aspect deosebit si in o varietate mare de culori
 • Balamale ascunse
 • Cercevele ascunse, pentru minimizarea suprafetei vizibile din aluminiu
 • Rame ascunse in perete
 • Profile de blocare inguste, pentru suprafete vitrate extinse, fara intrerupere.
 • Praguri de dimensiuni reduse, ce faciliteaza accesul seniorilor, copiilor si persoanelor cu nevoi speciale, in concordanta cu standardele europene.

Inspectarea nivelului de izolare termica a unei usi sau a unei ferestre

Tipul de usa sau de fereastra pe care-l alegem afecteaza direct nivelul de izolare termica pe care aceasta il va avea. Asadar, precum am mai mentionat, ferestrele batante ofera un grad de izolare termica mai ridicat fata de cele glisante, avand in vedere ca designul lor permite o blocare mai eficienta, multumita garniturilor izolatoare, plasate in jurul foii ferestrei. Din acelasi motiv, cum ar fi nivelul etanseitatii, o fereastra glisanta cu foaie dubla, in care una din foi este glisanta si cealalta fixa, ofera o izolare termica mai ridicata decat una corespondenta in care ambele sunt glisante. Totusi, pentru a fi siguri ca fereastra pe care o alegem are un nivel crescut de izolare termica, ar trebui sa avem in considerare doi factori: valoarea Uf si Uw.

Valoarea Tf indica nivelul de izolare termica al ferestrei fara panelul de sticla, pentru a masura doar pierderile de energie a tocului si a foii. Prin indicativul Uf, putem compara direct doi rame diferite si sa tragem concluziile necesare despre nivelul de izolare termica. Totusi, pentru a ajunge la o concluzie finala, este necesar sa verificam si valoarea Uw, ce indica totalul pierderilor termice, incluzand panelul de sticla. Avand in vedere faptul ca sticla reprezinta de regula 70-80% din suprafata totala a ferestrei, este evident ca indicatorul Uw este crucial, daca avem in vedere nivelul de izolare termica a unei ferestre.

De exemplu, o fereastra de aluminiu fara bariera termica, alaturi de sticla eficienta energetic, poate avea un nivel de izolare termica similar cu un alt sistem mai scump, din aluminiu, izolat termic, ce nu include un panel de sticla cu bariera termica. Asadar, trebuie sa acordam mai multa atentie ambelor indicatori, dar sa ne concentram, in acelasi timp, mai mult pe indicatorul Uw, care este, la fine, bariera termica. Luati in considerare faptul ca in cazul usilor de acces, indicatorul se numeste Ud si masoara nivelul izolarii termice a usii combinat cu panelul aplicat.

Nu in cele din urma, indicatorul Ug determina nivelul de izolare termica de sine statatoare. In particular, valoarea Uf combinata cu valoarea Ug, conduc spre valoarea finala Uw (pentru ferestre/usi de balcon) sau valoarea Ud (pentru usi de acces).

Este important sa reamintim faptul ca toti indicatorii de mai sus masoara pierderile termice, de aceea se numesc si indicatori de transmitere termica. Cu cat mai scazuta e pierderea termica, cu atat e mai ridicat nivelul izolarii usilor si ferestrelor. Asadar, cu cat mai scazut e indicele Uf, Ug, Uw si Ud, cu atat e mai crescuta eficienta usilor si ferestrelor. De exemplu, o usa glisanta cu Uw = 1,6 W/m2k va oferi un grad mai crescut al izolarii decat o usa glisanta cu Uw = 1,9 W/m2k. In final, noi accentuam faptul ca Uw si Ud trebuie sa fie intotdeauna calculate si comparate pe dimensiuni specifice de rame.