Alumil Romania
Choose your local website
types of windows

Tipuri de ferestre

Așa cum există o gamă variată de tipuri de case, așa există și o mare varietate de tipuri de ferestre și uși. Cele pe care le alegeți depind de ce aspect doriți să oferiți reședinței dumneavoastră. Sunt persoane care preferă să aibă un volum foarte mare de lumină naturală ce patrunde în încăpere pe toată suprafața ferestrei, de la podea si până în tavan, în timp ce alte persoane preferă ferestre cu operare batantă și chiar un alt volum de aer ce pătrunde prin operarea acestuia.

Alegerea tipologiei potrivite pentru ferestrele sau ușile dumneavoastră nu este o misiune neapărat ușoară și solicită atenție sporită. Puteți alege dintre sisteme batante, sisteme glisante, ferestre pivotante sau uși armonice. Cei mai importanși factori ce trebuie luați în considerare sunt lățimea spațiului în care ușa sau fereastra urmează să fie amplasate, spațiul interior disponibil (limitările de spațiu, mobila din încapere etc) și performanțele necesare privind impermeabilitatea și etanșeitatea la aer, izolarea termică, atenuarea fonică și nivelul de siguranță.
Hinged Windows

Tâmplărie ferestre

Ferestrele casetate oferă niveluri excelente de izolare termică, atenuare fonică și impermeabilitate. Totuși, nu pot acoperi suprafețe extrem de largi, de peste 2m lățime, chiar și în cazul unor uși în două canate. Ele necesită, de asemenea, spațiul interior suficient, pentru ca ușa sau fereastra să poată fi deschisă fără nicio problemă.

ALUMIL oferă o gamă variată de ferestre și uși:

  • Deschidere interioară cu sau fără funcție de înclinare
  • Deschidere exterioară
  • Deschidere suspendată (se deschid spre exterior din partea inferioară)
  • Ferestre pivotante verticale sau orizontale
  • Combinații de ferestre glisante și batante, cu mecanism de deviere.

Ferestre pivotante

Ferestrele pivotante sunt un bun înlocuitor pentru proprietarii care doresc să profite de o ventilare maximă într-o încăpere. Cerceveaua ferestrei pivotante este securizată pe tocul ferestrei cu un mecanism pivotant, localizat la jumătatea lungimii cercevelelor ferestrelor opuse, ce atașează cerceveaua tocului. Fereastra poate fi atunci deschisă spre interior fie orizontal sau vertical, depinzând de localizarea mecanismului pivotant. Acesta lasă cerceveaua suspendată pe mijlocul tocului, susținută de pivoți opuși. O fereastră pivotantă oferă și opțiunea deschiderii complete.
Pivot Windows
Sliding Windows

Ferestre glisante

Ferestrele și ușile glisante sunt o opțiune foarte bună în cazul în care aveți nevoie să acoperiți spații ample, cu o lățime mai mare de 1,70m. Mai mult decât atât, ferestrele glisante sunt opțiunea ideală pentru cazurile în care nu există suficient spațiu în zona ferestrei dumneavoastră. De asemenea, pentru spații ample puteți folosi un sistem liftant-glisant superior, ce oferă o glisare mai facilă și o impermeabilitate absolută contra pătrunderii apei și aerului, mulțumită mecanismului special ce ridică cerceveaua, permițând rulourilor sale să se miște lin pe șină. Ferestrele și ușile glisante moderne sunt în punctul în care oferă soluții de încredere, cu funcționalitate excelentă.

ALUMIL oferă o varietate mare de ferestre și uși liftant-glisante:

  • Ferestre glisante orizontale - mai multe ferestre sunt așezate una lângă cealaltă pe șine de alunecare separate
  • Ferestre care se întalnesc - două ferestre glisante sunt plasate pe aceeași cale de rulare și se blochează în punctul central
  • Ferestre încastrate în perete - De regulă, una sau două ferestre glisante, în momentul în care sunt deschise, ele glisează în perete
  • Ferestre în colț liber - Construcții în care două ferestre glisante formează un unghi drept (90º ) și se blochează la punctul de conectare din colț.

Ferestre fixe

Ferestrele fixe sunt fixate în perete, fără niciun mecansim de deschidere sau închidere. În general, sunt utilizate pentru a permite pătrunderea luminii în încăpere. În cazul acestora, obloanele sunt fixate pe toc. Acest tip de fereastră este utilizat în situațiile în care lumina este necesară sau ventilarea nu este posibilă prin intermediul unui geam fix.
Fixed Windows
Bi-folding Windows

Uși armonice

Dacă există spații foarte largi și doriți să aveți acces facil către zonele exterioare, puteți opta pentru o ușă armonică. Avantajul lor principal este plierea totală sau parțială pe toc. Această soluție este cel mai adesea preferată în spații profesionale, precum restaurante sau cafenele sau în case mari, oferind liberatate de mișcare deplină și acces foarte facil.

Pentru a rezuma, există o gamă vastă de soluții și, de aceea, este nevoie să acordați atenție sporită unor anumite detalii, privind fiecare spațiu în parte. În general, pentru a alege tipologia corectă pentru ușă sau fereastră, ar trebui să luați în considerare urmatoarele:

  • Suprafața pe care doriți să o acoperiți (lungime, lățime, înălțime)
  • Condițiile climaterice ale mediului exterior
  • Design-ul casei și al mobilei
  • Accesul către fereastră sau către ușă, pentru a putea fi curățate în interior si în exterior
  • Nivelul de siguranță pe care doriți să îl obțineți
În final, având în minte siguranța și o mai bună calitate a vieții, toate ușile și ferestrele pot fi combinate cu plase contra insectelor, rulouri și obloane. ALUMIL oferă o gamă vastă de produse, ce vă asigură că veți găsi soluția ce corespunde perfect nevoilor dumneavoastră.

Design

Design-ul ferestrelor și ușilor a evoluat foarte mult și pot, cu adevarat, schimba aspectul spațiului dumneavoastră de locuit. Trendul principal în zilele noastre este reprezentat de designul minimalist, cunoscut și sub numele de ""less is more"". Designul minimalist are ca scop asigurarea unei panorame neobturate și, prin urmare, sporirea volumului de lumină naturală ce patrunde în încăpere, pentru îmbunătățirea calității vieții dumneavoastră.

Produsele ALUMIL sunt proiectate în concordanță cu ultimele trenduri și au:

  • Linii drepte și minimaliste
  • Mânere ergonomice cu aspect deosebit și în o varietate mare de culori
  • Balamale ascunse
  • Cercevele ascunse, pentru minimizarea suprafeței vizibile din aluminiu
  • Rame ascunse în perete
  • Profile de blocare înguste, pentru suprafețe vitrate extinse, fără întrerupere.
  • Praguri de dimensiuni reduse, ce facilitează accesul seniorilor, copiilor și persoanelor cu nevoi speciale, în concordanță cu standardele europene.

Inspectarea nivelului de izolare termică a unei uși sau a unei ferestre

Tipul de ușă sau de fereastră pe care-l alegem afectează direct nivelul de izolare termică pe care aceasta îl va avea. Așadar, precum am mai menționat, ferestrele batante oferă un grad de izolare termică mai ridicat față de cele glisante, având în vedere ca designul lor permite o blocare mai eficientă, mulțumită garniturilor izolatoare, plasate în jurul foii ferestrei. Din același motiv, cum ar fi nivelul etanșeității, o fereastră glisantă cu foaie dubla, în care una din foi este glisantă și cealaltă fixă, oferă o izolare termică mai ridicată decât una corespondentă în care ambele sunt glisante. Totusi, pentru a fi siguri că fereastra pe care o alegem are un nivel crescut de izolare termică, ar trebui să avem în considerare doi factori: valoarea Uf și Uw.

Valoarea Tf indică nivelul de izolare termică al ferestrei fără panelul de sticla, pentru a măsura doar pierderile de energie a tocului și a foii. Prin indicativul Uf, putem compara direct două rame diferite și să tragem concluziile necesare despre nivelul de izolare termică. Totusi, pentru a ajunge la o concluzie finală, este necesar să verificăm și valoarea Uw, ce indică totalul pierderilor termice, incluzând panelul de sticlă. Având în vedere faptul că sticla reprezinăa de regulă 70-80% din suprafața totală a ferestrei, este evident că indicatorul Uw este crucial, dacă avem în vedere nivelul de izolare termică a unei ferestre.

De exemplu, o fereastră de aluminiu fără barieră termică, alături de sticla eficientă energetic, poate avea un nivel de izolare termică similar cu un alt sistem mai scump, din aluminiu, izolat termic, ce nu include un panel de sticlă cu barieră termică. Așadar, trebuie să acordăm mai multă atenție ambilor indicatori, dar să ne concentrăm, în același timp, mai mult pe indicatorul Uw, care este, la fine, bariera termică. Luați în considerare faptul că în cazul ușilor de acces, indicatorul se numește Ud și măsoară nivelul izolării termice a ușii combinat cu panelul aplicat.

Nu în cele din urmă, indicatorul Ug determină nivelul de izolare termică de sine stătătoare. În particular, valoarea Uf combinată cu valoarea Ug, conduc spre valoarea finală Uw (pentru ferestre/uși de balcon) sau valoarea Ud (pentru uși de acces).

Este important să reamintim faptul că toți indicatorii de mai sus măsoară pierderile termice, de aceea se numesc și indicatori de transmitere termică. Cu cât mai scazută e pierderea termica, cu atât e mai ridicat nivelul izolării ușilor și ferestrelor. Așadar, cu cât mai scăzuți sunt indicii Uf, Ug, Uw și Ud, cu atât e mai crescută eficiența ușilor și ferestrelor. De exemplu, o ușă glisantă cu Uw = 1,6 W/m2k va oferi un grad mai crescut al izolării decât o ușă glisantă cu Uw = 1,9 W/m2k. În final, accentuam faptul că Uw și Ud trebuie să fie întotdeauna calculate și comparate pe dimensiuni specifice de rame.