Alumil Romania
Choose your local website

Noutati

Articole noi despre activitătile, obiectivele Alumil și rolul companiei în societate

Premiul II „Casa bioclimatică ALUMIL”- Interviu cu Stoicescu Robert-Gabriel și Guriță Andreea

  • Câteva cuvinte despre echipa care a lucrat la acest proiect?
Scopul comun de a descoperi emoție și de a o transmite mai departe ne-a format echipa. La fel ca în proiectele de arhitectură și în restul timpului trăim într-o continuă explorare a locului și a omului. De cele mai multe ori ne găsim fascinația în natură. Răspunsul nostru pregătit pentru apelul de idei lansat de Alumil a creat o ocazie bună să ne prezentăm ideile și ne-a validat compatibilitatea prin premiul câștigat. Totodată, această experiență ne-a stimulat creativitatea cu noi provocări și ne-a încurajat să ne continuăm căutările și în direcția proiectării bioclimatice. 

  • Cum ați aflat despre apelul de idei?

Ordinul Arhitecților din România se preocupă constant de informarea membrilor săi în legătură cu tot ce este relevant în domeniul arhitecturii. Astfel, provocarea lansată de Alumil ne-a atras atenția pe site-ul OAR București la secțiunea concursuri. 

  • Ce v-a motivat să participați?
Cel mai important lucru pe care îl putem considera înainte de a participa la un concurs este tema acestuia. În contextul actual, al schimbărilor bioclimatice, proiectarea în standard nZEB este o preocupare nouă pe care noi ne dorim să o stăpânim din ce în ce mai bine și orice exercițiu în acest sens ne va duce mai aproape de acest scop. 

  • Vă rugăm să ne descrieți în câteva cuvinte propunerea pe care ați facut-o. 

Casa “S” reprezintă răspunsul nostru pregătit pentru apelul de idei, un manifest arhitectural în contextul actual, puternic influențat de schimbările climatice.

În ansamblu, soluția propune un volum cât mai compact care respectă pe de-o parte principiul minimizării punților termice, pe de altă parte, creează imaginea unei sculpturi kinetice grație simplității formei generale în armonie cu gestul dinamic pe care îl aduce integrarea elementului verde, sera. Schimbarea de plan a suprafeței vitrate,  ritamată de elementele sistemului de fațadă cortină, creează odată cu această seră metafora mișcării lucrurilor în natură. 

Având în vedere contextul dat prin temă, aproape lipsit de constrângeri, casa se deschide printr-o dublă orientare către elementele principale ale cadrului natural, lacul și padurea învecinată. Astfel că, această intenție este susținută și de amenajarea exterioară care marcheaza prezența arborilor din jur printr-o dispunere riguroasa a plantației in situ, livada din jurul casei, surprinsă vioi de efectul de mișcare generat de seră. 

Totodată, volumetria generală a locuinței descrie o arcuire ușoară a elementelor de închidere superioară care favorizează circulația aerului la interior pe verticală și între punctele cardinale nord-sud. Au fost speculate avantajele condițiilor bioclimatice prin amenajările exterioare și practicarea de goluri contribuind la ventilarea naturală de tip încrucișat a tuturor categoriilor de spații.

Au fost integrate produse Alumil cu standarde ridicate de performanță pentru asigurarea confortului interior precum: fațadă cortină, elemente de tâmplărie, ferestre și uși, pergolă la exterior și alte produse cu rol estetic cum este cazul balustradei de sticlă din zona prispei de pe latura de sud.

Confortul interior a fost susținut de asemenea printr-o bună izolare termică a întregii anvelopante utilizând materiale cu coeficienți termici foarte buni. De altfel, inovația la nivelul fațadei constă în amplasarea pe fațada sud a unui perete termodinamic solar, de tip rammed earth, cu rol de masă termică radiantă și de reglare a umidității la interior. Această soluție tehnică folosește pământ compactat montat pe un schelet din lemn stratificat și are la partea superioară și inferioară trape mobile, care asigură admisia și evacuarea aerului, constituind tirajul natural de tip horn solar, specific unui perete termodinamic solar.  De asemenea, un rol important în asigurarea comfortului interior îl au și elementele de umbriere ieșite în consolă din zonele expuse la însorire excesivă.

  • Ce dificultăți ați întâmpinat?

Este cunoscut faptul că proiectarea în standard nZEB este un exercițiu complex în care, de regulă, arhitecții primesc provocarea de a îmbina limbajul arhitectural cu cerințele tehnice pentru obținerea eficienței energetice a clădirii. Astfel, putem confirma și noi că această provocare ne-a pus în dificultate și, în acest caz, am încercat pe cât posibil să depășim estetica clasică a caselor bioclimatice mizând pe o volumetrie specifică simplificată, dar ritmată de forma serei. 

  • Cât timp ați lucrat la pregătirea propunerii?
Un proiect de arhitectură presupune parcurgerea mai multor etape începând cu cele de documentare și concept, până la redactarea propriu-zisă. În timpul pe care l-am avut la dispoziție, de la lansarea concursului, am încercat să parcurgem toate etapele cu mare atenție. În cazul nostru, cel mai mult timp l-am alocat etapei de concept, unde accentul l-am pus pe atmosfera interioară, fiind vorba de o locuință, precum și etapei de studiu a fizicii construcției, considerând condițiile bioclimatice. 

  • Ce credeți că a scos in evidență proiectul vostru si de ce? 
În primul rând, propunerea noastră răspunde temei având valențe bioclimatice evidente. În comparație cu celelalte propuneri, proiectul nostru se deosebește în mod clar prin abordarea sa creativă. Deși se încadrează în cerințele de proiectare în standard nZEB, casa reușește să depășească estetica clasică (formă compactă și regulată), aducând elemente de fațadă parametrică odată cu închiderea serei. 

  • Cu ce rămâneți dupa aceasta experiență?
Cu prilejul acestui concurs am ajuns să fim mult mai bine informați în legătură cu metodele și practicile în domeniul proiectării bioclimatice, mai ales în zona elementelor constructive cu performanțe energetice deosebite. Cu siguranță, soluțiile pentru închideri și tâmplării prezentate în cadrul Alumil ne vor inspira în viitoarele proiecte.   
Adaugati la favorite