Alumil Croatia
Choose your local website

Općinska knjižnica u Kozanima, Grčka

Izazov

Općinska knjižnica u Kozanima u Grčkoj kuća je mnogobrojnih važnih knjiga grčke književnosti koje imaju veliku povijesnu i kulturnu vrijednost. Novi građevinski kompleks koji bi zaštitio sve ove važne knjige trebao bi udovoljavati svim sigurnosnim standardima moderne knjižnice koja svojim dizajnom nadahnjuje posjetitelje.

Rješenje

Preseljenje knjižnice u veći prostor u središtu grada postalo je nacrtom za arhitekte ANCA (Antoniou - Castro & Associates) koji su podnijeli prijedlog projekta. Zemljište na kojem je sagrađena nova knjižnica i njezin muzej ističe se jedinstvenim trokutastim oblikom.

U početku je zemljište imalo dva poljoprivredna skladišta. Njihovo pozicioniranje vodilo je na neki način arhitektonski dizajn. Dvije glavne cjeline dominiraju tlom. U osnovi zemljišta nalazi se knjižnica, a na vrhu muzej. Prostor između njih povezan je kroz višenamjenski prostor, koji je ujedno i recepcija i prostor za događanja.


Iako su se arhitekti odlučili slijediti minimalne i jasne crte, ta činjenica ne utječe na veličanstvenost zgrade. Premaz fasade poduprt je aluminijskim zidnim oblogama i završen je armiranim betonom. Objedinjavanje prostora očito je na zgradi i doprinosi nesmetanom kretanju posjetitelja unutar nje. Također, naglasak stavlja na filozofiju "razmjene znanja" koju promiče svaka knjižnica. Spektakularni aluminijski sustavi estetski nadopunjuju konstrukciju i nude toplinsku izolaciju, visoku pristupačnost i bogatu prirodnu rasvjetu, podižući iskustvo posjetitelja.


Nova zgrada Općinske knjižnice u Kozanima, Grčka, suvremena je znamenitost za grad. Moderni dizajn šalje poruku inovativnosti i kulture, upravo onako kako se to događa s njenim posebnim zbirkama knjiga.

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Kozani
Godina
2006
Dodaj u omiljene

Proizvodaci aluminijuma

Bros Mitsiakou