Alumil Croatia
Choose your local website

News

Izložba ArXellence 2: Proslava globalne arhitekture u Solunu

Tijekom dva tjedna, od 11. do 26. rujna, Solun je bio središte svjetske arhitektonske zajednice. Službena izložba međunarodnog arhitektonskog natječaja u organizaciji ALUMIL-a održana je s velikim uspjehom, a naišla je i na izvrsne kritike arhitektonskog svijeta, institucija, a posebno građana Soluna.

Prijedlozi

Izložba se održala u dvorištu Centra za digitalnu transformaciju i digitalne vještine – Cisco u Staroj klaonici i predstavila je 173 arhitektonska prijedloga ureda iz cijelog svijeta, za redizajn zapadne rive Soluna, prema načelima održivog razvoja.
Na impresivnim i osvijetljenim pločama posjetitelji su mogli vidjeti slike različitih zapadnih vrata, vlastitim riječima iščitati viziju arhitekata i kroz strateške planove vidjeti detalje svake studije.
Istodobno, bogata povijest natjecateljskog područja i samog grada tiskana je u velikim dimenzijama na ulazu u izložbeni prostor i posjetiteljima dala uvid u cijelu priču povezujući prošlost s budućnošću.

 

 

Inovacija

Glavni cilj izložbe ArXellence 2 bio je da i građani Soluna budu sudionici u ovom angažmanu, kako bi spoznali veliki potencijal zapadne obale Soluna. U tom smislu, izložba je uvela nešto posebno: svaki posjetitelj imao je priliku svojim mobitelom skenirati barkod ispod svakog prijedloga i glasati za onaj koji im se najviše svidio! Tako posjetitelj I ne samo da su vidjeli evoluciju zapadne rive, već su i aktivno mogli sudjelovati podržavajući ono što žele za grad.

Okrugli sto

U subotu, 11. rujna, u 11 sati održalo se paralelno događanje izložbe ArXellence 2: okrugli stol pod nazivom "Traženje mogućeg i potrebnog između kulturne baštine i moderne arhitekture". Moderator rasprave - kojoj je online prisustvovalo gotovo 1000 ljudi - bio je arhitekt i stručni konzultant natječaja, gospodin Evangelos Lyroudias, dok je panel govornika svojim prisustvom počastio odabrane članove šire arhitektonske zajednice, građevinske inženjere i drugi stručnjaci koji rade na području urbanizma.

Događaj je započeo kratkim govorom voditelja inicijative ArXellence i direktora za inovacije ALUMIL-a, gospodina Nikolaosa Salpingidisa, koji je istaknuo da su "arhiteti iz 90 zemalja zamislili naš grad i njegovu budućnost. "Ono što smo htjeli ovim natječajem bilo je pronaći načine kako ćemo takve projekte moći dovršiti u budućnosti, a da ne ostanu samo ideje na papiru.“ Govornici su se tijekom rasprave fokusirali na glavnu temu preuređenja i redizajniranja zapadne rive te iznijeli vlastite perspektive o pitanjima arhitekture. i urbanog dizajna.

 

Tematske šetnje

ALUMIL, u suradnji s Thessaloniki Walking Tours i SYMVOLI | Conference & Cultural Management, ponudio je javnosti program obilaska šireg područja zapadne obale, besplatno. Obilazak "Na Zapadnim vratima" složio je zagonetku područja bogate prošlosti: od Vile Petridi, Ulice Sapphous i prostora geta Baruna Hirsa, do Stare željezničke stanice, Mylosa, VILKE, Muzeja vode i Francuski hladnjak, svaka lokacija "priča" svoju priču. Posljednja postaja svakog obilaska bilo je dvorište značajne zgrade Stare klaonice, gdje su sudionici imali priliku posjetiti izložbu ArXellence 2.

Uz šetnje koje nudi ALUMIL, vikendom 25. i 26. rujna organizirane su i "šetnje industrijske baštine" u sklopu Otvorenih dana u Solunu. Šetnje su za polazište imale Vilku i išle su cijelim područjem oko Ulice 26. listopada, sa zaustavljanjem kod najznačajnijih zgrada. Posljednja stanica šetnje Otvorenih vrata bilo je i dvorište Stare klaonice i izložba ArXellence 2. Vrijedi napomenuti da je ALUMIL još jednom bio zlatni sponzor Otvorenog dana u Solunu, aktivno podržavajući instituciju.

 

 

                                                                                       Pogled naprijed

ArXellence 2 bio je veliki izazov za ALUMIL. Tvrtka, uvijek predvodnica u svojim područjima, izvršila je misiju bez presedana: organizirati međunarodni arhitektonski natječaj uz potporu Međunarodne unije arhitekata (UIA) i staviti Solun u centar pažnje svjetske arhitektonske zajednice. ALUMIL-ovu inicijativu prihvatili su arhitekti u inozemstvu, pozdravili su je predstavnici gradskih institucija i - kako je posjećenost pokazala - naišla na veliki odaziv stanovnika grada. Nova platforma arhitektonskih ideja za budućnost zapadne rive na raspolaganju je državi. Preostaje nam još urediti odgovarajuće procedure kako bi ALUMIL-ova vizija o vodećem i samouvjerenom Solunu postala stvarnost.

 

Dodaj u omiljene