Alumil Croatia
Choose your local website

News

Nacionalni Ragbi Stadion u Bukureštu: Naši sustavi opremaju "kuću" popularnog sporta

Bukurešt je grad intenzivnog karaktera i mladenačke atmosfere. Glavni grad Rumunjske kulturno je i ekonomsko središte zemlje. Druga referentna točka za grad su naravno razni sportovi. Nogomet je najpopularniji, ali postoji i sport koji se čini voljenim u cijeloj zemlji, posebno u Bukureštu: ragbi! Nije slučajno što u gradu postoji jedan od najstarijih ragbi stadiona, koji je nakon nekoliko obnova na kraju redizajniran i rekonstruiran.

Novi Nacionalni Ragbi Stadion, smješten u sjevernom dijelu grada, projekt je koji je osmislio slavni arhitektonski ured Dico & Tiganas. Vizija arhitekata bila je izgradnja moderne znamenitosti Bukurešta, koja će biti domaćin atletskih događanja, a istodobno će poboljšati estetiku svoje okoline. Jedno od glavnih načela dizajna bilo je stvaranje otvorenih prostora koji bi poboljšali komunikaciju i spriječili prenatrpanost. Glavni građevinski dio stadiona oblikuje trokutasti oblik koji postaje veliki volumen suprotan impresivnom samostanu Cașin koji se nalazi u blizini. Osnovne karakteristike zgrade su jasne linije i ujedinjenje prostora. Ovi elementi čine ovu izvanrednu i veliku konstrukciju humanijom i funkcionalnijom.

Osjećaj jedinstva među volumenima različite veličine naglašen je fasadom koja igra ulogu jedinstvene bijele "omotnice" koja zatvara cijelu konstrukciju. U tom smislu, odabrani aluminijski sustavi u skladu su s ovom filozofijom i također podržavaju estetski dio projekta. Sustav fasada SMARTIA M7 pojačava prirodnu rasvjetu koja ulazi u prostore stadiona i u ragbi polje. M7 je idealan za konstrukcije poput Nacionalnog Ragbi Stadiona, jer pruža visoku statičku robusnost - preduvjet za sportske arene - dok njegova trajnost u ekstremnim vremenskim uvjetima učinkovito pokriva potrebe objekta. Nadalje, jedan dodatni napredni sustav ALUMIL-a, toplinski izolirani panti SMARTIA S67, značajno doprinosi identitetu zgrade. S67 se ističe modernim dizajnom, dok njegove visoke energetske performanse prate visoke zahtjeve suvremenog stadiona.

Nacionalni Ragbi Stadion, u Bukureštu, spektakularan je dodatak gradskom pejzažu. Njegove minimalne linije i glatka koegzistencija s vanjskim okruženjem razvijaju urbano područje prilagođeno građanima, koje svima šalje poruku optimizma i sportskog duha. Sudjelovanje ALUMILA u stvaranju tako značajnog stadiona dokazuje fleksibilnost i široku raznolikost rješenja proizvoda tvrtke, kada je riječ o velikim međunarodnim projektima.

Fotografija: Cosmin Dragomir

Dodaj u omiljene