Συμβουλές επιλογής κουφωμάτων

Υαλοπίνακες κουφωμάτων

Κατά την επιλογή υαλοπίνακα, μπορεί να φαίνεται πως πρέπει να αποφασίσετε ανάμεσα σε μονό, διπλό ή τριπλό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική..
Marketing Department
Updated
7’ ανάγνωση
Olivari---ZEN-&-S700

Όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξετε τον ιδανικό υαλοπίνακα για τα παράθυρα του σπιτιού σας, οι τύποι των υαλοπινάκων αποτελούν κρίσιμο παράγοντα. Πολλοί από εσάς μπορεί να σκεφτείτε ότι έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μονό, διπλό ή τριπλό υαλοπίνακα όταν φτάσει η στιγμή να αποφασίσετε τον τύπο υαλοπίνακα που ταιριάζει στις ανάγκες σας, η αλήθεια όμως ειναι κάπως διαφορετική...

Πέραν απο τον τύπο θα πρέπει να εξετάσετε και τις επιλογές σε χαρακτηριστικά που έχουν οι υαλοπίνακες. Ας εξετάσουμε τις βασικές επιλογές και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  1. Laminated ή Tempered Τζάμια: Τα laminated τζάμια προσφέρουν αυξημένη αντοχή και ασφάλεια, ενώ τα tempered τζάμια είναι ανθεκτικά σε έντονες πιέσεις και σπάνε σε μικρά, ασφαλή κομμάτια.
  2. Διπλά ή Τριπλά Τζάμια: Η χρήση διπλών ή τριπλών τζαμιών προσφέρει αυξημένη ηχομόνωση, εμποδίζοντας τον θόρυβο από το περιβάλλον.
  3. Ειδικά Αέρια: Η χρήση ειδικών αερίων, όπως το αέριο αργού, μπορεί να ενισχύσει τη θερμομόνωση των τζαμιών.
  4. Επιλογή Πάχους: Το πάχος των τζαμιών επηρεάζει την ασφάλεια, τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση. Επιλέξτε το κατάλληλο πάχος ανάλογα με τις ανάγκες σας.

TIP: Το τζάμι (υαλοπίνακας) είναι το κύριο μέρος της συνολικής επιφάνειας ενός παραθύρου και αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο περίπου το 70% - 80% της επιφάνειάς του. Έτσι, η επίδρασή του στην ενεργειακή απόδοση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια είναι πολύ μεγάλη.

Οι Τύποι των Υαλοπινάκων

Μονός Υαλοπίνακας: Απλός και Οικονομικός

Οι συγκεκριμένοι υαλοπίνακες αποτελούν την παλαιότερη και απλούστερη μορφή υαλοπινάκων. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα και μόνο κρύσταλλο σε διάφορα πάχη (συνήθως από 3 mm εως 12 mm) το οποίο έχει περιορισμένες δυνατότητες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας. Λόγω του χαμηλότερου κόστους, τα παράθυρα μονής υάλωσης είναι ιδανικά για γκαράζ, αποθήκες και άλλα μη θερμαινόμενα βοηθητικά κτίρια. Επίσης, όταν τα παράθυρα μονής υάλωσης σπάσουν, είναι λιγότερο δαπανηρά για την επισκευή, καθώς χρειάζεστε μόνο ένα υαλοπίνακα. Εάν η ενεργειακή απόδοση είναι κατι που σας ανυσηχεί, οι επιλογές διπλής ή τριπλής υάλωσης είναι αναγκαστική επιλογή.

Διπλός Υαλοπίνακας: Αποτελεί το Νέο Πρότυπο

Ο διπλός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο τζάμια τα οποία ενώνει συνήθως ένα πηχάκι υάλωσης από αλουμίνιο ή πολυαμίδιο και είναι σφραγισμένα περιμετρικά με ειδική κόλλα. Προσφέρουν σαφώς υψηλότερη θερμομόνωση και ηχομόνωση σε σχέση με τους μονούς υαλοπίνακες, στους οποίους χρησιμοποιείται μόνο ένα τζάμι.

Διπλός Ενεργειακός Υαλοπίνακας: Για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Χρημάτων

Οι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες, γνωστοί και ως υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής, αποτελούν συνθέσεις τζαμιών με δομή παρόμοια όπως αυτή των συμβατικών διπλών υαλοπινάκων, οι οποίοι όμως διαθέτουν τζάμια ειδικού τύπου για υψηλότερη θερμομόνωση με ειδικό μονωτικό αέριο στο διάκενό τους.

Συγκεκριμένα, αποτελούνται κι αυτοί από δύο τζάμια ενωμένα μεταξύ τους με ένα προφίλ αλουμινίου, τα οποία σφραγίζονται περιμετρικά με ειδική κόλλα. Το ένα τζάμι είναι ένας απλός συμβατικός υαλοπίνακας (clear float glass), ενώ το δεύτερο τζάμι έχει υποστεί ειδική επεξεργασία κατά την οποία εφαρμόζεται μια επίστρωση χαμηλής εκπομπής (χαμηλό-E), ώστε να διαθέτει υψηλή ανακλαστικότητα στην υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τη μετάδοσή της σε εσωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα, όπως προαναφέρθηκε, στο διάκενο μεταξύ των δύο τζαμιών συμπληρώνεται ευγενές αέριο (argon), το οποίο διαθέτει αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες.

Έτσι, μέσω των διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων επιτυγχάνονται χαμηλότερες θερμικές απώλειες από το εσωτερικό προς το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας. Επιπλέον, μειώνεται η ανεπιθύμητη ζέστη που οφείλεται στην είσοδο της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι, διασφαλίζοντας έτσι περισσότερη δροσιά.

Τριπλός Υαλοπίνακες: Για Εξαιρετική Ενεργειακή Απόδοση

Οι τριπλοί υαλοπίνακες ενσωματώνουν τρεις στρώσεις γυαλιού, ώστε να διασφαλίσουν πολύ υψηλή θερμομόνωση και να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση μιας οικίας. Με δύο διαθέσιμες επιφάνειες για εφαρμογή χαμηλού-Ε, ελάχιστη θερμότητα μεταφέρεται μέσα στο σπίτι από την ακτινοβολία του ήλιου, προσφέροντας ένα δροσερότερο περιβάλλον το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια. Εκτός από την εξαιρετική θερμομόνωση, οι τριπλοί υαλοπίνακες προσφέρουν επίσης πολύ υψηλή ηχομόνωση, συμβάλλοντας σημαντικά σε ένα πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Τα Εξειδικευμένα Χαρακτηριστικά

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Χαμηλής Εκπομπής (Low-e)

Το χαμηλό-Ε είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα που εφαρμόζεται στην εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού, σε διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες. Η επίστρωση μπορεί να είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι, αλλά είναι σίγουρα εκεί για να σας προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα.

Το στρώμα αυτό προσφέρει προστασία από UV ακτίνες, που είναι ικανές να ξεθωριάσουν χαλιά, να φθείρουν έπιπλα, αλλά και να επιδράσουν αρνητικά στα μάτια και στο δέρμα σας. Συντελεί, επίσης, στην ανάκλαση της θερμότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φιλτράροντας την ηλιακή ακτινοβολία και αποτρέποντας την είσοδο της υπέρυθρης ακτινοβολίας του ήλιου. Επιπλέον, μία ειδική κατηγορία υαλοπινάκων χαμηλής εκπομπής (passive Low-E coatings), συμβάλει στη διατήρηση του ζεστού αέρα εντός της οικίας σας τον χειμώνα, λειτουργώντας με λογική παρόμοια με αυτή των μπουκαλιών θερμός.

Υαλοπίνακες Ασφαλείας

Οι πολύφυλλοι ή laminated υαλοπίνακες αποτελούνται από δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιών, τα οποία είναι κολλημένα μεταξύ τους. Μεταξύ των γυάλινων φύλλων παρεμβάλλονται μία ή περισσότερες ειδικές συγκολλητικές μεμβράνες (φιλμ από πολυβινυλοβουτυράλη, PVB) οι οποίες δεν μεταβάλλουν τη διαύγεια του τζαμιού. H μεμβράνη λειτουργεί ως συνδετικό μέσο μεταξύ των γυάλινων φύλλων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «sandwich» γυαλιών και μεμβρανών, συνθέτοντας ένα ενιαίο σώμα πολύ συμπαγές και ανθεκτικό, με αυξημένη αντοχή στη θραύση, υψηλή ασφάλεια, αλλά και αυξημένη ηχομόνωση.

Τα laminated τζάμια εάν σπάσουν δεν καταρρέουν, χάρη στην ειδική μεμβράνη που παρεμβάλλεται μεταξύ τους, συγκρατώντας προσκολλημένα τα σπασμένα κομμάτια του γυαλιού. Έτσι, αποτρέπεται η εμφάνιση επικίνδυνων και κοφτερών σπασμένων τμημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό κατά τη θραύση τους, γεγονός που αποτελεί και το λόγο για τον οποίο ονομάζονται τζάμια ασφαλείας.

Θερμικώς Σκληρυμένοι Υαλοπίνακες (tempered)

Οι θερμικώς σκληρυμένοι υαλοπίνακες αποτελούνται από γυαλί το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερου βαθμού μηχανική και θερμική αντοχή. Το γυαλί θερμαίνεται πρώτα σε θερμοκρασία άνω των 600° C και μετά ψύχεται απότομα (πλήρης θερμική σκλήρυνση) ή σταδιακά (θερμική ενίσχυση). Και στις δύο περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία η αυστηρά ελεγχόμενη ταχύτητα ψύξης. Οι παραπάνω επεξεργασίες υποβάλλουν την επιφάνεια του γυαλιού σε μία μόνιμη συμπιεστική τάση, προσδίδοντας στο γυαλί μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως

  • αντίσταση σε μηχανικό και θερμικό σοκ έως και 5 φορές μεγαλύτερη (θερμικώς σκληρυμένο γυαλί) ή
  • 2 φορές μεγαλύτερη (θερμικώς ενισχυμένο γυαλί) σε σχέση με ένα απλό γυαλί.

Η επεξεργασία αυτή προστατεύει το γυαλί από θραύση προκαλούμενη από πολύ υψηλές θερμοκρασιακές διαφορές που ενδέχεται να επιδρούν πάνω στην επιφάνειά του (π.χ. λόγω συχνά μεταβαλλόμενης τοπικής σκίασης). Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τζάμια που εκτίθενται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία με υψηλή ενεργειακή απορρόφηση σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, τα θερμικώς σκληρυμένα τζάμια σε περίπτωση θραύσης θρυμματίζονται αμέσως σε μικρούς γυάλινους κόκκους, χωρίς τον σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας σπασμένων αιχμηρών κομματιών, όπως συμβαίνει στα απλά τζάμια.

Ανακλαστικοί υαλοπίνακες

Οι ανακλαστικοί υαλοπίνακες ανακλούν σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνοντας σε αρκετά μεγάλο βαθμό την είσοδό της σε εσωτερικούς χώρους. Αποτελεί μία καλή επιλογή σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς διασφαλίζει καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες το καλοκαίρι αποτρέποντας την υπερβολική θέρμανση λόγω έντονης ηλιακής ακτινοβολίας. Βέβαια, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ενοχλητικά φαινόμενα ανάκλασης φωτός στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και τα γύρω κτίρια.

Πυράντοχοι υαλοπίνακες

Οι πυράντοχοι υαλοπίνακες διακρίνονται για την αντίσταση που παρουσιάζουν σε φωτιά, δηλαδή την αντίσταση σε ακραία μεγάλες θερμοκρασίες. Ανάλογα με τη χρήση τους, μπορούν είτε να είναι μονοί (χωρίς διάκενο) είτε διπλοί με διάκενο για καλύτερη θερμομόνωση. Τα γυαλιά που απαρτίζουν τους πυράντοχους υαλοπίνακες είναι πάντα laminate, δηλαδή σε μορφή «sandwich», με ειδικές διογκούμενες μεμβράνες, οι οποίες πάνω από κάποια θερμοκρασία διογκώνονται και παρέχουν αυξημένη πυράντοχη προστασία. Ανάλογα με τον ζητούμενο χρόνο καθυστέρησης της εισόδου της φωτιάς στο χώρο, επιλέγουμε τον καταλληλότερο υαλοπίνακα που μπορεί να παρέχει προστασία για 30, 60, 90, ή 120 λεπτά. Φυσικά, ο υαλοπίνακας από μόνος του δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η ζητούμενη πυροπροστασία, καθώς θα πρέπει και το σύστημα αλουμινίου που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να μπορεί να αντέξει στον ζητούμενο χρόνο. Για τον λόγο αυτό, τα πυράντοχα συστήματα κουφωμάτων πάντα ελέγχονται και πιστοποιούνται για ένα συγκεκριμένο χρόνο προστασίας, έχοντας τοποθετημένο πυράντοχο υαλοπίνακα.

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα
Σχετικά άρθρα