Συμβουλές επιλογής κουφωμάτων

Αντικατάσταση Κoυφωμάτων: Χρήσιμες Συμβουλές

Η μέρα που θα αντικαταστήσετε τα κουφωματα σας έφτασε! Διαβάστε έναν μίνι οδηγό με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την τοποθέτηση και παράδοση των κουφωμάτων
Marketing Department
Updated
6’ ανάγνωση
Installation

Συγχαρητήρια! Αποφασίσατε να βελτιώσετε ενεργειακά το σπίτι σας με νέα παράθυρα και θύρες. Ένας κατασκευαστής - συνεργάτης της ALUMIL έχει μετρήσει προσεκτικά όλα τα άνοιγματα, τα ΄χει κατασκευάσει και τα νέα σας κουφώματα  είναι καθ' οδόν..Διαβάστε έναν χρήσιμο οδηγό που θα σας καθοδηγήσει μέσα από κάθε βήμα της διαδικασίας, από το πως να προετοιμάσετε το σπίτι για την άφιξη των κατασκευαστών έως το τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της  τοποθέτησης και παράδοσης των κουφωμάτων.

Προετοιμαστείτε για την Παραλαβή των Κουφωμάτων

Το συνεργείο τοποθέτησης κουφωμάτων θα προσέλθει με τα νέα παράθυρα και τις πόρτες σας με το όχημα του είτε την ημέρα που θα γίνει η εργασία αντικατάστασης ή θα τα παραδώσει στο σπίτι σας μία ή δύο ημέρες πριν από την έναρξη της εργασίας. Εάν παραδοθούν εκ των προτέρων, θα ήταν καλύτερο να αποθηκεύσετε τα νέα παράθυρα και τις πόρτες σε ένα ασφαλές χώρο. Ρωτήστε τον κατασκευαστή πόσο χώρο θα καταλάβουν και, στη συνέχεια, κανονίστε μια ώρα για την παράδοση, ώστε να μπορείτε να είστε παρών στο σπίτι. Εάν δεν έχετε τον χώρο, το συνεργείο τοποθέτησης πρέπει να συντονίσει την ημερομηνία παράδοσης με την ημερομηνία αντικατάστασης των κουφωμάτων. 

Tip: Εάν ολοκληρώνονται πρόσθετες ανακαινίσεις ταυτόχρονα με την αντικατάσταση των παραθύρων και των θυρών σας και περιμένετε την άφιξη ενός κάδου απορριμμάτων, ζητήστε να τοποθετηθούν σανίδες κάτω από τα σημεία επαφής του κάδου απορριμμάτων για να μην καταστραφεί η επιφάνεια του δρόμου σας.

Προετοιμάστε το Σπίτι σας Κατάλληλα

Οι τεχνικοί τοποθέτησης θα χρειαστούν χώρο για να εργαστούν, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν. Για να μειώσετε την πιθανότητα ατυχήματος, μετακινήστε:

 • τα αντικείμενα που ανατρέπονται, όπως οι επιδαπέδιες λάμπες, μακριά από την περιοχή εργασίας. 
 • Η διαδικασία τοποθέτησης ενός παραθύρου ή μιας πόρτας μπορεί να ταρακουνήσει τους τοίχους, οπότε απομακρύνετε εύθραυστα αντικείμενα από τα κοντινά ράφια. 
 • έπιπλα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά ή κοντά στα παράθυρα και τις πόρτες που πρόκειται να αντικατασταθούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακίνηση επίπλων βεράντας, στολίδια γκαζόν κ.λπ.

Εάν πρέπει να μεταφερθούν μεγάλα παράθυρα ή πόρτες μέσα από το σπίτι στον προορισμό τους, φροντίστε να μην συναντούν εμπόδια κοντά σε στενές γωνίες ή κατά μήκος στενών διαδρόμων για να μπορέσουν να περάσουν.

Τι Πρέπει να Ελέγξετε κατά την Τοποθέτηση

Κατά την τοποθέτηση, δεν πρέπει τα κουφώματα να έρχονται σε επαφή με την τοιχοποιία ή το πάτωμα καθώς, διαφορετικά, αναιρείται η θερμομόνωση. Ανάμεσα στο κούφωμα και την τοιχοποιία ή το πάτωμα, θα πρέπει να τοποθετούνται πλαστικοί τάκοι ή ειδικά ελαστικά περιμετρικά για να διατηρούμε τη θερμομονωτική ιδιότητα του κουφώματος και όλοι οι αρμοί θα πρέπει να σφραγίζονται με αφρώδες μονωτικό υλικό και στη συνέχεια με σιλικόνη.

Στο κάτω μέρος του κουφώματος, την ώρα της τοποθέτησης άλλα και έπειτα στους αρμούς, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στεγανωτικά υλικά. Όλα τα κουφώματα πρέπει να έχουν στην κάσα ειδικές τρύπες για την απορροή υδάτων που συγκεντρώνονται από τις βροχές και την υγρασία. Οι τρύπες αυτές καλύπτονται με ειδικές τάπες. Τα φύλλα των τζαμιών θα πρέπει να έχουν και αυτά νεροχύτες και στο κάτω, αλλά και στο πάνω μέρος.

Έλεγχοι που Πρέπει να Γίνουν κατά την Παράδοση

Ανοιγόμενα Κουφώματα

 • Όταν τοποθετηθεί ένα ανοιγόμενο κούφωμα, ανοίξτε το φύλλο του τζαμιού. Το φύλλο θα πρέπει να στέκεται σε οποιαδήποτε θέση και να μην κλείνει ή ανοίγει μόνο του και να ανοίγει σχεδόν αθόρυβα.
 • Στα δίφυλλα κουφώματα, όταν είναι κλειστά, το κενό που υπάρχει ανάμεσα τους από την μέσα πλευρά θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο από πάνω μέχρι κάτω.
 • Ο τεχνικός θα σας υποδείξει και το σωστό τρόπο ανοίγματος – κλεισίματος των κουφωμάτων, που θα πρέπει να τηρείτε προσεκτικά, ειδικά αν πρόκειται για κουφώματα με μηχανισμούς ανάκλισης. Εάν παρατηρήσετε μπλοκάρισμα της κίνησης, μην προσπαθείτε να αποκαταστήσετε το πρόβλημα μόνοι σας, διότι υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσής του. Το πρόβλημα θα σας το λύσει το τεχνικό προσωπικό του κατασκευαστή κουφωμάτων που επιλέξατε.

Συρόμενα Κουφώματα

 • Δεν θα πρέπει να μπορείτε να σηκώσετε το φύλλο του τζαμιού ενός συρόμενου κουφώματος.
 • Ελέγξτε ότι τα φύλλα ενός συρόμενου κουφώματος έχουν το ίδιο πλάτος, σύροντας και βάζοντας τα παράλληλα στο ίδιο σημείο. Επιπλέον τα φύλλα ενός συρόμενου κουφώματος πρέπει να είναι ακριβώς στο ίδιο ύψος
 • Στο χωνευτό κούφωμα, το κενό μεταξύ αλουμινίου και τοίχου θα πρέπει να είναι καλυμμένο με προφίλ έτσι ώστε να μην εισχωρήσει η υγρασία από το νερό της βροχής. Όταν σύρετε χωνευτά κουφώματα πλήρως μέσα στον τοίχο, δεν πρέπει να βρίσκουν μέσα στον τοίχο.

Πόρτες Εισόδου

 • Όλες οι πόρτες εισόδου θα πρέπει να έχουν κατωκάσι, έστω και χαμηλού ύψους ενός εκατοστο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να τοποθετηθούν λάστιχα, με άμεση συνέπεια να μπάζουν.
 • Οι πόρτες εισόδου δεν πρέπει να κλειδώνουν με δυσκολία και δεν πρέπει να κουνιούνται αν τους ασκήσετε πίεση ή τις τραβήξετε όταν είναι κλειδωμένες

Ηλεκτρικά Ρολά

Ελέγχουμε και τη λειτουργία των ρολών. Εάν μπλοκάρει ο ηλεκτρικός μηχανισμός, καλέστε τον τεχνικό για να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς οι μηχανισμοί των ρολών είναι περίπλοκοι και οποιαδήποτε δική μας απρόσεκτη επέμβαση, μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.

Εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των κουφωμάτων αποτελούν σημαντικό παράγοντα, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για τη μακροζωία του κουφώματος. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα λάστιχα, οι μηχανισμοί, οι γωνίες, οι λαβές, οι μεντεσέδες, τα ράουλα κ.λ.π. O κατασκευαστής πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εξαρτήματα που προτείνει και έχει εγκρίνει ο σχεδιαστής και παραγωγός του συστήματος αλουμινίου.

Έγγραφα που Πρέπει να Λάβετε

Εγγύηση Ποιότητας

Ο κατασκευαστής πρέπει να δίνει στον πελάτη την Εγγύηση Ποιότητας όλων των προϊόντων που έχουν τοποθετηθεί. Ο ελάχιστος χρόνος εγγύησης είναι δύο (2) έτη και για να ισχύει, ο πελάτης πρέπει να τηρεί τους όρους περιοδικής συντήρησης και καθαρισμού που παρέχονται από τον κατασκευαστή έτσι ώστε τα κουφώματα να διατηρούν τις υψηλές προδιαγραφές αντοχής στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες. Με τη σωστή χρήση, συντήρηση και καθαρισμό ο πελάτης μπορεί να συμβάλλει τόσο στην καλή τους λειτουργία, όσο και στην άψογη εμφάνισή τους.

Σήμανση CE

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε από τον κατασκευαστή το ειδικό έντυπο σήμανσης CE, που είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για κάθε κούφωμα οικιακής χρήσης. Το CE είναι τα αρχικά των γαλλικών λέξεων "Conformité Européenne" που σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση. Το CE δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση ποιότητα προϊόντων, αλλά ασφάλεια προς τον τελικό χρήστη. Τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Προτύπων, τα οποία ορίζουν τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές, ώστε το προϊόν να είναι ασφαλή για χρήση από τον καταναλωτή. Προϊόντα τα οποία δεν φέρουν τη Σήμανση CE, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δηλαδή παράνομα!

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα
Σχετικά άρθρα