Alumil Croatia
Choose your local website

Ncaved kuća

Situation

NCAVED kuća arhitekata MOLD reagira na stjenovito, vjetrovito područje u Agios Sostisu u Grčkoj bušenjem i ugrađivanjem kuće u zemlju. Rezultat je zaklonjeni dom koji je visoko zaštićen, a i dalje u potpunosti iskorištava pogled na ocean.

Rješenje

Arhitektura je generirana projektiranjem pravokutne rešetke preko padine, što je rezultiralo trodimenzionalnom 'šahovskom pločom' od čvrstih tijela i šupljina. Kruta geometrija prekida se rotacijom vanjske osi rešetke. Ova rotacija služi za otvaranje dnevnog boravka i pružanje šireg pogleda.

Uzdužni potporni zidovi od suhog kamena definiraju vanjski dio stabmenog prostora i izravni pogled prema liniji horizonta. U međuvremenu su kraće poprečne pregrade izrađene od stakla i otvorene cijelom dužinom. Ugradnja SUPREME S650 PHOS Eclipse sustava s minimalnim aluminijskim okvirima i potpuno skrivenom ugradnjom staze prekrivenom mramornom završnom obradom, omogućuje objedinjavanje vanjskog s unutarnjim okolišem i pruža nesmetan pogled.


Dok se prednji dio kuće potpuno otvara prema istočnom pogledu, stražnji prozori smješteni su pod zemljom i otvoraju se prema unutarnjim vrtovima u potezu koji pojačava protok zraka i unosi prirodnu svjetlost u podna područja koja se nalaze ispod razine zemlje.


Ugrađeni u padinu, niz vanjskih stepenica povezuje tri razine kuće s glavnim ulazom koji se nalazi u potkrovlju dnevne sobe. Ovaj glatki spust u unutrašnjost kuće polako otkriva u početku skrivene prostore, dok usput uokviruje poglede prema moru.


Arhitekti objašnjavaju da su "udubljena" područja "negativni" prostori koji nastaju rezanjem i uklanjanjem dijela stijene. Grubi osjećaj prirodnog prostora šupljine stvoren je izborom materijala i boja, kamena, izloženih betona, drva i metalnih obloga.


Izvor za opis gore bio je ured MOLD Architects

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Serifos
Godina
2020
Dodaj u omiljene