Alumil Croatia
Choose your local website

News

Arktik se mijenja: Zašto nas to brine?

U ALUMIL-u vjerujemo da je zemlja naš dom, a njena zaštita naša glavna briga. Stoga slijedimo model održivog razvoja i sustavno ulažemo u inicijative zaštite okoliša, što se očituje u ESG izvješćima koja objavljujemo, što je čin odgovornosti prema našim dionicima.

 

Budući da se Zemlja trenutno suočava s ogromnim ekološkim problemima, na koje svjetska znanstvena zajednica sve glasnije upozorava, smatramo da je naša dužnost kroz ovu rubriku otvoriti raspravu o najkritičnijim ekološkim izazovima našeg vremena.

 

Promjene na Arktiku i njihove posljedice na regiju

 

Naša prva tema fokusirana je na promjene koje se događaju na Arktiku, prvenstveno topljenje leda i posljedično porast temperature, promjene koje imaju značajan utjecaj na regiju.

 

Točnije, topljenje leda može dovesti do:

 

Izumiranje divljih životinja, poput polarnih medvjeda i tuljana, koji se oslanjaju na led i za lov i za razmnožavanje.

 

Poremećaj ekosustava koji uzrokuje promjene u rasprostranjenosti i brojnosti biljnih i životinjskih vrsta.

 

Porast razine mora, što bi moglo ugroziti mnoga obalna područja.

 

Oslobađanje velikih količina ugljika i metana, što dovodi do daljnjeg povećanja temperature. S obzirom da temperatura na Arktiku raste dvostruko više od globalnog prosjeka, ova bi promjena mogla dovesti do još ekstremnijih vremenskih nepogoda.

Često postavljano pitanje: Zašto ne možemo sa sigurnošću govoriti o tim učincima?

 

 

Odgovor: Zato što je Arktik složen i dinamičan sustav na koji utječu čimbenici koji su međusobno povezani i međusobno djeluju na nepredvidive načine. Stoga globalna znanstvena zajednica može davati samo predviđanja, a ne tvrdnje.

 

Što se događa na Arktiku, ostaje na Arktiku?

 

"Što se dogodi u Las Vegasu, ostaje u Las Vegasu." Međutim, to ne možemo reći za Arktik, jer promjene koje se tamo događaju mogu utjecati na ljude diljem svijeta. Neki od mogućih utjecaja:

 

Topljenje ledenjaka, podizanje razine mora i obalna erozija mogu prouzročiti nesagledivu štetu postojećoj infrastrukturi, kao i povećati troškove vađenja resursa poput nafte, plina i minerala.

 

Porast razine mora također može otežati život domorodačkim ljudima koji se oslanjaju na lov i ribolov za svoj opstanak, što dovodi do raseljavanja čitavih zajednica.

 

Rastuće temperature i ekstremne vremenske prilike mogu uzrokovati globalnu nesigurnost hrane, poremetiti poljoprivredu i ribarstvo te dovesti do nestašice hrane.

 

  Zagrijavanje potiče širenje insekata prijenosnika bolesti (npr. komaraca i krpelja), što dovodi do porasta broja i brzine prijenosa zaraznih bolesti.

Što možemo učiniti?

 

Kako bi se zaustavili ili usporili učinci klimatskih promjena na Arktiku i diljem svijeta, potrebno je smanjiti emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje. Kako se to može učiniti? Poduzimanjem radnji koje zahtijevaju predanost vlada, poduzeća i građana kao što su sljedeće:

 

Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenje korištenja fosilnih goriva.

 

Promicanje održive poljoprivrede i smanjenje krčenja šuma.

 

Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada, vozila i uređaja.

Poticanje održivog prometa ulaganjem u poboljšanje javnog prijevoza i davanjem poticaja za široku upotrebu električnih vozila i bicikala.

 

Donošenje održivih odluka u svakodnevnom životu koje smanjuju naš utjecaj na okoliš.

Što radimo u ALUMIL-u?

 

U ALUMIL-u nastojimo uskladiti naše poslovne aktivnosti s inicijativama čiji je cilj smanjenje našeg utjecaja na okoliš, kao što su sljedeće, koje su također uključene u naše 3. ESG izvješće:

Naša nova jedinica za sortiranje aluminijskog otpada značajno doprinosi smanjenju našeg utjecaja na okoliš, jer se proizvodnjom recikliranog aluminija postiže ušteda energije od 95% u usporedbi s proizvodnjom primarnog lijevanog aluminija.

Kako bismo ostvarili isti cilj, u 2021. godini otkupili smo 10.000 MWh električne energije.

Za 2021. godinu emisije stakleničkih plinova u našim postrojenjima iznosile su 85.125 tona, od čega je 65.103 tona rezultat korištenja električne energije. (Ukupne emisije CO2 na razini primarne energije izračunate su na temelju faktora emisije iz ukupne potrošnje iz svih izvora.)

Kontinuirano poboljšavamo kvalitetu električne energije, zahvatima uštede energije u pogonima ljevaonice i eloksiranja u Kilkisu.

Dodaj u omiljene