Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Novosti

Izložba ArXellence 2: Proslava globalne arhitekture u Solunu

Tokom 2 nedelje, od 11. do 26. septembra, Solun je bio centar svetske arhitektonske zajednice. Zvanična izložba međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je organizovao ALUMIL održana je sa punim uspehom i dobila odlične kritike arhitektonskog sveta, institucija i posebno građana Soluna.

 

Predlozi

Izložba je održana u dvorištu Centra za digitalnu transformaciju i digitalne veštine – Cisco u Staroj klanici i predstavila je 173 arhitektonska predloga iz kancelarija širom sveta, za redizajn zapadne obale Soluna, prema principima održivog razvoja.
Na impresivnim i osvetljenim panoima posetioci su mogli da vide slike drugačije zapadne kapije, da pročitaju viziju arhitekata kroz njihove reči i da kroz master planove vide detalje svake studije.
Istovremeno, bogata istorija kako takmičarskog područja tako i samog grada štampana je u velikim dimenzijama na ulazu u izložbu i posetiocima pružila celu priču, povezujući prošlost sa budućnošću.

 

 

Inovacija

Glavni cilj izložbe ArKsellence 2 bio je da građani Soluna učestvuju u ovom naporu, kako bi se ostvario veliki potencijal zapadne obale Soluna. U tom smislu, izložba je uvela nešto posebno: svaki posetilac je imao priliku da svojim mobilnim telefonom skenira bar kod ispod svakog predloga i glasa za onaj koji je želeo! Tako, posetilac ne samo da je video evoluciju kako bi zapadna obala mogla da bude, već je i aktivno učestvovao podržavajući ono što on/ona preferira za grad.

 

Okrugli sto

U subotu, 11. septembra, u 11 časova, održavao se paralelni događaj izložbe ArXellence 2: okrugli sto pod nazivom „Traženje mogućeg i potrebnog između kulturnog nasleđa i moderne arhitekture“. Moderator diskusije – kojoj je onlajn prisustvovalo skoro 1000 ljudi – bio je arhitekta i stručni konsultant konkursa gospodin Evangelos Lyroudias, dok je panel govornika svojim prisustvom počastio odabrane članove šire arhitektonske zajednice, građevinske inženjere i drugi stručnjaci koji rade u oblasti urbanizma.
Događaj je počeo kratkim govorom lidera inicijative ArXellence i direktora za inovacije ALUMIL-a, gospodina Nikolaos Salpingidis, koji je napomenuo da su „arhiteke iz 90 zemalja zamislile naš grad i njegovu budućnost. „Ono što smo želeli sa ovim konkursom je da pronađemo načine za koje ćemo moći da realizujemo takve projekte u budućnosti, a da ne ostanu samo ideje na papiru.“ Tokom diskusije, govornici su se fokusirali na glavno pitanje preuređenja i redizajniranja zapadne rive i izneli svoje perspektive o pitanjima arhitekture. i urbanistički dizajn.

 

Tematske šetnje

ALUMIL, u saradnji sa Thessaloniki Walking Tours i SIMVOLI | Conference & Cultural Management, ponudio je javnosti program obilaska šireg područja zapadne obale, besplatno. Tura „Kod Zapadne kapije“ sastavila je slagalicu jednog kraja bogate prošlosti: od Vile Petridi, Safousove ulice i prostora geta Barona Hirsa, do Stare železničke stanice, Mylos, VILKA, Muzeja vode i Francuski frižider, svaka lokacija „priča“ svoju priču. Poslednja stanica svakog obilaska bilo je dvorište amblematične zgrade Stare klanice, gde su učesnici imali priliku da posete izložbu ArXellence 2.
Pored šetnji koje nudi ALUMIL, za vikend 25. i 26. septembra organizovane su i „šetnje industrijskog nasleđa“ u okviru Otvorene kuće u Solunu. Šetnje su imale Vilku kao polaznu tačku i išle su po celom prostoru oko Ulice 26. oktobra, sa zaustavljanjem kod najznačajnijih objekata. Poslednja stanica šetnji Otvorenih vrata bila je i dvorište Stare klanice i izložba ArXellence 2. Vredi napomenuti da je ALUMIL još jednom bio zlatni sponzor Otvorene kuće u Solunu, aktivno podržavajući instituciju.

 

 

Pogled u budućnost

ArXellence 2 je bio veliki izazov za ALUMIL. Kompanija, uvek pionirska u svojim oblastima, izvršila je misiju bez presedana: da organizuje međunarodni arhitektonski konkurs uz podršku Međunarodne unije arhitekata (UIA) i stavi Solun u centar pažnje svetske arhitektonske zajednice. Inicijativu ALUMIL-a prihvatile su arhitekte širom sveta, pozdravile su je i predstavnici gradskih institucija i – kako je posećenost pokazala – naišla je na veliki odziv stanovnika grada. Nova platforma arhitektonskih ideja za budućnost zapadne obale je na raspolaganju državi. Ostaje da se uredi odgovarajuće procedure, kako bi ALUMIL-ova vizija za vodeći i samouvereni Solun postala stvarnost.

Dodaj u favorite