Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Novosti

Nacionalna galerija Grčke: ALUMIL učestvuje u impresivnom proširenju

1896. pravnik i ljubitelj umetnosti Alekandros Soutsos zaveštao je svoju veliku umetničku kolekciju državi Grčkoj. U to vreme niko nije mogao da zamisli kako će se koristiti ova kolekcija. Međutim, ova akcija igrala je ključnu ulogu u stvaranju „Nacionalne galerije Grčke“ koja je osnovana 1900. godine u Atini i postala jedna od najznačajnijih građevina u kulturnoj istoriji zemlje. „Nacionalna galerija“, koja ove godine navršava 121 godinu rada, nedavno je proširena na osnovu novog arhitektonskog dizajna i ponovo je pokrenuta 24. marta, dan uoči proslave 200-godišnjice Dana nezavisnosti Grčke.

Arhitektonski biroi GP Architects i D. Vasilopoulos Architects odgovorni su za novi dizajn, a kompanija AKTOR S.A. preduzela je izvođenje. Novi dizajn prati modernu urbanu filozofiju i u skladu je sa pristupom primenjenim na sličnim muzejima u svetu. Konkretno, postojećoj zgradi je dodato 11.000 bruto kvadratnih metara (9.720 kvadratnih metara) više nego udvostručivši njenu funkcionalnu površinu. 

Nakon obnove i proširenja muzej pruža 2.230 kvadratnih metara novih izložbenih prostora. Takođe, zgrada sada ima 1.645 kvadratnih metara skladšta za umetničke kolekcije, ulazni lobi površine 910 kvadratnih metara i dve prodavnice suvenira.

Vredi napomenuti da novouređena Nacionalna galerija sada ima još jedan sprat i tri podzemna nivoa. Objekat je projektovan na način da širi osećaj slobode, istovremeno zadržavajući vezu sa gradom. Savršen primer za to jeste restoran koji se nalazi na poslednjem spratu i pruža panoramski pogled na Atinu i Akropolj. Opsežne zid-zavese objekta privlače pažnju i nude savremeni osećaj, objedinjujući enterijer sa spoljnim okruženjem.

ALUMIL učestvuje u ovom projektu sa mnoštvom arhitektonskih aluminijumskih sistema. Možemo pomenuti SMARTIA M50, napredni sistem zid-zavesa. M50 se ističe minimalnim dizajnom, visokim energetskim performansama, povećanjem prirodnog svetla i poboljšanom statičkom robusnošću, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima. Strukturna stabilnost je veoma važna za muzej poput Nacionalne galerije sa stalnim protokom posetilaca, osiguravajući bezbednost ljudi kao i muzejske umetničke kolekcije. Na kraju, SMARTIA S560 (podizno-klizni) i SMARTIA S67 (okretno-nagibni) upotpunjuju celu konstrukciju pružajući funkcionalnost, visoku toplotnu izolaciju i maksimalnu fleksibilnost bez ugrožavanja estetskog aspekta zgrade.

„Nacionalna galerija Grčke“ jeste prekretnica u modernoj istoriji države i značajna kulturna organizacija koja promoviše grčku umetnost više od jednog veka. Ponosni smo što je ALUMIL pružio visokokvalitetne aluminijumske sisteme i doprineo njegovoj obnovi i proširenju. Nova zgrada „Nacionalne galerije“ predstavlja suštinsko delo svetske umetničke baštine i drago nam je što smo deo ovog projekta!

Dodaj u favorite