Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Penthouse Marousi

Situacija

Zgrada iz 90-ih na severu Atine, stan na poslednjem spratu i potreba za kompletnim preuređivanjem čine osnovne „sastojke“ za ovaj arhitektonski „recept“ koji bi Eleftherios Ambatzis trebalo da stvori.

Rešenje

Ovde sve počinje od neverovatne atinske sunčeve svetlosti, pa je izazov bio da se ona proširi celim prostorom. Glavna promena bila je veza između soba. Stari projekat je prostor delio na mnoge prostorije, dok je novi promovisao unutrašnje jedinstvo koje stvara „dijalog“ između prostora (dnevna soba, trpezarijski sto i kuhinja su objedinjeni - kuhinjski sto predstavlja centralni element). U skladu sa time,  mnogi unutrašnji zidovi su srušeni i kao rezultat toga postignut je nesmetan ulaz prirodnog svetla.

Izuzetan drveni pod postavljen celom površinom prostora stvara osećaj udobnosti. Upečatljiv nameštaj (neke od komada dizajnirao je arhitekta) pojačava kontinuitet prostora: bronzani luster u vidu velike staklene sfere unutar bakarne kupole dnevne sobe i okrugli sto postavljen ispred kamina, podržavaju ideju opuštenosti i smirenosti. I na kraju, posebna karakteristika ovog prostora je nenadmašan pogled na planine Penteli i Imittos. Arhitektonski projekat inkorporirao je ovaj pogled i naglasio ga, koristeći velike otvore, koji su opremljeni kliznim balkonskim vratima sa mniminalno vidljivim aluminijumskim profilima. Svaka prostorija ima jedno ili više vrata koja pružaju izlaz na balkon. Dalje, ogledala u kući stvaraju sjajnu atmosferu, reflektujući spoljašnjost u unutrašnjost.

Ovaj penthaus, smešten u severnom predgrađu Atike, prikazuje kako pametnim dizajnom i minimalističkim pristupom prostor postaje funkcionalniji i jedinstveno atraktivniji.

Identitet projekta

Dodaj u favorite