Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Ncaved kuća

Situacija

NCAVED kuća, delo arhitekata iz studija MOLD ARCHITECTS, daje odgovor na stenovito, vetrovito područje u mestu Agios Sostis na ostrvu Serifos u Grčkoj ugradnjom objekta unutar kosine terena. Rezultat je zaklonjen objekat koji je pruža visok stepen sigurnosti i istovremeno u potpunosti koristi prednosti pogleda na okean.

Rešenje

Arhitektura objekta je generisana projektovanjem pravougaone mreže preko kosine terena, što je rezultiralo trodimenzionalnom „šahovskom tablom“ čvrste materije i praznina. Kruta geometrija prekinuta je rotiranjem spoljne ose mreže. Ova rotacija poslužila je za otvaranje dnevnog boravka i pružanja šireg pogleda.


Uzdužni potporni zidovi od suvog kamena definišu spoljašnjost stambenog prostora kao i direktne poglede prema liniji horizonta. Istovremeno, kraće poprečne pregrade izvedene su od stakla i otvorene su celom dužinom. Ugradnja SUPREME S650 PHOS Eclipse sistema sa aluminijumskim ramovima minimalnih dimenzija i potpuno skrivenom, integrisanom donjom šinom, odnosno prekrivenom mramornom završnom obradom poda, omogućava objedinjavanje spoljašnjeg sa unutrašnjim okruženjem i pruža nesmetan pogled.


Dok se prednji deo objekta u potpunosti otvara prema istočnoj strani, prozori sa zadnje strane su umetnuti ispod nivoa terena i otvoreni u unutrašnje bašte čime je omogućen pojačan protok vazduha i ulaz prirodne svetlosti ove prostorije.


Uzidan u padinu, niz spoljnih stepenica povezuje tri nivoa objekta sa glavnim ulazom koji se nalazi na galeriji dnevne sobe. Ovaj blagi nagib u unutrašnjost kuće polako otkriva naizgled skrivene prostore, dok u isti mah uokviruje poglede prema moru.


Arhitekte objašnjavaju da su „udubljena“ područja „negativni“ prostori koji nastaju odsecanjem i uklanjanjem dela stene. Grubi osećaj prostora prirodnih šupljina stvoren je izborom materijala i boja, kamena, betona, drveta i metalnih obloga.


Izvor za opis iznad bio je MOLD kancelarija arhitekata

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Serifos
Godina
2020
Dodaj u favorite