Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Zapadoceska Energetika

Izazov

U zgradi će biti smešteno sedište jedne etablirane, velike kompanije u Češkoj. Glavni prioritet bilo je stvaranje robusne konstrukcije koja bi obezbedila udobne i funkcionalne radne prostore.

Rešenje

Zapadoceska Energetika A.S. (ZCE), jedna od vodećih korporacija u oblasti energetike Češke, odlučila je da izgradi svoje sedište u zapadnom delu zemlje, tačnije u Plzenju.

Zgrada u kojoj se nalaze centralne kancelarije ZCE -a i koju je projektovao arhitekta Vaclav Drchal spoj je strogog dizajna i modernog pristupa. Beton i staklo se mešaju, a ravne linije konstrukcije prekidaju impresivne krive i polukrugovi. Modularna struktura ne samo da naglašava estetiku, već štiti i zgradu od bilo kakvih izobličenja koja mogu nastati uslijed seizmičke aktivnosti ili oscilacija.

Na fasadi polustrukturni sistem zid zavesa daje konstrukciji snažan dizajnerski identitet, doprinosi njenoj statičkoj robusnosti i poboljšava prirodno osvetljenje, dok se kroz mnoge refleksije koje se stvaraju čini da zgrada menja izgled tokom dana. Štaviše, aluminijumski prozori sa nagibom i okretanjem, okreću energetske performanse i funkcionalnost zgrade i upotpunjuju rezultat projektovanja. Sa spoljne strane zgrade ističe se otvoreno i dobro projektovano parkiralište za zaposlene i posetioce.

Sedište Zapadoceske Energetike u Plzenju u Češkoj Republici savršen je primer arhitekture koja služi potrebama i upotrebi zgrade. Još važnije, dizajn pruža efikasno okruženje za one koji tamo rade, bez preuveličavanja njegove vrednosti.


Identitet projekta

Država
Češka
Grad
Plzen
Godina
2002
Dodaj u favorite