Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Privatni objekat Halandri Atina

Izazov

U atinskoj regiji Halandri, na mirnom putu, izazov je bio stvoriti rezidenciju koja se skladno stapa sa spoljnim okruženjem - okolina ima mnogo zgrada različite namene - naglašavajući element privatnosti. To bi trebalo postići dobrom upotrebom svakog kvadratnog metra, jer je otvoreno tlo za izgradnju bilo ograničeno.

Rešenje

Fokus arhitektonskog predloga koji je dizajnirao Afroditi Aslanidi bio je na objedinjavanju zgrade sa spoljnim okruženjem, kako bi se stvorila ujedinjena konstrukcija koja bi se izdvajala od susednih zgrada. Ova vizija postaje očigledna kada pogledate dvorište koje ne samo da okružuje kuću, već u njoj igra vitalnu ulogu. Takođe, visoko prizemlje doprinosi lakšem pristupu podzemnoj garaži.

Počevši od podruma, možemo primetiti da pomoćne prostorije (garaža, veš itd.) Koegzistiraju sa elegantnom gostinskom sobom, koristeći svaki otvoreni prostor. Pristupajući unutrašnjosti prizemlja, pronašli smo kuhinju koja je otvorena prema trpezariji i istovremeno “skrivena“ od dnevne sobe. Kuhinja je minimalna, a boje su smeđe i sive. Drvene površine se savršeno mešaju sa detaljima od nerđajućeg čelika, dok dvostruki klizni prozor iznad kuhinjske ploče otvara liniju pogleda prema dvorištu i omogućava nesmetano ulazak prirodne svetlosti.


Kada se popnemo gore, prolazimo sa srednjeg sprata sa staklenim ogradama koje postaju most između dva nivoa. Prvi sprat prati filozofiju projektovanja cele zgrade i to je vidljivo odabranom nameštaju. Na ovom spratu nalaze se spavaće sobe, od kojih je svaka opremljena sopstvenim kupatilom. Ovde, kao što se dešava u rezidenciji uopšte, visokokvalitetni aluminijumski okviri podržavaju široke raspone na vratima dvorišta, pojačavajući prirodno osvetljenje, što u kombinaciji sa minimalnim arhitektonskim smerom daje suštinski osećaj klase i elegancije.


I na kraju, jedinstveno i važno područje ove rezidencije je krov. Ovaj veličanstveni deo s pogledom na Filothei dolazi kao proširenje unutrašnjosti na spoljno okruženje. Krov je okružen drvećem, ima bazen, a njegove staklene površine ističu otvorenost i vezu sa ostalim delovima kuće.

Ova spektakularna rezidencija u Atini, projekat koji je konstruisao Domitech, ima prepoznatljiv identitet sa snažnim elementima minimalne arhitekture i dizajnom koji najviše promoviše privatnost. Te vrednosti kuću čine izvanrednom po svojim prostorima, kvalitetu njenih materijala i oprezno stvorenom minimalnom stilu.

* Fotografije: Louisa Nikolaidi.

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Halandri
Godina
2017
Dodaj u favorite

Fabrikatori aluminijuma

Win Doors, Mavrakis Christos & Anastasios GP.