Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Opštinska biblioteka u gradu Kozani

Izazov

Opštinska biblioteka u Kozani u Grčkoj predstavlja dom mnogih sjajnih knjiga grčke književnosti koje imaju ogromnu istorijsku i kulturnu vrednost. Novi kompleks zgrada koji bi zaštitio sve ove važne knjige trebalo bi da ispunjava sve sigurnosne standarde moderne biblioteke koja svojim dizajnom nadahnjuje posetioce.

Rešenje

Preseljenje biblioteke u veći prostor u centru grada postalo je nacrt za arhitekte ANCA (Antoniou - Castro & Associates) koji su podneli predlog projekta. Parcela u kojoj je sagrađena nova biblioteka i njen muzej izdvaja se po jedinstvenom trouglastom obliku.

U početku je zemljište imalo dva poljoprivredna skladišta. Njihovo pozicioniranje vodilo je na neki način arhitektonski dizajn. Dva glavna kubusa dominiraju nad tlom. U osnovi zemljišta nalazi se biblioteka, a na vrhu muzej. Prostor između njih povezan je kroz višenamensku zgradu, koja je ujedno i recepcija i prostor za događaje.

Iako su se arhitekte odlučile da slede minimalne i jasne linije, ova činjenica ne utiče na veličanstvenost zgrade. 

Obloga fasade izrađena je od armiranog betona koji se oslanja na aluminijumsku podkonstrukciju vezanoj za zidanu fasadu. Kompleksom dominira objedinjavanje prostora koje doprinosi skladnom kretanju posetilaca i ističe ideju „deljenja“ znanja koje biblioteka poseduje. Takođe, naglasak stavlja na filozofiju „razmene znanja“ koju svaka biblioteka promoviše. Spektakularni aluminijumski sistemi estetski dopunjuju konstrukciju i pružaju toplotnu izolaciju, visoku pristupačnost i bogato prirodno osvetljenje, podižući iskustvo posetioca.

Nova zgrada opštinske biblioteke Kozani, Grčka, savremena je znamenitost grada. Njen savremeni dizajn šalje poruku inovacije i kulture, upravo na način na koji to čine posebne kolekcije knjiga.Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Kozani
Godina
2006
Dodaj u favorite

Fabrikatori aluminijuma

Bros Mitsiakou