Knowledge-Base-Header

Resurse informationale despre aluminiu

Aluminium Element Information

Materialul

Aluminiul este un metal cu proprietati mecanice excelente ce a determinat revolutii in multe domenii tehnologice. Desi este mult mai usor decat alte metale, are o putere mecanica foarte mare, motiv pentru care este utilizat atat de des in domeniul aeronauticii. Mai mult decat atat, este foarte rezistent la multe forme de coroziune si nu necesita costuri ridicate pentru mentenanta. Aluminiul este al treilea cel mai intalnit element din scoarta terestra. Este un material ""ecologic"", ce poate fi reciclat de un numar nelimitat de ori, pastrandu-si in acelasi timp caracteristicile, fara a se degrada in timp. Intr-adevar, energia necesara reciclarii ei este de doar 5% din totalul consumat pentru productia sa initiala. Asadar, nu este o surpriza faptul ca 85% din aluminiul folosit in constructii, la nivel european, provine din  reciclare. Aluminiul beneficiaza de o combinatie unica si inegalabila de proprietati, ceea ce face din el sa fie un material de constructii versatil, functional si atractiv.
 • Greutate
  Aluminiul este usor si are o treime din densitatea otelului.
 • Duritate
  Aluminiul este un material durabil, cu o rezistenta la tractiune de 70 pana la 700MP, depinzand de aliaj si de procesul de manufacturare. Extrudarea aliajului potrivit si designul sunt la fel de puternice precum otelul.
 • Elasticitate
  Modulul lui Young pentru aluminiu este o treime din cel al otelului (E=70,000 Mpa), insemnand ca momentul inertiei trebuie sa fie de trei ori mai mare pentru extrudarea aluminiului pentru a obtine aceeasi deviere ca a unui profil de otel.
 • Formabilitate
  Aluminiul are o formabilitate buna, o caracteristica utilizata in extrudare. Aluminiul poate fi, de asemenea, turnat, extras sau frezat.
 • Automatizari
  Aluminiul este foarte usor de procesat. Este un metal potrivit pentru formare atat in conditii calde, cat si la temperaturi reci.
 • Imbinare
  Aluminiul poate fi imbinat folosind toate metodele disponibile, precum sudarea, lipirea, lipirea adeziva si nituirea.
 • Rezistenta la coroziune
  Un strat subtire de oxid este format in contact cu aerul, generand o protectie eficienta contra coroziunii, chiar si in medii extrem de corozive. Acest strat poate fi ulterior intarit cu un tratament de suprafata, precum anodizarea sai vopsirea in camp electrostatic.
 • Conductibilitatea
  Conductibilitatea electrica si termica ale aluminiului sunt foarte bune, chiar si in comparatie cu cuprul. Mai mult decat atat, un conductor din aluminiu cantareste jumatate din echivalentul sau din cupru.
 • Extindere liniara
  Aluminiul are un coeficient ridicat de extindere liniara, in comparatie cu alte metale. Acest fapt trebuie luat in considerare in stadiul proiectarii, pentru a compensa diferenta in extindere.
 • Material non-toxic
  Aluminiul este un material non-toxic si este, asadar, potrivit pentru medii de preparare si depozitare a alimentelor.
 • Reflexivitatea
  Aluminiul reflecta foarte bine atat lumina, cat si caldura.

Ce este un aliaj?

Aliajele din aluminiu sunt aliaje in care materialul predominant este aluminiul (Al). Elementele ce se regasesc de regula in aliaje sunt cuprul, magneziul, manganul, siliciul si zincul. Exista doua clasificari principale si anume aliaje turnate si aliajele forjate, amandoua fiind ulterior subdivizate in categoriile tratabile termic si non-tratabile termic. Aproximativ 85% din aluminiu este utilizat pentru produse forjate, de exemplu foliile sau extrudarile. Aliajele din aluminiu turnate se transforma in produse cu costuri eficientizate, datorita punctului scazut de topire, desi au general o rezistenta mai mica la tractiune decat aliajele forjate. Cel mai important sistem din aliaj de aluminiu turnat este Al-Si, unde nivelurile ridicate de siliciu (4.0-13%) contribuie la obtinerea unor bune caracteristici de turnare. Aliajele din aluminiu sunt frecvent utilizate in structurile si componentele de inginerie, acolo unde este necesara rezistenta la coroziune si o greutate redusa.

Aliajele care au in componenta lor majoritar aluminiu au jucat un rol important in industria aerospatiala, odata cu introducerea navelor cu invelis metalic. Aliajele aluminiu-magneziu sunt atat mai usoare decat orice alt aliaj al aluminiului, precum si mult mai putin inflamabile decat aliajele ce contin un procent ridicat de magneziu.

Suprafetele din aliaje de aluminiu vor dezvolta un strat alb, protector de oxid de aluminiu daca sunt lasate neprotejate prin anodizare si/sau datorita lipsei vopsirii corespunzatoare. Intr-un mediu umed, coroziunea galvanica poate surveni cand un aliaj de aluminiu este plasat in contact electric cu alte metale cu potential de corodare mai ridicat. Acest proces poate surveni sub forma exfolierii sau ca o coroziune intergranulara. Aliajele de aluminiu pot fi tratate necorespunzator termic. Acest lucru cauzeaza separarea elementelor interioare, urmand ca apoi metalul sa se corodeze din interior spre exterior. Aliajele din aluminiu au un numar impresionant de proprietati, fiind utilizare in structuri de inginerie. Sistemele din aliaj sunt clasificate de un sistem numerologic (ANSI) sau prin nume ce indica principalele elemente ale sale (DIN si ISO)>

Alloy list

General alloy natural properties

The 6000 series has good extrudability and can be solution heat treated at the extrusion temperature. Furthermore, these alloys have medium to high strength, are easy to weld and offer good resistance to corrosion, even in marine environments. The bulk of the extruded material for load bearing constructions is made from these qualities. They are used for load bearing constructions both on land and at sea.

Alegeti aliajul potrivit

Selectarea aliajului potrivit pentru o aplicatie data aduce in discutie consideratiile privind rezistenta la tractiune, densitatea, ductilitatea, formabilitatea, lucrabilitatea, sudabilitatea si rezistenta la coroziune.
 • EN AW-6060 - ISO: AIMgSi Compozitie: Al 0,5Mg 0,5Si Fe
  Aplicatii: Sectiuni arhitecturale pentru ferestre, usi, pereti cortina. Sisteme de tamplarie, luminatoare, scari, balustrade, garduri, sectiuni, module electronice, sisteme flexibile de asamblare, elemente pentru masinarii speciale, podele pentru camioane si rulote, instalatii pneumatice, cale ferata, aplicatii interioare, tevi pentru irigatii, incalzire si racire, mobila, echipament pentru birouri. Proprietati caracteristice: Rezistenta foarte buna contra coroziunii, sudabilitate exceptional, formabilitate foarte buna la temperaturi reci. Aliaj tratabil termic cu duritate medie, cu o putere usor mai slaba decat 6005A. Utilizat cel mai frecvent pentru sectiuni transversale. Calitate standard pentru decorarea anodizata. Formele produsului: Bare, forma sectiunii de profil, tija, melc, tubular, cablu.
 • EN AW - 6063 - ISO: Compozitie: AlMg0,75Si Al 0,7Mg 0,4Si
  Aplicatii: Sectiuni arhitecturale pentru ferestre, usi, pereti cortina, sisteme de tamplarie, luminatoare, scari, balustrade, sectiuni, module electronice, sisteme flexibile de asamblare, elemente pentru masinarii speciale, podele pentru camioane si rulote, instalatii pneumatice, cale ferata, aplicatii interioare, tevi pentru irigatii, mobila si echipament pentru birouri, aplicatii pentru calorifere. Proprietati caracteristice: Rezistenta foarte buna contra coroziunii, sudabilitate exceptionala. Aliaj tratabil termic cu duritate medie, usor sub 6005A. Formabilitate foarte buna la temperaturi reci, pretabil pentru sectiuni transversale, calitate standard pentru decorare anodizata. Formele produsului: bare, forma sectiunii de profil, tija, melc, tubular, fasie, cablu.
 • EN AW - 6005A - AlSiMg(A): Al 0,6Mg 0,7Si Mn Cr
  Aplicatii: Structuri de profile pentru cale ferata si autobuze cu sectiuni complexe (structuri integrale). Inginerie structurala, piloni, platforme, tevi, aplicatii in industriile de precizie electrica si mecanica, sectiuni extrudate pentru diferite scopuri si care necesita o duritate mai mare de 6060 si 6063, structuri pentru vase, mobila. Proprietati caracteristice: Rezistenta foarte buna contra coroziunii, sudabilitate exceptionala, aliaj tratabil termic cu duritate medie, rezistenta usor peste 6060 si 6063. Caracteristici de extrudare mai bune decat 6082 si 6061 pentru sectiuni transversale.
 • EN AW-6082 - ISO: AlSi1MgMn Compozitie: Al 09,Mg 1,0Si 0,7Mn
  Aplicatii: Structuri dure in garnituri de cale ferata, rame pentru camioane, constructia de nave, poduri civile, poduri militate, biciclete. Masinarii: platforme, flanse, sisteme hidraulice, echipament minier, piloni si turnuri, barci cu motor, tehnologie nucleara, structuri pentru barci (mai ales pentru apa dulce), tubulatura pentru schele, tamplarie pentru corturi si hale, tevi, nituri. Proprietati caracteristice: Rezistenta foarte buna contra coroziunii, sudabilitate exceptionala (duritate redusa in zona sudurii), masinabilitate buna, buna formabilitate la temperatura rece, constructie tratabila termic cu rezistenta medie. Aliaj cu duritate usor mai ridicata fata de 6061. Nu este recomandata pentru sectiuni complexe.