Knowledge-Base-Header

Τα πάντα για το Αλουμίνιο

Aluminium Element Information

Γιατί αλουμίνιο;

Το αλουμίνιο είναι μέταλλο με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και έχει εισάγει μια επανάσταση σε πολλά τεχνολογικά πεδία. Αν και πολύ ελαφρύτερο από άλλα μέταλλα, διαθέτει πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή, και γι 'αυτό χρησιμοποιείται τόσο πολύ στον πολύ απαιτητικό τομέα της αεροναυπηγικής. Επιπλέον, είναι πολύ ανθεκτικό στις διάφορες μορφές διάβρωσης και απαιτεί ελάχιστο κόστος συντήρησης. Το αλουμίνιο είναι επίσης το τρίτο πιο κοινό στοιχείο που υπάρχει στο φλοιό της γης. Πρόκειται για ένα «πράσινο» υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του χωρίς καμία ποιοτική υποβάθμιση. Πράγματι, η ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωσή της είναι μόνο το 5% εκείνης που καταναλώνεται στην αρχική της παραγωγή. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην Ευρώπη το 85% του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στις κατασκευές προέρχεται από ανακύκλωση του. Το αλουμίνιο έχει ένα μοναδικό και ασυναγώνιστο συνδυασμό ιδιοτήτων, που σημαίνει ότι είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ιδιαίτερα χρηστικό και ελκυστικό δομικό υλικό.
 • Βάρος
  Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ, με πυκνότητα στο ένα τρίτο του χάλυβα.
 • Δύναμη
  Το αλουμίνιο είναι ισχυρό με αντοχή εφελκυσμού από 70 έως 700 MPa, ανάλογα με το κράμα και τη διαδικασία κατασκευής. Διελάσεις του σωστού κράματος και σχεδιασμού είναι τόσο ισχυρές όσο ο δομικός χάλυβας.
 • Ελαστικότητα
  Η σταθερά του Young για το αλουμίνιο είναι στο ένα τρίτο του χάλυβα (E = 70.000 Mpa). αυτό σημαίνει ότι η ροπή αδράνειας πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη για μια εξώθηση αλουμινίου για να επιτευχθεί η ίδια παραμόρφωση με ένα χαλύβδινο προφίλ.
 • Μορφοποίηση
  Το αλουμίνιο έχει καλή ικανότητα μορφοποίησης, ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται πλήρως στην διέλαση. Το αλουμίνιο μπορεί επίσης να χυτευθεί, να μορφοποιηθεί σε σύρμα και έλασμα και να θρυμματιστεί.
 • Μηχανουργεία
  Το αλουμίνιο είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Για την κατεργασία του μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμβατικά μηχανήματα όπως πριόνια και τρυπάνια. Το αλουμίνιο είναι επίσης κατάλληλο για το κατεργασία τόσο σε θερμό όσο και σε κρύο περιβάλλον.
 • Συγκόληση
  Το αλουμίνιο μπορεί να συγκοληθεί χρησιμοποιώντας όλες τις συνήθεις διαθέσιμες μεθόδους, όπως ηλεκτροσυγκόλληση, συγκόλληση κόλλας και περιδίνηση.
 • Αντοχή στη διάβρωση
  Στο αλουμίνιο από τη φύση σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα οξειδίου στην επιφάνεια που βρίσκεται σε επαφή με τον αέρα, το οποίο παρέχει πολύ καλή προστασία από τη διάβρωση, ακόμη και σε διαβρωτικά περιβάλλοντα. Αυτό το στρώμα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με επιφανειακή επεξεργασία όπως ανοδίωση ή ηλεκτροστατική βαφή.
 • Αγωγιμότητα
  Οι θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα του αλουμινίου είναι πολύ καλές, ακόμα και σε σύγκριση με το χαλκό. Επιπλέον, ένας αγωγός αλουμινίου ζυγίζει το ήμισυ του αντίστοιχου αγωγού χαλκού.
 • Γραμμική διαστολή
  Το αλουμίνιο έχει σχετικά υψηλό συντελεστή γραμμικής διαστολής σε σύγκριση με άλλα μέταλλα. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού για να αντισταθμιστούν οι διαφορές στην επιμύκηνση.
 • Μη τοξικό
  Το αλουμίνιο δεν είναι δηλητηριώδες και επομένως είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την παρασκευή και την αποθήκευση τροφίμων.
 • Αντανακλαστικότητα
  Το αλουμίνιο είναι ένας πολύ καλός ανακλαστήρας φωτός και θερμότητας

Ποια είναι τα κράματα του αλουμινίου

Τα κράματα αλουμινίου είναι κράματα στα οποία το αλουμίνιο (Al) είναι το κυρίαρχο μέταλλο. Τα τυπικά στοιχεία κραματοποίησης είναι χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πυρίτιο, κασσίτερος και ψευδάργυρος. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, δηλαδή τα κράματα χύτευσης και τα σφυρήλατα κράματα, τα οποία υποδιαιρούνται περαιτέρω στις κατηγορίες που μπορούν να υποστούν θερμική επεξεργασία και όσα δεν μπορούν να υποστούν θερμική επεξεργασία. Περίπου το 85% του αλουμινίου χρησιμοποιείται για προϊόντα από σφυρήλατο σίδερο, για παράδειγμα έλαση πλακών, φύλλα και διελάσεις. Τα χυτά κράματα αλουμινίου παράγουν οικονομικά αποδοτικά προϊόντα λόγω του χαμηλού σημείου τήξης, αν και γενικά έχουν χαμηλότερες αντοχές εφελκυσμού από τα κράματα που έχουν κατασκευαστεί με μηχανική παραμόρφωση. Το πιο σημαντικό σύστημα χύτευσης από κράμα αλουμινίου είναι το Al-Si, όπου τα υψηλά επίπεδα πυριτίου (4.0-13%) συμβάλλουν στην παροχή καλών χαρακτηριστικών χύτευσης. Τα κράματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται ευρέως σε μηχανικές κατασκευές και εξαρτήματα όπου απαιτείται χαμηλό βάρος ή αντοχή στη διάβρωση.

Τα κράματα που αποτελούνται κυρίως από αλουμίνιο έχουν μεγάλη σημασία στην αεροναυπηγική βιομηχανία μετά την εισαγωγή μεταλλικών αεροσκαφών. Τα κράματα αλουμινίου-μαγνησίου είναι κατά πολύ ελαφρύτερα από άλλα κράματα αλουμινίου και πολύ λιγότερο εύφλεκτα από τα κράματα που περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό μαγνησίου.

Οι επιφάνειες από κράματα αλουμινίου αναπτύσουν ένα λευκό, προστατευτικό στρώμα οξειδίου του αργιλίου εάν εκτεθούν απροστάτευτες είτε μεσω ανοδίωσης ή / και σωστές διαδικασίες βαφής. Σε υγρό περιβάλλον, μπορεί να συμβεί γαλβανική διάβρωση όταν ένα κράμα αλουμινίου τοποθετείται σε ηλεκτρική επαφή με άλλα μέταλλα με περισσότερο διαβρωτικό χαρακτήρα από το αλουμίνιο και υπάρχει ηλεκτρολύτης που επιτρέπει την ανταλλαγή ιόντων. Η παραπάνω διαδικασία αναφέρεται ως διάβρωση διαφορετικών μετάλλων, και μπορεί να συμβεί ως απολέπιση ή ως ενδοκοκκώδης διάβρωση. Τα κράματα αλουμινίου μπορούν να υποστούν θερμική επεξεργασία. Αυτό προκαλεί το εσωτερικό διαχωρισμό των στοιχείων και το μέταλλο διαβρώνεται από μέσα προς τα έξω. Κράματα αλουμινίου με ευρύ φάσμα ιδιοτήτων χρησιμοποιούνται σε μηχανολογικές κατασκευές. Τα συστήματα κραμάτων ταξινομούνται με σύστημα αριθμών (κατα ANSI) ή με ονόματα που υποδεικνύουν τα κύρια συστατικά κραμάτων τους (κατα DIN και ISO).

Λίστα κράματος

Η Σειρά 6000 αποτελείτε απο τα κράματα που κατά βάση χρησιμοποιούνται στην διέλαση για την παραγωγή προφίλ. Η ομάδα αυτή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

 • Στην πρώτη κατηγορία θα βρούμε τα κράματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και πυρίτιο και που σε συνδυασμό με το μαγγάνιο, χρώμιο και ψευδάργυρο εξασφαλίζουν υψηλές μηχανικές ιδιότητες.
  Χαρακτηριστικά κράματα: 6005, 6061, 6082.
 • Στην δεύτερη κατηγορία τα κράματα περιέχουν μικρότερες ποσότητες μαγνησίου και πυριτίου και προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες διέλασης, αλλά και χαμηλότερες μηχανικές ιδιότητες. Παρουσιάζουν καλή διακοσμητική συμπεριφορά και έτσι χρησιμοποιούνται ευρέως στις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές εφαρμογές.
  Χαρακτηριστικά κράματα: 6060,6063.

Επιλέξτε το σωστό κράμα:

Η επιλογή του σωστού κράματος για μια συγκεκριμένη εφαρμογή προυποθέτει εκτιμήσεις της αντοχής του σε εφελκυσμό, της πυκνότητας, της ολκιμότητας, της επεξεργασιμότητας, της συγκολλησιμότητας και της αντοχής στη διάβρωση,
 • EN AW-6060 - ISO: AIMgSi Σύνθεση: Al 0,5Mg 0,5Si Fe
  Το κράμα αυτό χρησιμοποιείται συχνότερα σε εφαρμογές που απαιτούν φινίρισμα υψηλής ποιότητας και όπου η μηχανική αντοχή δεν είναι ο κρίσιμος παράγοντας. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το κράμα 6060 περιλαμβάνουν κορνίζες, έπιπλα και αρχιτεκτονικά συστήματα.
 • EN AW - 6063 - ISO: Σύνθεση: AlMg0,7Si Al 0,7Mg 0,4Si
  Αυτό το δημοφιλές κράμα ανήκει στην κατηγορία των θερμικά κατεργασμένων κραμάτων. Το κράμα 6063 έχει μια λεπτότερη δομή κόκκων από το 6061 και προσφέρει την βέλτιστη εμφάνιση μετά την ανοδίωση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη διάβρωση με καλή κατεργασιμότητα και συγκολλησιμότητα. Οι συνήθεις χρήσεις περιλαμβάνουν σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς και αρχιτεκτονικές εφαρμογές.
 • EN AW-6005A- ISO: AlSiMg(A) : Al 0,6Mg 0,7Si Mn Cr
  Tο κράμα 6005A είναι ένα ευέλικτο κράμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δομικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, στις βιομηχανίες εμπορικών μεταφορών, αυτοκινητοβιομηχανίας, βιομηχανίας ηλεκτρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού. Το κράμα 6005Α μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τυποποιημένων και εξειδικευμένων προφίλ διαφόρων σχημάτων που είναι στερεά (flat) ή κοίλα σε σχεδιασμό(hollow). Το κράμα αυτό είναι μέσης ισχύος, θερμικά κατεργάσιμο και με εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση. Ένας σωλήνας 6005Α έχει πολύ καλές ιδιότητες κάμψης.
 • EN AW-6082 - ISO: AlSi1MgMn Composition: Al 0,9Mg 1,0Si 0,7Mn
  Αυτό το κράμα δεν είναι κατάλληλο για διακοσμητική ανοδίωση, αλλά σίγουρα χαρακτηρίζεται ως μια εξαιρετική επιλογή για κτίρια υψηλής αντοχής και δομικά στοιχεία. Οι εφαρμογές για το κράμα 6082 περιλαμβάνουν προφίλ καρότσας για φορτηγά καθώς και για δάπεδα