ALUMIL BEYOND
Αειφορία – Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κοινωνική Προσφορά
Τα Επιτεύγματά μας σε αριθμούς
Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023
"Χτίζουμε τη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, έχοντας την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στις σημαντικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα."
Ενσωματώνουμε Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών
Βραβεία & Αναγνώριση
Πλαστική ρύπανση: Ας γίνουμε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.
Μετά από το θέμα μας για τις αλλαγές που συντελούνται στην Αρκτική, τις συνέπειές τους σε όλο τον κόσμο και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, συνεχίζουμε την ενημέρωση για τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, εστιάζοντας στην πλαστική ρύπανση.
Γνωρίζετε ότι
Η παραγωγή του πρώτου συνθετικού πλαστικού, του βακελίτη, ξεκίνησε το 1907, σηματοδοτώντας την έναρξη της δραστηριότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών, η οποία, μετά το 1950, άρχισε να αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, με την ετήσια παραγωγή πλαστικών το 2019 να ανέρχεται σε 460 εκατομμύρια τόνους.
Τι είναι η πλαστική ρύπανση
Με τον όρο πλαστική ρύπανση εννοούμε την παρουσία πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον, τα οποία έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στην άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα όσο και στην ανθρώπινη υγεία: Αφενός τα πλαστικά μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες στο έδαφος και το νερό και αφετέρου μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα ο καθένας μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα.
Πλαστική ρύπανση στη θάλασσα
Κάθε χρόνο, διαρρέουν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, 11 χιλιάδες εκ των οποίων υπολογίζεται πως καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες. Ειδικά οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μια σύγχρονη περιβαλλοντική μάστιγα: Από το 1 τρισεκατομμύριο που παράγονται ετησίως, μόλις το 1% ανακυκλώνεται, με το υπόλοιπο 99% να καταλήγει στο έδαφος και τον ωκεανό. Οι πλαστικές σακούλες ευθύνονται για τον θάνατο 100.000 θαλάσσιων ειδών ζώων κάθε χρόνο, όπως οι θαλάσσιες χελώνες που μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες και, στην προσπάθειά τους να τις φάνε, πνίγονται.
Μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης;
Φυσικά και μπορούμε. Αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών και αυξάνοντας την ανακύκλωσή τους. Συγκεκριμένα μπορούμε:
- Να ελαχιστοποιήσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα μπουκάλια νερού, τα ποτήρια καφέ, τα καλαμάκια, τις σακούλες, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα είδη από υλικά φιλικά προς στο περιβάλλον.
- Να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά τα πλαστικά απορρίμματα, συμβάλλοντας στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στη χώρα μας. Βρες τον αναλυτικό και χρηστικό οδηγό της WWF Ελλάδας σχετικά με τη σωστή ανακύκλωση πλαστικών εδώ.
- Να στηρίζουμε, όσο και όπως μπορεί ο καθένας μας, πρωτοβουλίες για τη μείωση των πλαστικών, συμμετέχοντας, για παράδειγμα, σε εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών ή/και βυθών.
- Να ενημερώνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης και να ενθαρρύνουμε συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς μας να μειώσουν τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά τους.
Τι κάνουμε στην ALUMIL
Στην ALUMIL, επιλέγουμε να είμαστε μέρος της λύσης.
- Καταρχάς, ακολουθούμε πιστά την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας και από το 2002 εφαρμόζουμε ένα πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001, εξασφαλίζοντας την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων μας με το φυσικό περιβάλλον.
- Μειώνουμε δραστικά τη χρήση πλαστικού σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα.
- Υποστηρίζουμε ως χορηγοί και συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, όπως το εθελοντικό πρόγραμμα Blue Halkidiki 2022 του περιβαλλοντικού συλλόγου Greek Eco Project, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί στον Τορωναίο Κόλπο της Χαλκιδικής, με «ψαριά» 3,5 τόνους απορριμμάτων.
- Χρηματοδοτήσαμε το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», το οποίο ενεργεί για τον καθαρισμό των επιπλεόντων απορριμμάτων, συμβάλλοντας στον καθαρισμό της θάλασσας από το φυτοπλαγκτόν.
- Σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς οργανισμούς, συμμετέχουμε σε «δράσεις γειτονιάς», όπως ο καθαρισμός του πάρκου «Μάνος Χατζιδάκις» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου από μέλη της εθελοντικής μας ομάδας Green Ambassadors και Alumilers από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Διάβασε περισσότερα για τη συγκεκριμένη δράση μας εδώ.
- Χρησιμοποιούμε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στα γραφεία μας σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς και οργανώνουμε συστηματικά καμπάνιες ενημέρωσης για τους ανθρώπους μας σχετικά με τη σημασία της μείωσης χρήσης και της ανακύκλωσης πλαστικού. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ανακύκλωση στην ALUMIL; Διάβασε το άρθρο που θα βρεις εδώ.
Κλείνοντας, αξίζει να θυμόμαστε ότι κάθε πράξη μετράει. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.
Θέλεις να είσαι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος; Η επιλογή είναι δική σου!
Επικοινωνία
Σχετικά με ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Φόρμα επικοινωνίας