Alumil Cyprus
Choose your local website

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Βρείτε ό,τι χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας

Παρέχουμε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και το πιο ενημερωμένο υλικό, για να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία. Ανεξάρτητα από την αγοραστική φάση στην οποία βρίσκεστε, εμείς μπορούμε να σας υποστηρίξουμε, ώστε να βρείτε αυτό που επιθυμείτε.

Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος

Η πρόκληση

Όταν το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφηνε, μέσω της διαθήκης του , τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του στο ελληνικό κράτος, ίσως κανείς να μη μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η αξιοποίησή της. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια συνετέλεσε στο να ιδρυθεί το 1900 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος και έτσι να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ιστορικό κτίριο για την πολιτισμική ιστορία της χώρας. Η Εθνική Πινακοθήκη, που συμπλήρωσε φέτος 121 χρόνια ζωής, είχε την ανάγκη ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που θα την προετοιμάσει για τη νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της.

Η λύση

Το έργο της μελέτης για τη νέα Πινακοθήκη ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Grammatopoulos -Panousakis Architects και D Vasilopoulos Architects, ενώ η κατασκευή του έργου ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. Ο νέος σχεδιασμός ακολουθεί τη φιλοσοφία μιας σύγχρονης μεγαλούπολης και είναι στα πρότυπα αντίστοιχων μεγάλων μουσείων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 11.000 τετραγωνικά μέτρα στο προϋπάρχον κτίριο,  υπερδιπλασιάζοντας ουσιαστικά τους λειτουργικούς του χώρους (το αρχικό κτίριο ήταν μεγέθους 9.720 τετραγωνικών μέτρων). Μέσα από την ανακαίνιση και επέκτασή του, το μουσείο αποκτά νέους εκθεσιακούς χώρους 2.230 μέτρων. Επίσης, δημιουργούνται 1.645 τ.μ. αποθηκών για έργα τέχνης, αίθουσα υποδοχής 910 τ.μ., καθώς και δύο πωλητήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη απέκτησε έναν ακόμη όροφο και επιπλέον βάθος τριών επιπέδων. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο ώστε να αναπνέει και να δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, αλλά και της συνομιλίας με την πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, που έχει πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη. Τα συστήματα αλουμινίου ολοκληρώνουν τη συνολική κατασκευή, παρέχοντας υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης και μέγιστη λειτουργικότητα, χωρίς συμβιβασμούς ως προς την αισθητική ταυτότητα του κτιρίου. 
Το κέλυφος του κτιρίου εντυπωσιάζει με τα σύγχρονα εκτεταμένα υαλοπετάσματα, που παρέχουν μοντέρνα αίσθηση και ενοποίηση του εξωτερικού με το εσωτερικό περιβάλλον. Το minimal προηγμένο σύστημα υαλοπετασμάτων συμβάλλει στην ενίσχυση του φυσικού φωτισμού αλλά και στην αυξημένη στατικότητα έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόσο ο σωστός φωτισμός, όσο και η στατικότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για ένα μουσείο όπως η Εθνική Πινακοθήκη, με συνεχή διέλευση επισκεπτών, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται αφενός η ευχάριστη αίσθηση για τους επισκέπτες και αφετέρου η απόλυτη ασφάλεια τόσο των ανθρώπων όσο και των εκθεμάτων. 
 
*Αρχική μελέτη: Μυλωνάς Φατούρος Μουτσόπουλος (Δεν υλοποιήθηκε στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου). Τελική Μελέτη Μυλωνάς Φατούρος και Συνεργάτης ο Δ. Αντωνακάκης (νέος Αρχιτέκτων). Η  μελέτη επέκτασης και εκσυγχρονισμού εκπονήθηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία    Grammatopoulos -Panousakis Architects και D Vasilopoulos Architects.

Ταυτότητα έργου

Χώρα
Ελλάδα
Πόλη
Αθήνα
Έτος
2021
Αποθήκευση

Εταιρική Υπευθυνότητα

Διακυβέρνηση

72%

αύξηση των γυναικών σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα

Κοινωνία

11.959hrs

κατάρτισης των ανθρώπων μας και επαγγελματιών του κλάδου

Περιβάλλον

75%

χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου στην ετήσια παραγωγή μας

Αειφορία - Βιώσιμη Ανάπτυξη - Κοινωνική Προσφορά

Με όραμα οι επόμενες γενιές να κληρονομήσουν έναν τόπο όπου θα μπορούν να ζουν και να δημιουργούν όπως ονειρεύονται, επενδύουμε συστηματικά σε πρωτοβουλίες που μεγιστοποιούν το θετικό μας αποτύπωμα στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης.