Alumil Cyprus
Choose your local website

Κατοικία στο Απολλώνιο - Η Μικρή του Εντοπία

Η πρόκληση

Η διώροφη αυτή κατοικία, η οποία βρίσκεται στον οικισμό «Απολλώνιο» στο Πόρτο Ράφτη, έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ανακαινίστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας. Ο οικισμός αυτός, ο οποίος ήταν και το τελευταίο έργο του Δοξιάδη, σχεδιάστηκε με μέτρο τον άνθρωπο και κύρια στοιχεία την ομορφιά, τη λογική και την ανθρώπινη ευτυχία, με άλλα λόγια την αληθινή αρχιτεκτονική. 

Μεγάλη η πρόκληση για έναν αρχιτέκτονα όπως ο Μιχάλης Κραουνάκης (K-Division Architecture) να επέμβει σε ένα κτίριο με τόσο ισχυρές αρχιτεκτονικές αρχές αλλά και ιστορία. Είναι χρέος του να τις ερευνήσει και αφομοιώσει σεβόμενος το έργο ενός τόσο μεγάλου αρχιτέκτονα, αποτίνοντας το δικό του φόρο τιμής. 

Η λύση

Η κατοικία αποτελείται από δυο επίπεδα τα οποία εκτονώνονται στις αντίστοιχες αυλές τους. Στο ανώτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος, αναπτύσσονται το σαλόνι με την τραπεζαρία, η κουζίνα καθώς και το κυρίως υπνοδωμάτιο με το λουτρό του. Ένα εσωτερικό κλιμακοστάσιο οδηγεί στο κατώτερο επίπεδο το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία λουτρά καθώς και τις βοηθητικές χρήσεις της κατοικίας. 

Κύριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του Δοξιάδη ήταν η επιλογή φυσικών, λιτών στοιχείων, τα οποία, θα έδιναν την ιδέα ότι το Απολλώνιο είχε φυτρώσει μέσα από τη γη και σε συνεργασία με τη φύση, θα εντασσόταν στο περιβάλλον του.  

Συντηρήθηκε η υπάρχουσα πέτρινη τοιχοποιία, ενώ αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα, τα οποία είχαν υποστεί φθορές από το χρόνο, με σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου ώστε, σε συνδυασμό με τη θερμομόνωση και υγρομόνωση του δώματος, να αποκτήσει το σπίτι τις ανάλογες ιδιότητες έναντι των κακών καιρικών φαινομένων του χειμώνα. Τέλος, αντικαταστάθηκε η πέργκολα της εισόδου με μια πιο σύγχρονη κατασκευή η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ένοικος της οικίας την ποσότητα τόσο του ηλιασμού όσο και του αερισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω των ηλεκτρικά κινουμένων περσίδων. 

Τέλος, επιλέχθηκαν γήινα υλικά τα οποία, σε συνδυασμό με τη μοντέρνα επίπλωση και τους ιδιαίτερους χρωματικούς τόνους, έδωσαν την απαιτούμενη φρεσκάδα στην κατοικία.  

*Η περιγραφή που αναπτύχθηκε προέρχεται από πηγή του Αρχιτέκτονα αξιοποιώντας κάθε πληροφορία που παραχωρήθηκε για το έργο.

Ταυτότητα έργου
Χώρα
Ελλάδα
Πόλη
Πόρτο Ράφτη
Περιοχή
Αττική
Έτος
2016
Αποθήκευση

Κατασκευαστές αλουμινίου

JVS –Τζεβελέκας Systems Ε.Π.Ε - Τζεβελέκας Γιάννης

Τατοΐου 111
+30 210 6204721