Alumil Cyprus
Choose your local website

Ncaved House

Η περίπτωση

Σε μία βραχώδη και εκτεθειμένη στους ανέμους πλαγιά στον Άγιο Σώστη στην Σέριφο, το αρχιτεκτονικό γραφείο MOLD Architects, επιλέγει να τοποθετήσει και κατά κάποιο τρόπο να κρύψει-προστατέψει μες στη γη το έργο Ncaved house. Το αποτέλεσμα επιβραβεύει την αρχική ιδέα, καθώς το σπίτι παραμένει απόλυτα ασφαλές ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στο εκατό τοις εκατό μία υπέροχη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος. 

Η λύση

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ξεκινά με την τοποθέτηση ενός ορθογώνιου πλέγματος στην πλαγιά, το οποίο ιδεατά δημιουργεί μία σκακιέρα από εσοχές και συμπαγή μέρη. Η άκαμπτη και αυστηρή γεωμετρία «σπάει» επιτρέποντας στον εξωτερικό άξονα να περιστραφεί και να εισχωρήσει στις εσοχές του πλέγματος δίνοντας περισσότερο χώρο και φυσικά μία μοναδική θέα στους χώρους διημέρευσης του σπιτιού. 

Οι διαμήκεις πέτρινοι τοίχοι ορίζουν το εξωτερικό της κατοικίας και προσφέρουν άμεση θέα προς τον ορίζοντα. Ενώ, τα μικρότερα εγκάρσια γυάλινα χωρίσματα εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη διάφανη επιφάνειά τους επιτρέποντας τον φυσικό φωτισμό να εισέλθει στον χώρο. Η χρήση του συστήματος SUPREME S650 PHOS Eclipse με το ελάχιστο εμφανές προφίλ αλουμινίου και με την τελείως κρυφή τοποθέτηση του οδηγού που επικαλύπτεται από το μαρμάρινο υλικό του πατώματος, επιτρέπει την ομαλή ενοποίηση του εξωτερικού με το εσωτερικό περιβάλλον και την ανεμπόδιστη θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας. 

Η μπροστινή πλευρά του σπιτιού έχει ανατολικό προσανατολισμό. Τα πίσω ανοίγματα είναι υπόγεια και οδηγούν σε εσωτερικούς κήπους, δημιουργώντας έτσι μία φυσική ροή αέρα και φωτός ακόμη και στα επίπεδα που βρίσκονται υπό το έδαφος. 

Τα τρία επίπεδα του σπιτιού συνδέονται μεταξύ τους με εξωτερικές σκάλες, με την κύρια είσοδο να τοποθετείται στο υψηλότερο επίπεδο. Η ομαλή κάθοδος στο εσωτερικό του σπιτιού αποκαλύπτει αργά και με έναν σχεδόν ταχυδακτυλουργικό τρόπο αρχικά κρυμμένους χώρους. 

Οι αρχιτέκτονες εξηγούν πως το όνομα Ncaved προέρχεται από το “in-caved”, δηλαδή από έναν όρο που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους «αρνητικούς» χώρους σαν σπηλιές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα από τη διάσπαση και αφαίρεση μέρους του βράχου. Η τραχιά αίσθηση των χώρων φυσικής κοιλότητας αναδιαμορφώνεται σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με την επιλογή και τον συνδυασμό υλικών και χρωμάτων, όπως πέτρα, σκυρόδεμα, ξύλο και μεταλλική επένδυση. 

* Η περιγραφή που αναπτύχθηκε προέρχεται από πηγή του Αρχιτεκτονικού Γραφείου αξιοποιώντας κάθε πληροφορία που παραχωρήθηκε για το έργο. 

Ταυτότητα έργου
Χώρα
Ελλάδα
Πόλη
Σέριφος
Έτος
2020
Αποθήκευση