Alumil Cyprus
Choose your local website

Google Headquarters

Η περίπτωση

Η Google είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο. Το 2010, η Google, η οποία είχε προηγουμένως μισθώσει χώρο στην 111th 8th Avenue, σύναψε συμβάση για την αγορά ολόκληρου του κτιρίου των 270.000 τ.μ2, σε συμφωνία που αναφέρθηκε ότι ανήλθε σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κτήριο της πόλης όσον αφορά την επιφάνεια δαπέδου από το 2014. Ο διάσημος τεχνολογικός κολοσσός Google αποφάσισε να ανακαινίσει τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη. Η διάσημη αμερικάνικη εταιρεία θέλοντας να αναβαθμίσει την αισθητική αξία, αλλά και την ενεργειακή απόδοση των γραφείων της στη Νέα Υόρκη, σε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της πόλης, χρειαζόταν ένα προηγμένο παράθυρο το οποίο θα ενσωμάτωνε όλα αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά, όντας ταυτόχρονα στιβαρό και εξαιρετικά ανθεκτικό. Συγκεκριμένα, το έργο απαιτούσε την εγκατάσταση 3.500 παραθύρων για ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, απαιτήθηκε ένας συντελεστής Uw = 0,57 W/ m2K, έτσι χρειάστηκαν παράθυρα εξαιρετικά υψηλής θερμομόνωσης.

Η πρόκληση

Τα παθητικά κτίρια αποτελούν το μέλλον της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς η ανάγκη για κτίρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας αυξάνεται, όχι μόνο χάριν οικονομίας αλλά και λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας για ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων στοιχείων στην ατμόσφαιρα. Με βάση τις μελέτες η κτιριακή κατανάλωση ενέργειας αποτελεί το 40% της συνολικής δαπανώμενης ενέργειας παγκοσμίως. Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, καθώς η Google δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος.

Η λύση

Τον Οκτώβριο του 2012 έγινε η παρουσίαση της πρότασης της ελληνικής εταιρείας. Παράλληλα παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο του προτεινόμενου παραθύρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ALUMIL ήταν η μόνη εταιρεία που έκανε πρόταση με το συντελεστή που ζητήθηκε από την Google και μάλιστα ελαφρά χαμηλότερο από τις προδιαγραφές! Επειδή, όμως, δεν κατατέθηκε καμία άλλη πρόταση –προφανώς λόγω των απαιτητικών προδιαγραφών- το αρχιτεκτονικό γραφείο που οργάνωσε τη διαδικασία για λογαριασμό της Google αποφάσισε να «χαλαρώσει» τα δεδομένα και ανέβασε το συντελεστή θερμοπερατότητας σε Uw = 1,14 W/m2Κ, ώστε να πετύχει κι άλλες προσφορές, προσδοκώντας σε χαμηλότερο κόστος. Τον Ιανουάριο του 2013 η ALUMIL παρουσίασε τη δεύτερη πρότασή της, προσαρμοσμένη στις νέες προδιαγραφές. Άμεσα έγινε και η κατασκευή του πρωτότυπου παραθύρου, το οποίο περιλάμβανε επιπλέον εξωτερικές περσίδες σκίασης με αεροδυναμικό σχεδιασμό και εσωτερικές κουρτίνες σκίασης υψηλής λειτουργικότητας. Η υψηλή ταχύτητα ανταπόκρισης της ALUMIL σε όλη διαδικασία προκάλεσε θετική εντύπωση. Το κούφωμα τοποθετήθηκε στον προσυμφωνημένο χρόνο για αξιολόγηση και η ALUMIL ανταποκρίθηκε γρηγορότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Για την επιβεβαίωση του τελικού σχεδιασμού, έγιναν δοκιμές στους προηγμένους θαλάμους δοκιμών της ALUMIL στην Ελλάδα και αργότερα στις ΗΠΑ, με μετρήσεις στην αεροστεγανότητα, την υδατοστεγανότητα, την πίεση στον ανέμο και τέλος την αντοχή φορτίου. Συγκεκριμένα, το καινοτόμο τμήμα RnD της εταιρείας ανέπτυξε μια προσαρμοσμένη έκδοση του εξαιρετικού συστήματος παραθύρων SUPREME S91.

Ταυτότητα έργου
Χώρα
U.S.A.
Πόλη
New York
Έτος
2014
Αποθήκευση