Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Novosti

Izložba ArXellence 2: Proslava globalne arhitekture u Solunu

Tokom 2 nedjelje, od 11. do 26. septembra, Solun je bio centar svjetske arhitektonske zajednice. Zvanična izložba međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je organizovao ALUMIL je uspješno održana i dobila odlične kritike u svijetu arhitekture,  od institucija i posebno od građana Soluna.

 

Prijedlozi

 

Izložba je održana u dvorištu Centra za digitalnu transformaciju i digitalne vještine – Cisco u Staroj klanici i predstavila je 173 arhitektonska prijedloga iz studija širom svijeta, za redizajn zapadne obale Soluna, prema principima održivog razvoja.
Na impresivnim i osvjetljenim panoima posjetioci su mogli da vide slike drugačije zapadne kapije, da pročitaju viziju arhitekata kroz njihove riječi i da kroz master planove vide detalje svake studije.
Istovremeno, bogata istorija kako takmičarskog područja tako i samog grada štampana je u velikim dimenzijama na ulazu u izložbu i posjetiocima pružila cijelu priču, povezujući prošlost sa budućnošću.

 

 

Inovacija

Glavni cilj izložbe ArXellence 2 bio je da građani Soluna učestvuju u ovom naporu, kako bi se ostvario veliki potencijal zapadne obale Soluna. U tom smislu, izložba je uvela nešto posebno: svaki posjetilac je imao priliku da svojim mobilnim telefonom skenira bar kod ispod svakog prijedloga i glasa za onaj koji je želio! Tako, posjetilac ne samo da je vidio evoluciju kakva bi zapadna obala mogla da bude, već je i aktivno učestvovao podržavajući ono što on/ona preferira za grad.

 

Okrugli sto

 

U subotu, 11. septembra, u 11 časova, održavao se paralelni događaj izložbe ArXellence 2: okrugli sto pod nazivom „Traženje mogućeg i potrebnog između kulturnog naslijeđa i moderne arhitekture“. Moderator diskusije – kojoj je onlajn prisustvovalo skoro 1000 ljudi – bio je arhitekta i stručni konsultant konkursa gospodin Evangelos Lyroudias, dok je panel govornika svojim prisustvom počastio odabrane članove šire arhitektonske zajednice, građevinske inženjere i druge stručnjake koji rade u oblasti urbanizma.

Događaj je počeo kratkim govorom lidera inicijative ArXellence i direktora za inovacije ALUMIL-a, gospodina Nikolaos Salpingidis, koji je napomenuo da su „arhiteke iz 90 zemalja zamislile naš grad i njegovu budućnost. Ono što smo željeli sa ovim konkursom je da pronađemo načine na koje ćemo moći da realizujemo takve projekte u budućnosti, a da ne ostanu samo ideje na papiru.“ Tokom diskusije, govornici su se fokusirali na glavno pitanje preuređenja i redizajniranja zapadne rive i izneli svoje perspektive o pitanjima arhitekture i urbanističkog dizajna.

 

Tematske šetnje

 

ALUMIL, u saradnji sa Thessaloniki Walking Tours i SIMVOLI | Conference & Cultural Management, ponudio je javnosti program obilaska šireg područja zapadne obale, besplatno. Tura „Kod Zapadne kapije“ sastavila je slagalicu jednog kraja bogate prošlosti: od Vile Petridi, Safousove ulice i prostora geta Barona Hirsa, do Stare željezničke stanice, Mylos, VILKA, Muzeja vode i Francuski frižider, svaka lokacija „priča“ svoju priču. Posljednja stanica svakog obilaska bilo je dvorište amblematične zgrade Stare klanice, gde su učesnici imali priliku da posjete izložbu ArXellence 2.
Pored šetnji koje nudi ALUMIL, za vikend 25. i 26. septembra organizovane su i „šetnje industrijskog naslijeđa“ u okviru Otvorene kuće u Solunu. Šetnje su imale Vilku kao polaznu tačku i išle su po cijelom prostoru oko Ulice 26. oktobra, sa zaustavljanjem kod najznačajnijih objekata. Posljednja stanica šetnji Otvorenih vrata bila je i dvorište Stare klanice i izložba ArXellence 2. Vrijedi napomenuti da je ALUMIL još jednom bio zlatni sponzor Otvorene kuće u Solunu, aktivno podržavajući instituciju.


 

 

Pogled u budućnost

ArXellence 2 je bio veliki izazov za ALUMIL. Kompanija, uvijek pionirska u svojim oblastima, izvršila je misiju bez presedana: da organizuje međunarodni arhitektonski konkurs uz podršku Međunarodne unije arhitekata (UIA) i stavi Solun u centar pažnje svjetske arhitektonske zajednice. Inicijativu ALUMIL-a prihvatile su arhitekte širom svijeta, pozdravili su je i predstavnici gradskih institucija i – kako je posjećenost pokazala – naišla je na veliki odziv stanovnika grada. Nova platforma arhitektonskih ideja za budućnost zapadne obale je na raspolaganju državi. Ostaje da se urede odgovarajuće procedure, kako bi ALUMIL-ova vizija za vodeći i samouvjereni Solun postala stvarnost.

Dodaj u favorite