Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Novosti

Nacionalni ragbi stadion u Bukureštu: Naši sistemi opremaju „kuću“ popularnog sporta

Bukurešt je grad intenzivnog karaktera i mladalačke atmosfere. Glavni grad Rumunije je kulturno i ekonomsko središte zemlje. Druga referentna tačka za grad su, naravno, različiti sportovi. Fudbal je najpopularniji, ali postoji i sport koji, čini se, voljen u cijeloj zemlji, posebno u Bukureštu: ragbi! Nije slučajno što u gradu postoji jedan od najstarijih ragbi stadiona, koji je nakon nekoliko obnova na kraju redizajniran i rekonstruisan.


Novi Nacionalni stadion za ragbi, smješten u sjevernom dijelu grada, projekat je koji je dizajnirao poznati arhitektonski biro Dico & Tiganas. Vizija arhitekata bila je izgradnja moderne znamenitosti Bukurešta, koja će biti domaćin atletskih događaja i istovremeno će poboljšati estetiku svog okruženja. Jedan od glavnih principa dizajna bilo je stvaranje otvorenih prostora koji bi poboljšali komunikaciju i spriječili prenatrpanost. Glavni dio zgrade stadiona formira trouglasti oblik koji postaje ogroman prostor suprotstavljen impresivnom manastiru Casin, pozicioniranom u blizini. Osnovne karakteristike zgrade su njene jasne linije i objedinjavanje prostora. Ovi elementi čine ovu izvanrednu i veliku konstrukciju humanijom i funkcionalnijom.


Osjećaj jedinstva ističe fasada koja igra ulogu jedinstvene bijele „koverte“ koja zatvara cijelu konstrukciju. U tom smislu, izabrani aluminijumski sistemi su u skladu sa ovom filozofijom i takođe podržavaju estetski dio projekta. Sistem zid-zavjesa SMARTIA M7 pojačava prirodno osvjetljenje koje ulazi u objekte stadiona i teren za ragbi. M7 je idealan za konstrukcije poput Nacionalnog ragbi stadiona, jer pruža visoku statičku robusnost - preduslov za sportske arene - dok njegova izdržljivost u ekstremnim vremenskim uslovima efikasno pokriva potrebe zgrade. Takođe, jedan dodatni napredni sistem ALUMIL-a, toplotno izolovani sistem SMARTIA S67, značajno doprinosi identitetu zgrade. S67 se ističe modernim dizajnom, dok njegove visoke energetske performanse prate visoke zahtjeve savremenog stadiona.Nacionalni stadion za ragbi u Bukureštu je spektakularan dodatak gradskom pejzažu. Njegove minimalističke linije i glatka koegzistencija sa spoljnim okruženjem razvijaju urbano područje prilagođeno građanima, što svima šalje poruku optimizma i sportskog duha. Učešće ALUMIL-a u stvaranju tako značajnog stadiona dokazuje fleksibilnost i široku raznolikost rješenja proizvoda kompanije, kada je riječ o velikim međunarodnim projektima

Foto: Cosmin Dragomir
Dodaj u favorite