Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Novosti

Nacionalna galerija Grčke: ALUMIL učestvuje u impresivnoj ekspanziji

Godine 1896. pravnik i ljubitelj umjetnosti Alekandros Soutsos zavještao je svoju veliku umjetničku kolekciju grčkoj državi. U to vrijeme niko nije mogao da zamisli kako će se koristiti ova kolekcija. Međutim, ova akcija igrala je ključnu ulogu u stvaranju „Nacionalne galerije Grčke“ koja je osnovana 1900. godine u Atini i postala jedna od najznačajnijih građevina u kulturnoj istoriji zemlje. „Nacionalna galerija“, koja ove godine puni 121 godinu rada, nedavno je proširena na osnovu novog arhitektonskog dizajna i ponovo je pokrenuta 24. marta, dan uoči proslave 200-godišnjice grčkog Dana nezavisnosti.

Arhitektonski biroi GP Architects i D. Vasilopoulos Architects bili su odgovorni za novi dizajn, a AKTOR S.A. je preduzeo postupak izgradnje. Novi dizajn prati modernu urbanu filozofiju i u skladu je sa pristupom sličnih međunarodnih muzeja. Konkretno, postojećoj zgradi (9.720 kvadratnih metara) je dodato 11.000 kvadratnih metara što je više nego udvostručilo njene funkcionalne površine. Poslije obnove i proširenja muzej pruža 2.230 kvadratnih metara novih izložbenih prostora. Takođe, zgrada sada ima 1.645 kvadratnih metara spremišta za umjetničke kolekcije, recepciju od 910 kvadratnih metara i dvije prodavnice suvenira.


Vrijedi napomenuti da novouređena „Nacionalna galerija“ sada ima još jedan sprat i tri nova nivoa u dubinu. Dizajnirana je na način da širi osjećaj slobode, istovremeno zadržavajući vezu sa gradom. Restoran je savršen primjer jer se nalazi na posljednjem spratu i pruža panoramski pogled na Atinu i spomenik Akropolju. Prostrane zid zavjese na zgradi privlače pažnju i odaju utisak savremenog, objedinjujući enterijer sa spoljnim okruženjem.


ALUMIL učestvuje u projektu sa mnoštvom arhitektonskih aluminijumskih sistema. Možemo spomenuti SMARTIA M50, napredni sistem zid zavjesa koji se ističe minimalističkim dizajnom, visokim energetskim performansama, poboljšanjem prirodnog svjetla i povećanom statičkom robusnošću, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima. Strukturna stabilnost je veoma važna za muzej poput „Nacionalne galerije“ sa stalnim prolazom posjetilaca, obezbjeđujući bezbjednost i ljudi i umjetničke zbirke muzeja. I na kraju, SMARTIA S560 (podizno-klizni) i SMARTIA S67 dovršavaju cijelu konstrukciju pružajući funkcionalnost, visoku toplotnu izolaciju i maksimalnu funkcionalnost, bez ugrožavanja estetskog aspekta zgrade.


„Nacionalna galerija Grčke“ je prekretnica u modernoj istoriji zemlje i značajna kulturna organizacija koja promoviše grčku umjetnost više od jednog vijeka. Ponosni smo što je ALUMIL pružio visokokvalitetne aluminijumske sisteme i doprinio njegovoj obnovi i proširenju. Nova zgrada „Nacionalne galerije“ predstavlja suštinsko djelo svjetske umjetničke baštine i drago nam je što smo dio ovog projekta!

Dodaj u favorite