Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt
installation

Postavljanje i isporuka

Šta treba da proverite tokom isporuke i montaže

Nakon što ste izabrali partnera koji će Vam napraviti prozore i vrata, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom isporuke i montaže prozora koje ste izabrali. Veoma važan detalj! Prilikom montaže, ramovi ne smiju doći u direktan kontakt sa zidom i podom; u suprotnom se to negativno može odraziti na toplotnu izolaciju. Između prozora i zida ili poda je neophodno postaviti plastične držače sa specijalnim izolacionim materijalima koji se nanose dužinom cijelog obima ivica rama, kako bi se adekvatno uradilo u skladu sa toplotnom izolacijom, na kraju svi spojevi moraju biti silikonirani.

Svi prozori moraju imati posebne otvore za drenažu vode koja se prikuplja od padavina i vlage. Ovi otvori su pokriveni specijalnim plastičnim kapama. Prozorska krila moraju imati otvore za drenažu vode kako na donjem profilu tako i na gornjem.

Značajno proveriti prilikom isporuke

Trebalo bi da provjerite i neke veoma važne tačke, kao što su površina profila od eventualnog oštećenja.

Takođe, ALUMIL logo mora biti vidljiv na okovu kao i na ručici. Pored toga u saradnji sa fabrikatorom trebate provjeriti da li Vaši prozori rade kako treba.

Na početku biste trebali da provjerite da li je montirani prozor ravan, tj. da nije nagnut u neku stranu.

Hinged window

OKRETNO NAGIBNI PROZORI

  • Prilikom montaže okretno nagibnih ramova otvorite Vaš prozor. Trebalo bi da stoji u bilo kojoj poziciji ga ostavite tj. niti da se zatvara niti otvara sam, takođe otvaranje treba da bude tiho.
  • Kada je riječ o prozorima i vratima sa dva krila, kada su zatvoreni postoji spoj u sredini između krila kada gledamo iznutra, taj spoj treba da bude ravnomjeran od dna do vrha.
  • Tehničar će Vam takođe objasniti pravilan način otvaranja i zatvaranja prozora i vrata, koje treba pažljivo da pratite ukoliko imate okretno nagibni prozor ili vrata. Ukoliko primjetite da je kretanje blokirano ne pokušavajte sami da riješite problem, jer možete samo pogoršati stvari. Pozovite tehničara fabrikatora koji Vam je ugradio prozor i on će to riješiti u kratkom roku.

KLIZNI PROZORI I VRATA

  • Ne bi trebalo da možete da podignete krilo kliznog prozora ili vrata.
  • Treba da budete sigurni da su krila prozora ili vrata iste širine, klizajući ih ostavite da stoje paralelno jedno naspram drugog. Krila kliznih prozora ili vrata moraju biti iste visine.
  • Ukoliko imamo krilo koje kliza u zid, razmak između krila i zida mora biti pokriven određenim profilom kako voda ne bi prodirala. Kada se krilo koje kliza u zid potpuno uvuče u zid ne bi trebalo da postoji kontakt između krila i zida.
sliding windows
Entrance Door

ULAZNA VRATA

  • Ulazna vrata ne bi trebalo da predstavljaju problem prilikom zatvaranja i zaključavanja i ne bi trebalo da se pomjeraju kada su zaključana ukoliko ih gurate i vučete.
  • Sva ulazna vrata treba da imaju prag, čak i ako je prag nizak na visini od samo 1 cm, u suprotnom se ne mogu postaviti zaptivke i veoma je vjerovatno da će doći do produvavanja.

ROLETNE

Takođe treba proveriti rad roletni. Ukoliko je elektro motor blokiran pozovite tehničare da reše problem, jer mehanizmi za roletne su složeni i svako neadekvatno rukovanje sa njima može izazvati neželjene rezultate.
Rolling Shutters
Accessories

PRATEĆI PRIBOR

Prateći pribor koji se koristi za konstrukciju Vaših prozora ili vrata su veoma važan faktor za ispravan rad i dugotrajan vijek. Ova kategorija obuhvata gume, mehanizme, spojnice, ručice, šarke, klizače itd. Fabrikatori moraju koristiti prateći pribor predložen od dizajnera i proizvođača aluminijumskih sistema.

Dokumentacija koju fabrikator treba da dostavi na osnovu CE znaka.

GARANCIJA KVALITETA

QUALITY GUARANTEES

Fabrikatori bi trebalo da pruže kupcima garanciju kvaliteta za sve proizvode koji su ugrađeni. Minimalno trajanje garancije je dvije (2) godine. Sa pravilnom upotrebom, održavanjem i čišćenjem kupac doprinosi da se ne pojavi problem uz besprijekoran izgled.

 

CE ZNAK

CE Marking

Ukoliko se nalazite u Evropskoj Uniji od fabrikatora treba da dobijete dokument sa CE znakom. To je obavezno po standardima Evropske Unije (EU) za svaku kuću za prozore i vrata. CE označava francusku reč "Conformité Européenne", koja znači Evropski konformitet. CE nikako ne ukazuje na kvalitet materijala već samo kao sigurnost za krajnjeg korisnika. Proizvod koji nema oznaku CE nije dozvoljen da bude na tržištu Evropske unije, što znači da su nezakoniti.