Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt
types of windows

Tipovi prozora

Baš kao što postoji mnogo različitih tipova kuća, postoji mnogo različitih vrsta prozora i vrata. Koji odabir ćete da uradite zavisi od toga kakav izgled želite za svoj dom. Neki vole obilje prirodnog svjetla koje dolazi sa prozorima od poda do plafona, dok drugi uživaju u okretno - nagibnim sistemima, pa čak i uz slabiji protok vazduha koji okretno - nagibni prozor nudi.

Odabir pravilne vrste prozora ili vrata nije jednostavna stvar i zahtijeva posebnu pažnju. Možete da birate između okretno-nagibnih sistema, kliznih prozora, podizno-kliznih sistema, pivot prozora i harmonika vrata. Najvažniji faktori koji treba da se razmotre jesu širina raspona u kojima će se postaviti prozor ili vrata, raspoloživi unutrašnji prostor (granice prostora, prisutnost namještaja itd.) i potrebne performanse u pogledu vazdušne i vodonepropustljivosti, termičke izolacije, zvučnu izolacije i sigurnosti.
Hinged Windows

Okretno-nagibni prozori

Okretno-nagibni prozori pružaju odličan nivo termičke izolacije, zvučne izolacije, vazdušnu i vodonepropustljivost, ali ne mogu da pokriju velike širine, veće od 2,00 m, čak i kod dvokrilnih vrata. Takođe zahtijevaju odgovarajuću količinu prostora u enterijeru tako da se prozor ili vrata mogu otvoriti bez prepreka.
ALUMIL nudi široku paletu raznih okretno-nagibnih prozora prozora i spoljnih vrata:
 • Otvaranje prema unutra sa ili bez nagibne funkcije
 • Otvaranje prema spolja
 • Vrata na vrhu (otvaraju se prema spolja, sa donje strane)
 • Vertikalni ili horizontalni pivot prozori
 • Kombinacija kliznog i okretno-nagibnog prozora sa mehanizmom za odstupanje

Pivot prozori

Pivot prozori su prikladan izbor prozora za vlasnike kuća koji žele da uključe maksimalnu ventilaciju u prostoriji. Krilo pivot prozora pričvršćeno je na prozorski ram okretnim mehanizmom, koji se nalazi na sredini duž prozorskih krila koji pričvršćuju okvir prozora na okvir. Prozor može da se okreće prema unutra ili horizontalno ili vertikalno, ovisno o položaju mehanizma okretanja. To ostavlja krilo zaustavljeno usred okvira, pridržano suprotnim polugama. Zamjenski prozor okvira pruža opciju okvira prozora koja može da se potpuno otvori.
Pivot Windows
Sliding Windows

Klizni prozori

Klizni prozori i vrata su vrlo dobar izbor u slučaju da trebate da pokrijete širine veće od 1,70 m. Osim toga, klizni prozori su idealna opcija kada imate ograničeni prostor oko prozora. Takođe, za velike raspone možete da koristite tehnološki vrhunski podizno-klizni sistem koji je mnogo lakši za klizanje i pruža izvrsnu dihtovanje protiv vazduha i vode, zahvaljujući posebnom mehanizmu podizanja koji podiže krilo, omogućujući svojim točkićima glatko klizanje na šinama rama.
Moderni klizni prozori i vrata prešli su dug razvojni put i pružaju pouzdana rešenja sa izvrsnom funkcionalnošću.


ALUMIL nudi široku paletu kliznih ili podizno-kliznih prozora i vrata:
 • Horizontalni klizni prozori - sistem u kom se više kliznih prozora nalaze jedan pored drugog na zasebnim kliznim stazama.
 • Klizni prozori sa sučeljavajućim krilima - sistem u kom se dva klizna prozora nalaze na istoj kliznoj stazi i zaključana su na mjestu sučeljavanja u sredini.
 • Džepni prozori - Obično jedan ili dva klizna prozora koji kada su otvoreni, bivaju skriveni u zid.
 • Ugaoni prozori - Konstrukcije u kojima dva klizna prozora prave prav ugao (90°) i zaključana su na njihovoj spojnoj tački u uglu.

Fiksni prozori

Fiksni prozori su pričvršćeni na zid bez ikakvog zatvaranja ili otvaranja. Generalno, oni su predviđeni za pružanje osvjetljenja u prostoriju. Potpuno zastakljena krila fiksirana su na okvir prozora. Ova vrsta prozora se koristi samo u situacijama u kojima je potrebno samo svjetlo ili vizura, jer nije moguće provjetravanje putem fiksnog prozora.
Fixed Windows
Bi-folding Windows

Harmonika/sklopivi prozori

Ako postoje vrlo veliki rasponi i želite jednostavan pristup spoljašnjim zonama, možete da odaberete rješenje harmonika vrata. Glavna njihova prednost je potpuno ili djelimično preklapanje krila na stranu okvira. Ovo rješenje obično se koristi u prostorima  kao što su restorani i kafići ili u velikim kućama, pružajući punu slobodu kretanja i jednostavan pristup.

Ukratko, pružena je ogromna količina rješenja i stoga biste trebali da budete oprezni sa pojedinostima u svakom pojedinom prostoru. Generalno, kako biste odabrali pravu vrstu prozora ili vrata, trebali biste uzeti u obzir sledeće:
 • Raspon koji želite da pokrijete (dužina, širina, visina)
 • Klimatske uslove okoline.
 • Raspored kuće i njegovog namještaja
 • Pristup prozoru ili vratima kako bi ga se otvorio / zatvorio, kao i da li može da se očisti sa spoljne i unutrašnje strane.
 • Nivo bezbjednosti koji želite da postignete
Konačno, imajući u vidu vašu sigurnost i bolji kvalitet života, svi prozori i vrata mogu da se po želji kombinuju sa komarnicima, žaluzinama i roletnama. ALUMIL nudi širok asortiman proizvoda koji osigurava da ćete da pronađete rješenje koje savršeno odgovara Vašim potrebama.

Dizajn

Dizajn prozora i vrata toliko se razvio da zaista može da promjeni izgled vašeg prostora. Glavni trend danas je minimalistički dizajn, ono što mi zovemo ''manje je više''. Minimalistički dizajn ima za cilj maksimizovanje vašeg vidnog polja i time upad dnevne svjetlosti, kako bi se poboljšao kvalitet vašeg života.

ALUMIL proizvodi dizajnirani su u skladu sa najnovijim trendovima dizajna i imaju:
 • Ravne i minimalne linije
 • Ergonomske ručke visoke estetike i različite boje
 • Skrivene šarke
 • Skrivena krila kako bi se smanjio vidljiv deo aluminijuma
 • Ramove skrivene unutar zidova
 • Uski središnji profili za neprekinute opsežne površine stakla
 • Niske pragove koji omogućuju jednostavan pristup starijima, djeci i osobama sa posebnim potrebama prema evropskim standardima.

Ispitivanje toplotne izolacije prozora ili vrata

Tip prozora ili vrata utiče na stepen termičke izolacije, tako da, kao što je gore spomenuto, okretno-nagibni sistemi prozora obično nude veću termičku izolaciju od kliznih prozora, budući da njihova konstrukcija omogućuje bolje dihtovanje zahvaljujući izolacionim gumama postavljenim oko prozorskih krila i ramova. Iz istog razloga, tj. stepena nepropustljivosti, dvokrilni klizni prozor kome jedno krilo klizi, a drugo je fiksno, nudi veću termičku izolaciju od odgovarajućeg u kojem oba krila klizaju.

Međutim, kako bismo bili sigurni da prozor koji odaberemo ima visok stepen termičke izolacije, trebali bismo da razmotrimo dva ključna pokazatelja: Uf-vrijednost i Uw-vrijednost.

Uf označava stepen termičke izolacije prozora bez stakla, tako da mjeri samo termički gubitak rama i krila. Kroz Uf možemo direktno da uporedimo dva različita rama i da napravimo korisne zaključke o nivou termičke izolacije koju oni nude. Ipak, kako bismo došli do konačnog zaključka, trebali bismo da proverimo Uw vrednost, koja meri termičke gubitke prozora kao cjeline, uključujući staklenu ploču. S obzirom na činjenicu da staklo predstavlja obično 70% -80% ukupne površine prozora, očito je da je indikator Uw ključan za termičku izolaciju prozora.

Na primjer, jednostavan neizolovani aluminijumski prozor sa energetski efikasnim staklom može imati termičku izolaciju sličnu drugom skupljem termički izolovanom aluminijumskom prozoru koji ne uključuje energetski efikasnu staklenu ploču.

Dakle, moramo da obratimo pažnju na oba indikatora, ali više da naglasimo Uw što je zapravo konačna termička izolacija prozora. Imajte na umu da se na ulaznim vratima odgovarajući indikator naziva Ud i mjeri stepen termičke izolacije vrata kombinovnog sa primjenjenim panelom.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, indikator Ug određuje samo termičku izolaciju staklene ploče. Konkretno, Uf-vrednost u kombinaciji sa Ug-vrednošću vodi nas do konačne Uw-vrednosti (za prozore / balkonska vrata) ili Ud-vrijednost (za ulazna vrata).

Važno je zapamtiti da svi gore navedeni pokazatelji mjere termičke gubitke, zbog čega se nazivaju i pokazatelji termičke transmisije. Što je niži termički gubitak, to je veća termička izolacija ispitanih prozora ili vrata. Stoga, niža vrednost Uf, Ug, Uw i Ud - veću energetsku efikasnost će imati vaši prozori i vrata. Na primjer, klizna vrata sa Uw = 1,6 W / m2K će ponuditi veću termičku izolaciju od kliznih vrata s Uw = 1,9 W / m2K. Konačno, valja naglasiti da se Uw i Ud moraju uvijek izračunati i upoređivati za određene dimenzije okvira.